Γενικό Χημείο του Κράτους - Κυπριακή Δημοκρατία Μετάβαση στο περιεχόμενο


    Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) παρουσίασε στις 28/9/2022 τα αποτελέσματα του Ευρωβαρομέτρου* σχετικά με την Ασφάλεια των Τροφίμων στην ΕΕ που διενεργήθηκε σε όλα τα Κράτη Μέλη της ΕΕ μεταξύ Μαρτίου-Απριλίου 2022.

    Τα βασικά μηνύματα σε επίπεδο ΕΕ είναι:

    • Το κόστος του φαγητού επιβαρύνει περισσότερο τους Ευρωπαίους σήμερα από ό,τι πριν από μερικά χρόνια, καθιστώντας τον κύριο παράγοντα που επηρεάζει τις αγορές τροφίμων ακολουθούμενο από τη γεύση. Σχεδόν οι μισοί θεωρούν επίσης σημαντική την ασφάλεια των τροφίμων και το 41% των πολιτών της ΕΕ θεωρούν δεδομένο ότι τα τρόφιμα που αγοράζουν είναι ασφαλή.

    • Επτά στους 10 Ευρωπαίους αναγνωρίζουν τον ρόλο των επιστημόνων στο να διασφαλίζουν ότι τα τρόφιμά μας είναι ασφαλή και οκτώ στους 10 τους εμπιστεύονται για πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων. Ομοίως, η εμπιστοσύνη στα εθνικά θεσμικά όργανα και στα θεσμικά όργανα της ΕΕ είναι υψηλή στα δύο τρίτα περίπου.

    Το σύστημα ασφάλειας των τροφίμων της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) και οι φορείς για την ασφάλεια των τροφίμων σε αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ κλείνουν φέτος τα 20 τους χρόνια. Εργαζόμαστε μαζί για να συμβαδίζουμε με τον αυξανόμενο ρυθμό της καινοτομίας και της τεχνικής πολυπλοκότητας στον τρόπο παραγωγής, αγοράς και κατανάλωσης των τροφίμων μας. …….Μάθε περισσότερα για τα ευρήματα για την ΕΕ

    Τα ευρήματα για την Κύπρο, και σε σχέση με την ΕΕ, είναι τα παρακάτω:

    • Το 95% των Κυπρίων πολιτών ενδιαφέρεται για το θέμα της ασφάλειας των τροφίμων (ΕΕ 70%)
    • Η ασφάλεια των τροφίμων επηρεάζει τις αγορές τροφίμων στο 69% των Κυπρίων (ΕΕ 46%) ακολουθούμενο από το κόστος και μετά την τη γεύση.
    • Προβληματίζουν περισσότερο τους Κύπριους τα: Υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα (55%) (ΕΕ 40%), Κατάλοιπα αντιβιοτικών, ορμονών ή στεροειδών στο κρέας (40%) (ΕΕ 39), Πρόσθετα όπως χρωστικές ουσίες, συντηρητικά ή αρωματικές ουσίες στα Τρόφιμα (39%) (ΕΕ 36%), Τροφική δηλητηρίαση από φαγητό ή ποτό που έχει μολυνθεί από βακτήρια, ιούς ή παράσιτα (38%) (ΕΕ 32%).
    • Το 69% των Κυπρίων πολιτών προβληματίζονται εξίσου, τόσο για την ασφάλεια των τροφίμων όσο και για την υγιεινή διατροφή (ΕΕ 46%).
    • Οι κύριες πηγές πληροφόρησής σε σχέση με τους κινδύνους από τα τρόφιμα, για τους Κύπριους είναι: Τηλεόραση (62%) (ΕΕ 61%), Διαδικτυακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστολόγια (56%) (ΕΕ 22), Συζητήσεις με συγγενείς, φίλους, γείτονες ή συναδέλφους (48%) (ΕΕ 44%), Διαδίκτυο (31%)
    • Οι Κύπριοι πολίτες γνωρίζουν για το σύστημα ασφάλειας τροφίμων της ΕΕ (συγκεκριμένα ότι): Υπάρχουν κανονισμοί σε ισχύ για να διασφαλίζεται ότι τα τρόφιμα που τρώνε είναι ασφαλή (81%) (ΕΕ 73%), Η ΕΕ και οι αρχές στη χώρα μας οι υπεύθυνες για την ασφάλεια των τροφίμων συνεργάζονται μεταξύ τους (79) (ΕΕ 65%), η ΕΕ βασίζεται στις εξειδικευμένες συμβουλές επιστημόνων για την ασφάλεια των τροφίμων (78%) (ΕΕ 70%), Η ΕΕ έχει ένα ξεχωριστό θεσμικό όργανο που παρέχει επιστημονικές συμβουλές για την ασφάλεια των τροφίμων (74%) (ΕΕ 61%). …….Μάθε περισσότερα για τα ευρήματα για την Κύπρο


    Πατήστε εδώ για να μάθετε τα ευρήματα της έρευνας για την Κύπρο …….


    Πατήστε εδώ για να μάθετε τα ευρήματα της έρευνας για την ΕΕ …….


    * Αυτό το Ειδικό Ευρωβαρόμετρο, που διενεργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, παρέχει πληροφορίες σχετικά με:

        • Το γενικό ενδιαφέρον των Ευρωπαίων για την ασφάλεια των τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των παραγόντων που επηρεάζουν τις αποφάσεις τους που σχετίζονται με τα τρόφιμα, τους κύριους διαύλους πληροφόρησης σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με τη διατροφή, τις αλλαγές συμπεριφοράς και τις απόψεις σχετικά με την πολυπλοκότητα της επικοινωνίας σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με τη διατροφή.
        • Την ευαισθητοποίηση και αντιλήψεις όσον αφορά τα θέματα ασφάλειας των τροφίμων, την εμπιστοσύνη σε διαφορετικές πηγές πληροφόρησης και την κατανόηση του συστήματος ασφάλειας τροφίμων της ΕΕ.

        Η έρευνα διεξήχθη από το Kantar network και στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ από 21 Μαρτίου 20 Απριλίου 2022. Ερωτήθηκαν 26.509 από διαφορετικές κοινωνικές και δημογραφικές ομάδες διεξήχθησαν προσωπικές συνεντεύξεις και μέσω διαδικτύου συνεντεύξεις στη μητρική τους γλώσσα.



Κατεβάστε το αρχείο Acrobat eb972_factsheet_cy_el.pdf
Κατεβάστε το αρχείο Acrobat ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟΥ 2022-ΚΥΠΡΟΣ.pdf
Κατεβάστε το αρχείο Acrobat EB97.2-food-safety-in-the-EU_report.pdf


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top