ΕκτύπωσηΕκτύπωση Κλείσιμο Κλείσιμο

Κυπριακή Δημοκρατία
Προγράμματα


Εθνική Επιτροπή Περιβάλλον και Υγεία του Παιδιού


Η Εθνική Επιτροπή Περιβάλλον και Υγεία του Παιδιού έχει βασικό σκοπό να προωθήσει και να συντονίσει τις προσπάθειες για μείωση της νοσηρότητας των παιδιών που οφείλεται ή και επηρεάζεται από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Ο ακρογωνιαίος λίθος της προσπάθειας είναι η πρόληψη και προστασία του παιδιού από τις επιδράσεις των τοξικών ουσιών και άλλων περιβαλλοντικών κινδύνων.

Κατά το 2010 συνεχίστηκε η εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης CY –CEHAP 2007-2010 που έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, με δράσεις εκπαίδευσης καθώς και ευαισθητοποίησης, του κοινού και μεταφορά γνώσης σε όλα τα επίπεδα, στο επαγγελματικό (παιδίατροι και λειτουργοί υγείας, εκπαιδευτικοί), και ιδίως στο ευρύ κοινό.

Στα πλαίσια του Συμβουλευτικού της ρόλου η Επιτροπή συμμετείχε στην προετοιμασία των θέσεων του ΥΥ ενόψει της 5ης Διϋπουργικής Διάσκεψης της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) με θέμα: "Προστατεύοντας την υγεία των παιδιών σε ένα Μεταβαλλόμενο Περιβάλλον" ,στην οποία και εκπροσωπήθηκε.

Διοργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν τρία σεμινάρια (ένα για Λειτουργούς Υγείας και δύο μονοήμερα σεμινάρια για εκπαιδευτικούς), σειρά μαθημάτων στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, διαλέξεις στο ευρύ κοινό καθώς και παρουσιάσεις σε Παιδιατρικά Συνέδρια στην Κύπρο και το Εξωτερικό.

Το 2010 σηματοδοτήθηκε από δύο εκστρατείες με θέμα: «Μη δηλητηριάζετε τον αέρα που αναπνέω με τον καπνό του τσιγάρου» και «Κτίστε την φωλιά του με Αγάπη και Ασφάλεια- Nesting”. Η πρώτη εκστρατεία ξεκίνησε το 2005 και η συνέχισή της κρίθηκε αναγκαία μετά τα αποτελέσματα πιλοτικής έρευνας στη χώρα μας, τα οποία κατέδειξαν ότι το 97% των παιδιών προσχολικής ηλικίας είχαν στο σάλιο κοτινίνη (μεταβολίτη της Νικοτίνης). Η τελευταία που έγινε σε συνεργασία με την WECF (Women of Europe for Common Future) και την «Καθαρή Ελλάδα», στοχεύει στο να ευαισθητοποιήσει τους γονείς για τις ουσίες που επιβαρύνουν τον εσωτερικό αέρα αλλά και στο να προσδώσει σε αυτούς τις απαραίτητες γνώσεις για να κάνουν τις βέλτιστες επιλογές ώστε να προστατευθούν τα παιδιά και ιδίως τα νήπια.

Ακόμα μέλη της Επιτροπής συμμετείχαν ενεργά στη διαμόρφωση και υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων του ΙΠΕ και της ΕΕ ιδίως στα προγράμματα βιοπαρακολούθησης (Cophes, Democophes, Symphone).








No documents found




Πίσω


_______________________________________________
© 2011 - 2024 Κυπριακή Δημοκρατία,
Υπουργείο Υγείας