Αποτελέσματα του ελέγχου ποιότητας του πόσιμου νερού

Ο ολοκληρωμένος έλεγχος του νερού, καλύπτει όλα τα στάδια της αλυσίδας, ξεκινώντας από τον συστηματικό έλεγχο των επιφανειακών και υπόγειων νερών, του επεξεργασμένου νερού των διυλιστηρίων και των σταθμών αφαλάτωσης, και τέλος τον έλεγχο του πόσιμου νερού στη βρύση του καταναλωτή.

Περισσότερα...

Τι είναι κίνδυνος; Τι είναι επικινδυνότητα; Εσύ γνωρίζεις τη διαφορά;

Κίνδυνος έναντι Επικινδυνότητας (Hazard vs. Risk): Εσύ γνωρίζεις τη διαφορά;

Κίνδυνος είναι κάτι που έχει τη δυνατότητα να σας βλάψει.
Π.χ. Μια δασική πυρκαγιά είναι ένας κίνδυνος / Ένα τροφιμογενές βακτήριο αποτελεί κίνδυνο

Επικινδυνότητα είναι η πιθανότητα ενός κινδύνου να προκαλέσει βλάβη.
Π.χ. Το να ανάβετε φωτιά όταν κάνετε κάμπινγκ στην εξοχή είναι επικίνδυνο / Η κατανάλωση αλλοιωμένων τροφίμων που έχουν μολυνθεί από βακτήρια είναι επικίνδυνη.

Περισσότερα...

Podcast: Η επιστήμη στο μενού των τροφίμων

Πόσα φλιτζάνια καφέ μπορώ να έχω ανά ημέρα; Πώς συνδέονται η υγεία των ανθρώπων, των ζώων και των φυτών; Είναι ασφαλές να τρώτε έντομα; Μπορούμε να καθορίσουμε πρότυπα καλής μεταχείρισης των ζώων με βάση επιστημονικά στοιχεία; Ρίξτε μια πιο προσεκτική ματιά σε ορισμένα από τα βασικά θέματα με τα οποία ασχολείται η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), για την διασφάλιση ασφαλών τροφίμων μέσω της παροχής ανεξάρτητων επιστημονικών συμβουλών στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Περισσότερα...

Η EFSA με μια ματιά

Το διαδραστικό εργαλείο "EFSA at a glance", παρέχει μια γενική εικόνα για το τι κάνει η EFSA, τον τρόπο λειτουργίας της Αρχής και με ποιους συνεργάζεται.

Περισσότερα...

#EUChooseSafeFood

Γνωρίζατε ότι η ασφάλεια των τροφίμων βασίζεται στην επιστήμη; Η εκστρατεία #EUChooseSafeFood μπορεί να σας βοηθήσει να λάβετε ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με τις καθημερινές επιλογές φαγητού και να κατανοήσετε την επιστήμη πίσω από την ασφάλεια των τροφίμων της ΕΕ.

Περισσότερα...

Ναι στο ψάρι με ασφάλεια κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό. Κάντε ορθές επιλογές

Η Ευρωπαϊκή έρευνα HBM4EU-MOM, με συμμετοχή εγκύων από Κύπρο, Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία και Ισλανδία, επιβεβαίωσε ότι το ψάρι μπορεί να καταναλώνεται με ασφάλεια στην εγκυμοσύνη και τον θηλασμό, με κατάλληλες επιλογές ψαριών στις σωστές ποσότητες και συχνότητες.

Περισσότερα...

Το μέλι στην κυπριακή αγορά

Το Γενικό Χημείο του Κράτους (ΓΧΚ) ανακοινώνει τα αποτελέσματα του ολοκληρωμένου ελέγχου που διεξάγει διαχρονικά για τα μέλια που κυκλοφορούν στην κυπριακή αγορά, σε συνεργασία με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και άλλες αρμόδιες αρχές του Κράτους (Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και Τμήμα Μελισσοκομίας, ΥΓΑΑΠ). Τα αποτελέσματα αυτά αναφέρονται στην περίοδο των τελευταίων επτά (7) ετών, 2012-2018, και εξήχθησαν στο πλαίσιο των Ετήσιων Εθνικών Προγραμμάτων Ελέγχου-Παρακολούθησης και Επιτήρησης του μελιού. Ο έλεγχος αφορά στη σήμανση του μελιού, στα ποιοτικά του χαρακτηριστικά, στη γνησιότητα του, στην αυθεντικότητα του ως κυπριακό μέλι, καθώς και στη χημική του ασφάλεια, και αποσκοπεί στην προστασία του καταναλωτή και του προϊόντος καθώς και στην στήριξη των κύπριων παραγωγών μελιού.

Περισσότερα...

Πώς να μειώσουμε το ακρυλαμίδιο στα Τρόφιμα – Απλές Συμβουλές

Πώς να μειώσουμε το ακρυλαμίδιο στα Τρόφιμα – Απλές Συμβουλές

Περισσότερα...

Πώς τα ζώα επηρεάζουν τον άνθρωπο;

Το πληροφοριακό γράφημα περιγράφει πώς οι ασθένειες των ζώων μπορούν να επηρεάσουν τον άνθρωπο (μέσω της τροφής, μέσω των τσιμπημάτων των εντόμων, μέσω της άμεσης επαφής).

Περισσότερα...

Τα Παγωτά που κυκλοφορούν στην κυπριακή αγορά

Το Γενικό Χημείο του Κράτους (ΓΧΚ), με στόχο την προστασία και τη σωστή ενημέρωση του καταναλωτή καθώς και την στήριξη των κύπριων παρασκευαστών παγωτού, ανακοινώνει τα αποτελέσματα του ολοκληρωμένου ελέγχου που διεξάγει σε συνεργασία με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες των ΙΥ&ΥΔΥ του Υπουργείου Υγείας, στα κυπριακά, ευρωπαϊκά και από τρίτες χώρες παγωτά που κυκλοφορούν στην κυπριακή αγορά (συσκευασμένα και χύμα) τα τελευταία οκτώ χρόνια (2011-2018):

Περισσότερα...

Επίσημος Έλεγχος Υπολειμμάτων Φυτοφαρμάκων στη Κύπρο - Περιληπτικές Ετήσιες Εκθέσεις

Επίσημος Έλεγχος Υπολειμμάτων Φυτοφαρμάκων στη Κύπρο - Περιληπτικές Ετήσιες Εκθέσεις

Περισσότερα...

Τι να κάνω με το κοτόπουλο;

Πώς να μειώσουμε το ακρυλαμίδιο στα Τρόφιμα – Απλές ΣυμβουλέςΤαινία με συμβουλές για τους κανόνες υγιεινής στην κουζίνα. (Ετοιμάστηκε από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Εκτίμησης Κινδύνου για την προστασία της Υγείας του Καταναλωτή (BfR))

Περισσότερα...

Όταν αναμιγνύονται οι χημικές ουσίες - Η αξιολόγηση των κινδύνων για τους ανθρώπους, τα ζώα και το περιβάλλον

Η EFSA αξιολογεί κυρίως την ασφάλεια των χημικών ουσιών στα τρόφιμα και στις ζωοτροφές για κάθε ουσία ξεχωριστά, επειδή οι περισσότεροι νόμοι ασχολούνται με μεμονωμένες ουσίες σε συγκεκριμένους τομείς και περιστάσεις. Ωστόσο, τόσο οι φυσικές όσο και οι τεχνητές χημικές ουσίες υπάρχουν πλάι - πλάι στον καθημερινό μας κόσμο. Είμαστε σε επαφή με "χημικά μείγματα" από διαφορετικές πηγές σε κάθε δευτερόλεπτο κάθε μέρας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι χημικές ουσίες σε αυτά τα μείγματα μπορούν να συνδυαστούν με τέτοιο τρόπο που να αλλάζει η τοξικότητά τους, π.χ. στο πώς επηρεάζουν την υγεία.

Περισσότερα...

Διαδραστικό εργαλείο απεικόνισης δεδομένων μικροβιακής αντοχής

Το παρόν διαδραστικό εργαλείο αποτελεί μια πιο απλή αντιπροσώπευση των ετήσιων δεδομένων που σχετίζονται με την αντοχή των Salmonella, E. Coli και Campylobacter σε τρόφιμα, ζώα και ανθρώπους, ανά χώρα από το 2021-2022.

Περισσότερα...

Ενημέρωση σχετικά με τον κορωνοϊό COVID-19 σε σχέση με τα τρόφιμα

Βρείτε διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τον κορωνοϊό COVID-19 σε σχέση με τα τρόφιμα

Περισσότερα...

Τεχνολογία Τροφίμων. Για άψογα τρόφιμα.

Πώς μπορεί η μπριζόλα σας να διατηρείται νόστιμη; Πώς μπορεί ο χυμός πορτοκαλιού σας να παραμένει απολαυστικός για μέρες; Η τεχνολογία τροφίμων, όπως η παστερίωση και η συσκευασία, προστατεύει την ασφάλεια σου και διατηρεί τα φαγητά σας φρέσκα και νόστιμα. (Το φιλμάκι παρήχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή).

Περισσότερα...

Ένα πολύγλωσσο γλωσσάριο επιστημονικών όρων - Από το αλλεργιογόνο στις ζωονοσογόνους

Βρείτε απλούς ορισμούς περισσότερων από 250 επιστημονικών όρων, τους οποίους χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (ΕΑΑΤ), στο επικοινωνιακό υλικό της προς το ευρύτερο κοινό, που ενδιαφέρεται για το έργο της. Η ΕΑΑΤ ευελπιστεί με αυτό τον τρόπο να επιφέρει επιπλέον σαφήνεια στην επικοινωνία της προς το κοινό, βοηθώντας το να κατανοήσει περίπλοκες επιστημονικές έννοιες και πορίσματα που χρησιμοποιεί μερικές φορές. Το γλωσσάρι αυτό είναι διαθέσιμο στα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά και μεταφράστηκε και στα Ελληνικά με τη μορφή ενός καταλόγου από το Α-Ω.

Περισσότερα...

Τι είναι τα Συντηρητικά στα Καλλυντικά και γιατί τα χρειαζόμαστε;

Συντηρητικό είναι ένα φυσικό ή συνθετικό συστατικό που προστίθεται σε προϊόντα για να μην αλλοιωθούν. Η διαθεσιμότητα ενός ευρέως και ασφαλούς φάσματος συντηρητικών είναι μία από τις βασικές προκλήσεις στον τομέα των καλλυντικών.

Περισσότερα...

«Ciguatera» - Η Τροφική Δηλητηρίαση

Ciguatera είναι μια τροφική δηλητηρίαση που προκαλείται από την κατανάλωση ψαριού που έχει μολυνθεί από την τοξίνη Ciguatera. Τα κύρια συμπτώματα της, παρόλον ότι είναι σπάνια και χαμηλού κινδύνου, είναι γαστρεντερικά, καρδιαγγειακά και νευρολογικά συμπτώματα καθώς και άλλα συμπτώματα, όπως επίμονη γενική αδυναμία, πόνοι στους μύες και τις αρθρώσεις, ζάλη, ρίγη, σοβαρή εφίδρωση.

Περισσότερα...

Τι είναι τα Νέα Τρόφιμα (Novel Foods);

Ο όρος «νέα τρόφιμα» αναφέρεται σε τρόφιμα τα οποία δεν είχαν καταναλωθεί ευρέως από τους κατοίκους της ΕΕ πριν από τις 15 Μαΐου 1997. Ως νέα τρόφιμα νοούνται νέες πηγές τροφίμων ή τα προσφάτως αναπτυχθέντα και καινοτόμα τρόφιμα, τα τρόφιμα που παράγονται με τη χρήση νέων τεχνολογιών και μεθόδων παραγωγής, καθώς και τα τρόφιμα που παραδοσιακά καταναλώνονται εκτός, και όχι εντός, της ΕΕ.

Περισσότερα...