Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Υγείας

Ανακοινώσεις

Παγκοσμίου επιπέδου διαπίστευση για την Δημόσια Τράπεζα Αίματος Ομφάλιου Λώρου

Η Δημόσια Τράπεζα Αίματος Ομφάλιου Λώρου, που λειτουργεί στο Εργαστήριο Μεταμόσχευσης Αρχεγόνων Κυττάρων του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, έχει διαπιστευτεί από τη σύμπραξη των διεθνών οργανισμών Foundation for the Accreditation of Cellular Therapy (Fact) και Netcord, που εδράζουν στις ΗΠΑ. Η σύμπραξη Fact-Netcord αποτελεί το καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο για τη διαπίστευση εργαστήριων που χειρίζονται αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα με σκοπό τη μεταμόσχευσή τους σε ασθενείς. Η Δημόσια Τράπεζα Αίματος είναι ένα από τα 25 εργαστήρια παγκοσμίως που έχουν εξασφαλίσει τη διαπίστευση αυτή.

Η εν λόγω διαπίστευση επιβεβαιώνει την προσήλωση των Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας στην παροχή μοσχευμάτων υψηλής ποιότητας και προδιαγραφών, με σκοπό την αποθεραπεία ασθενών με αιματολογικά νοσήματα.

Το Υπουργείο Υγείας συνυπογράφοντας την Απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης Recommendation Rec(2004)8 το 2004 και αναγνωρίζοντας, λόγω των σπάνιων ιστικών τύπων του πληθυσμού μας, την ανάγκη εμπλουτισμού του Κυπριακού Αρχείου Δοτών Μυελού Οστών, προχώρησε το 2005 στη δημιουργία της Κυπριακής Δημόσιας Τράπεζα Αίματος Ομφάλιου Λώρου.

Με συνιδρυτές το Υπουργείο Υγείας, το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα και τη Γυναικολογική Εταιρεία Κύπρου και με την οικονομική δωρεά 10 Ροταριανών Ομίλων για τις αρχικές δαπάνες, έχει δημιουργηθεί σήμερα στην Κύπρο η δεύτερη μεγαλύτερη δημόσια Τράπεζα στον κόσμο, σε αναλογία πληθυσμού.

Μέχρι σήμερα έχουν δωρηθεί περισσότερες από 13,000 μονάδες και υπάρχουν σε φύλαξη περισσότερα από 3,500 μοσχεύματα. Οκτώ μοσχεύματα ομφαλικού αίματος έχουν μεταμοσχευθεί με επιτυχία σε παιδιά και ενήλικες. Η επεξεργασία, ο έλεγχος, η κρυοσυντήρηση και η φύλαξη/διατήρηση των ομφαλοπλακουντιακών μοσχευμάτων γίνεται στο Εργαστήριο Μεταμόσχευσης Αρχεγόνων Κυττάρων του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ενώ η εξέταση των ιστικών τύπων και η καταχώρισή τους γίνεται στο Κυπριακό Αρχείο Δοτών, στο Καραϊσκάκειο Ίδρυμα. Το αρχείο των ομφαλικών μοσχευμάτων, που ονομάστηκε Ροταριανό Αρχείο, ανήκει στο Bone Marrow Donor Worldwide, το οποίο αποτελεί το παγκόσμιο αρχείο δοτών και ομφαλικών μοσχευμάτων.

Το Εργαστήριο Μεταμόσχευσης Αρχεγόνων Κυττάρων είναι το μοναδικό στην Κύπρο που χειρίζεται αιμοποιητικά μοσχεύματα ασθενών, αλλά και εθελοντών δοτών. Το Εργαστήριο που στεγάζεται σε εγκαταστάσεις που συνάδουν με τις ευρωπαϊκές Οδηγίες για τους ιστούς και κύτταρα, εκτός από την πρόσφατη διαπίστευση από τη σύμπραξη Fact-Netcord, είναι επίσης διαπιστευμένο για τις εξετάσεις που παρέχει με το πρότυπο ISO 15189:2012.


BREXIT

Επικοινωνία με Υπουργείο Υγείας (Εισηγήσεις/ Σχόλια/ Παράπονα)

Ταξιδιωτικές Οδηγίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Διαδικασίες Δωρεών προς τα Δημόσια Νοσηλευτήρια

Δωρεά Οργάνων και Ιστών

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων  Δήλωση Απορρήτου

Χρηματοδοτικά Προγράμματα

Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη από 1/8/2013

Ιός Ebola

Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΩΝ

Κλινικές Κατευθυντήριες Οδηγίες

Δικτυακή Πύλη

Υγεία ΕΕ

112

Κάν΄το Ηλεκτρονικά

Δημόσιες Συμβάσεις

Για την Κύπρο

112

Ευρωπαϊκή Μέρα Αντιβιοτικών