Γενικό Χημείο του Κράτους - Κυπριακή Δημοκρατία Μετάβαση στο περιεχόμενο


Στις 7 Ιουνίου 2019 που εορτάζεται για πρώτη φορά η «Παγκόσμια Μέρα Ασφάλειας Τροφίμων» (με το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών 73/250), η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) παρουσίασε τα αποτελέσματα* του Ευρωβαρόμετρου σχετικά με την Ασφάλεια των Τροφίμων που διενεργήθηκε σε όλα τα Κράτη Μέλη της ΕΕ τον Απρίλη 2019.

Δύο στους πέντε πολίτες της ΕΕ έχουν προσωπικό ενδιαφέρον για την ασφάλεια των τροφίμων και μόνο ένας στους πέντε την έχουν σαν κύρια τους ανησυχία όταν διαλέγουν τρόφιμα. Για τους περισσότερους, η ασφάλεια των τροφίμων είναι ένας μεταξύ άλλων παραγόντων όπως η τιμή, η γεύση, η διατροφική αξία και η προέλευση του τροφίμου, που επηρεάζουν τις διατροφικές τους συνήθειες και επιλογές.

Τα κύρια ευρήματα της έρευνας αυτής σε επίπεδο ΕΕ είναι τα παρακάτω:

    • Οι πιο σημαντικοί παράγοντες για τους Ευρωπαίους όταν αγοράζουν τρόφιμα είναι από που προέρχονται τα τρόφιμα (53%), το κόστος (51%), η ασφάλεια των τροφίμων (50%) και η γεύση (49%). Η περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά θεωρείται ελαφρώς λιγότερο σημαντική (44%), ενώ η ηθική και οι πεποιθήσεις (π.χ. θέματα καλής διαβίωσης των ζώων, περιβαλλοντικές ανησυχίες ή θρησκεία) κατέχουν τη μικρότερη σημασία (19%). Συνολικά, το 41% των ερωτηθέντων λένε ότι «ενδιαφέρονται προσωπικά για το θέμα της ασφάλειας των τροφίμων». Μόλις το ένα πέμπτο (22%) λένε ότι η ασφάλεια είναι η κύρια τους ανησυχία όταν διαλέγουν ένα τρόφιμο.
    • Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων (66%) δηλώνουν ότι έχουν αλλάξει την καταναλωτική τους συμπεριφορά ως αποτέλεσμα της πληροφόρησης που έχουν ακούσει ή διαβάσει σχετικά με τους κίνδυνους από τα τρόφιμα. Ειδικότερα, το 33% έκανε μόνιμη αλλαγή και το 33% άλλαξαν τη συμπεριφορά τους για λίγο.
    • Οι αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά είναι πιο συχνές μεταξύ των γυναικών, των γυναικών των μεσαίων ηλικιών και εκείνων με υψηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης
    • Οι ερωτηθέντες ανησυχούν περισσότερο για τα κατάλοιπα αντιβιοτικών, ορμονών ή στεροειδών στο κρέας (44%), τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα (39%), τους περιβαλλοντικούς ρύπους σε ψάρια, κρέας ή γαλακτοκομικά προϊόντα (37%) και τα πρόσθετα όπως οι χρωστικές, τα συντηρητικά ή οι αρτυματικές ύλες που χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα ή ποτά (36%).
    • Οι πολίτες της ΕΕ δηλώνουν ότι εμπιστεύονται περισσότερο τους επιστήμονες (82%) και τις οργανώσεις καταναλωτών (79%) για πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με τη διατροφή, ακολουθούν οι γεωργοί (69%), οι εθνικές αρχές (60% ), τα Θεσμικά Όργανα της ΕΕ (58%), οι ΜΚΟ (56%) και οι δημοσιογράφοι (50%). Μια μειοψηφία των ερωτηθέντων λέει ότι εμπιστεύονται τα σούπερ μάρκετς και τα εστιατόρια (43%), τις βιομηχανίες τροφίμων (36%) και τις διασημότητες, bloggers και επηρεαστές (19%).
    • Μόλις πάνω από δύο στους πέντε ερωτηθέντες (43%) λένε ότι «υπάρχει νομοθεσία και κανονισμοί σε ισχύ για τη διασφάλιση ότι τα τρόφιμα που τρώμε είναι ασφαλή». Τρεις στους δέκα (28%) γνωρίζουν ότι «για να αποφασίσει πόσο επικίνδυνο θα μπορούσε να είναι για σας ένα τρόφιμο, η ΕΕ βασίζεται στους επιστήμονες ώστε να δώσει συμβουλές από ειδικούς» ….. Μάθετε περισσότερα

Πατήστε εδώ για να μάθετε τα ευρήματα της έρευνας για την Κύπρο …….

Πατήστε εδώ για να μάθετε τα ευρήματα της έρευνας για την ΕΕ …….

* Αυτό το Ειδικό Ευρωβαρόμετρο, που διενεργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, παρέχει πληροφορίες σχετικά με:

• Το γενικό ενδιαφέρον των Ευρωπαίων για την ασφάλεια των τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των παραγόντων που επηρεάζουν τις αποφάσεις τους που σχετίζονται με τα τρόφιμα, τους κύριους διαύλους πληροφόρησης σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με τη διατροφή, τις αλλαγές συμπεριφοράς και τις απόψεις σχετικά με την πολυπλοκότητα της επικοινωνίας σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με τη διατροφή.

• Την ευαισθητοποίηση και αντιλήψεις όσον αφορά τα θέματα ασφάλειας των τροφίμων, την εμπιστοσύνη σε διαφορετικές πηγές πληροφόρησης και την κατανόηση του συστήματος ασφάλειας τροφίμων της ΕΕ.

Η έρευνα διεξήχθη από το Kantar network και στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ από 9 μέχρι 26 Απριλίου 2019. Ερωτήθηκαν περίπου 27.655 από διαφορετικές κοινωνικές και δημογραφικές ομάδες διεξήχθησαν συνεντεύξεις πρόσωπο με πρόσωπο στο σπίτι στη μητρική τους γλώσσα.




Κατεβάστε το αρχείο Acrobat ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 2019-ΕΛ.pdf
Κατεβάστε το αρχείο Acrobat CYPRUS-EUROBAROMETER FOOD SAFETY 4-19 EB91.3_EFSA_fact_cy_el.pdf
Κατεβάστε το αρχείο Acrobat Eurobarometer 2019_Food safety in the EU_Full report.pdf


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top