S/N | Programme Title | Duration |
1 | Επιπτώσεις παθητικού καπνίσματος στα παιδιά - Προσδιορισμός νικοτίνης στον αέρα των σπιτιών καπνιστών και κοτινίνης στο σίελο των παιδιών - CY-CEHAP | 2004 - 2010 |
2 | Καφεστόλη και Καχεόλη σε διάφορους τύπους καφέ | 2007 |
3 | Χρήση κάνναβης κατά την εγκυμοσύνη | 2007 - 2011 |
4 | Control of phthalate esters in children’s toys | 2007 - 2013 |
5 | Έλεγχος φθαλικών εστέρων σε υλικά σ’ επαφή με τρόφιμα | 2007 |
6 | N–Nitrosamines and N-Nitrosatable substances released from teats and soothers | 2007 |
7 | Έλεγχος φουρανίου σε τρόφιμα | 2007 |
8 | Συγκριτική μελέτη ύπαρξης λακτόζης και πρωτεϊνών γάλακτος σε τρόφιμα χωρίς σήμανση (προστασία αλλεργικών καταναλωτών) | 2007 |
9 | Επίπεδα λιπιδίων σε είδη καφέ που προκαλούν αύξηση της LDL χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων και ηπατικών ενζύμων στο αίμα και ωχρατοξίνης Α | 2007 |
10 | Διερεύνηση και έλεγχος της νοθείας και της αυθεντικότητας των εξαιρετικά παρθένων ελαιολάδων και άλλων τύπων | 2007 |
11 | Διερεύνηση της ποιότητας του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης | 2007 |
12 | Investigation of Persistent Organic Pollutants in infant formulae and follow on formulae | 2008 |
13 | Investigation of Pesticide Residues in baby food of plant origin | 2008 |
14 | Επέκταση Πινάκων Σύστασης Κυπριακών Τροφίμων | 2008 - 2012 |
15 | Συνθετικές χρωστικές ουσίες σε παιδικά τρόφιμα | 2008 |
16 | Παρουσία Αντιβιοτικών σε γάλα και σκόνη γάλακτος | 2008 |
17 | Βαρέα μέταλλα σε συμπληρώματα διατροφής | 2008 |
18 | Περιβαλλοντικές αιτίες πρόωρων τοκετών | 2008 - 2009 |
19 | Ασφάλεια παιδικών παιχνιδιών | 2008 |
20 | Μικροβιολογικός έλεγχος κολυμβητικών δεξαμενών | 2008 |
21 | Ποιότητα πόσιμου νερού | 2008 |
22 | Xαρτογράφηση Κυπριακών Κρασιών και Μελέτη των Αντιοξειδωτικών τους ιδιοτήτων | 2008 |
23 | Προσδιορισμός Νιτροζαμινών (NDELA) σε καλλυντικά | 2008 |
24 | Investigation of mycotoxins, acrylamide, nitrates and furan in baby foods | 2008 |
25 | Investigation of radionuclides in baby food | 2008 |
26 | Investigation of safety of imported baby bottled drinking water | 2008 |
27 | Στοχευμένος μικροβιολογικός έλεγχος του πόσιμου νερού σε μικρές κοινότητες που παρουσιάζουν απόκλιση από τα αποδεκτά όρια της νομοθεσίας | 2009 |
28 | Συνθετικές χρωστικές ουσίες σε παιδικά τρόφιμα | 2009 |
29 | Πιλοτικές μελέτες της Αυθεντικότητας των Κυπριακών Κρασιών και του Κυπριακού Τυριού Χαλούμι | 2009 |
30 | Ολοκληρωμένος έλεγχος παιδικών τροφών για ορισμένους επιμολυντές | 2009 |
31 | Προσδιορισμός υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα ελαιόλαδα | 2009 |
32 | Ανίχνευση και ποσοτικοποίηση γενετικά τροποποιημένης σόγιας | 2009 |
33 | Ασφάλεια Παιδικών Παιχνιδιών και Ειδών Παιδικής Φροντίδας | 2009 |
34 | Ασφάλεια Δοχείων για Παιδικές Τροφές | 2009 |
35 | Προσδιορισμός αρωματικών αμινών σε κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα που προορίζονται για παιδιά/ έφηβους | 2009 |
36 | Διερεύνηση της ποιότητας του πόσιμου νερού από κερματοδέκτες | 2010 |
37 | Survey on the quality of Tattoos to protect the health of young people. Market Surveillance Study of UV filters to investigate their protection factor - Ποιότητα των tattoo και επιπτώσεις στην υγεία | 2010 - 2011 |
38 | Διερεύνηση παρουσίας υπολειμμάτων Φυτοφαρμάκων σε δημητριακά και σπορέλαια | 2010 |
39 | Διερεύνηση παρουσίας νέων παραπροϊόντων χλωρίωσης στα αφαλατωμένα νερά | 2010 |
40 | Διερεύνηση ποιότητας εσωτερικού χώρου στα νηπιαγωγεία | 2010 |
41 | Ecotoxycity of pharmaceutics found in the urban water cycle | 2010 |
42 | Διερεύνηση παρουσίας απαγορευμένων χρωστικών βαφής παιδικών υφασμάτων | 2010 |
43 | Διερεύνηση επιπέδων τοξικών μετάλλων και ενδοκρινικών διαταρακτών σε παιδικά παιχνίδια | 2010 |
44 | Διερεύνηση επιπέδων συνθετικών γλυκαντικών ουσιών σε τρόφιμα που καταναλώνονται από παιδιά | 2010 |
45 | Διερεύνηση επιπέδων καρκινογόνων τριχοθισινών σε προγεύματα δημητριακών κ.α. προϊόντων που καταναλώνονται από παιδιά | 2010 - 2011 |
46 | Στοχευόμενος μικροβιολογικός έλεγχος του πόσιμου νερού σε μικρές κοινότητες που παρουσιάζουν απόκλιση από τα αποδεκτά όρια της νομοθεσίας | 2010 - 2011 |
47 | Παρακολούθηση της παρουσίας της Listeria monocytogenes σε ευάλωτες κατηγορίες τροφίμων με μακρά διάρκεια ζωής | 2010 - 2011 |
48 | Μελέτη αυθεντικότητας κυπριακού τυριού "χαλούμι" | 2010 |
49 | Σύγκριση μεθόδου ELISA & PCA στην ανίχνευση αλλεργιογόνων πρωτεϊνών | 2010 |
50 | Έλεγχος αλογονομένων παραγώγων οξικού οξέος στο πόσιμο νερό | 2011 |
51 | Investigating the possibilities of drug abuse by pregnant women (2nd phase) | 2011 |
52 | Ανάλυση συκωτιού για υπολείμματα φυτοφαρμάκων | 2011 |
53 | Investigation of genotoxicity in recycled water from wastewater treatment plants | 2011 |
54 | Διερεύνηση παρουσίας απαγορευμένων χημικών ουσιών σε καταναλωτικά αγαθά | 2011 |
55 | Διερεύνηση μηχανικών κ.α. ιδιοτήτων των παιδικών παιχνιδιών | 2011 |
56 | Επίπεδα συντηρητικών (σορβικού και προπιονικού οξέος) σε ψωμιά | 2011 |
57 | Ιολογικές αναλύσεις τροφίμων | 2011 |
58 | Ανίχνευση και Ποσοτικοποίηση Γενετικά Τροποποιημένης Σόγιας Roundup Ready σε εισαγόμενα και κυπριακής παραγωγής τρόφιμα | 2011 |
59 | Advance aquatic tools for sustainable pollution risk management in river basins of Cyprus. | 2011 |
60 | Ερευνητικό Πρόγραμμα για Υπολείμματα Τετρακυκλινών σε Μέλι. | 2011 |
61 | Προσδιορισμός της νοθείας του Χαλουμιού με Σκόνη Γάλακτος | 2012 |
62 | Έλεγχος παρουσίας φθαλικών εστέρων σε καλλυντικά προϊόντα (βρεφικά/παιδικά) ως επιμόλυνση ή από μετανάστευση από τους περιέκτες | 2012 |
63 | Investigation of genotoxicity in recycled and surface water | 2012 |
64 | Προσδιορισμός διοξειδίου του θείου (αλλεργιογόνο) σε τρόφιμα και ποτά | 2012 |
65 | Ανάπτυξη μεθόδου για την ανίχνευση νοροϊών σε φρέσκα λαχανικά | 2012 |
66 | Χρήση φασματοσκοπίας και χημειομετρίας στον έλεγχο της αυθεντικότητας αλκοολούχων ποτών | 2012 |
67 | Έρευνα για την ανίχνευση/ ποσοτικοποίηση ξηρών καρπών σε τρόφιμα με τη μέθοδο Real Time PCR | 2012 |
68 | Διερεύνηση της παρουσίας κυανιούχων αλάτων σε πόσιμα νερά | 2012 |
69 | Risk Assessment of Legionnaire’s Disease among employees of Domestic Sewage Plants in Cyprus | 2012 και 2014 |
70 | Επέκταση αριθμού ελεγχόμενων φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα για ανταπόκριση στις απαιτήσεις του Κοινοτικού προγράμματος | 2012 |
71 | Διερεύνηση της παρουσίας Βαρέων Μετάλλων (Μόλυβδος, Κάδμιο, Υδράργυρος) σε δείγματα συκωτιού | 2012 |
72 | Έλεγχος παιδικών παιχνιδιών | 2012 |
73 | Πιλοτική Έρευνα-Ζωγραφική προσώπου στα παιδιά προσχολικής ηλικίας | 2012 |
74 | Θρεπτική Αξία των Ψαριών της Κυπριακής Αγοράς-Ψάρια Ιχθυοκαλλιέργειας και άγρια ψάρια της θάλασσας | 2012 |
75 | Το αλάτι στη διατροφή μας-από επεξεργασμένες τροφές, σνάκς και έτοιμα φαγητά | 2012 |
76 | Έλεγχος της σταθερότητας της πυρίτιδας | 2012 |
77 | Investigation of the presence of Cyanides in drinking water | 2013 |
78 | Determination of Corticosteroids in food of animal origin (Milk and Meat) | 2013 |
79 | Determination of pesticides residues in honey | 2013 |
80 | Control of Chemicals and Physical/Mechanical Properties of Children’s Toys | 2013 |
81 | Caffeine levels in several types of coffee, beverages, energy drinks and refreshments consumed in Cyprus | 2013 - 2014 |
82 | Monitoring and Surveillance of the levels of Polycyclic Aromatic Hydrocarbons (PAHs) or of Nitrates levels, in washed and unwashed vegetables | 2013 |
83 | Monitoring the presence of the pathogenic bacterium Cronobacter spp. (Enterobacter sakazakii) in formulae for infants under 6 months of age | 2013 |
84 | Determination of Allergenic fragrances in cosmetics | 2013 |
85 | Isotopic mapping of drinking water of Cyprus | 2013 |
86 | Gluten control in foods for the protection of people with celiac disease | 2013 |
87 | Survey of the levels of saturated, unsaturated and trans fatty acids in fats and oils and other foodstuffs | 2014 |
88 | Analysis of Controlled Drugs and New Psychotropic Substances in seized materials | 2014 |
89 | Determination of Pesticide Residues in tea and dry herbs | 2014 |
90 | Method development for the determination of priority substances in sediments and treated domestic wastes | 2014 |
91 | Determination of heavy metals Pb/Cd/Hg/As in honey, chocolate, and cocoa with ICP/MS | 2014 |
92 | Detection of staphylococcal enterotoxins in halloumi and other locally produced cheeses | 2014 |
93 | Determination of Acrylamide levels in food with LC-MS/MS | 2014 |
94 | The application of Isotopic Data base of alcohols for controlling the authenticity of alcoholic beverages consumed from Cypriots | 2014 |
95 | Incidence and levels of colours in frequently consumed food and drinks | 2014-2015 |
96 | Risk assessment of the exposure of employees to high concentrations of Legionella in sewage effluents at communal sewage treatment plants | 2014 |
97 | Review of the functional foods in the Cyprus market (ie food with ω-fatty acids, antioxidants, dietary fiber etc) | 2015 |
98 | Determination of Uranium (U) isotopes in drinking water | 2015 |
99 | Determination of pharmaceuticals in wastes with focus on Diclofenac | 2015 |
100 | Determination/occurrence of heavy metals (Pb, Cd, Hg, etc.) in juices and beverages by using ICP-MS technique | 2015 |
101 | Microbiological quality of children’s face painting products and consequences on Public Health | 2015 |
102 | Detection and quantification of allergens in food in the label of which is indicated that may contain allergens | 2015 |
103 | Determination and monitoring of mycotoxins ergot alkaloids in cereals and their products by using LC-MS/MS technique | 2015-2016 |
104 | Analysis of Controlled Drugs and New Psychotropic Substances in seized materials | 2015 |
105 | Determination of parameters (such as fatty acids, salt, micronutrients etc) relevant to health (for instance conjugated linoleic acid CLA in milk products) | 2016 |
106 | Investigation of drinking water quality produced by domestic water filtration systems | 2016 |
107 | Analysis of controlled substances | 2016 |
108 | Investigation of the levels of uranium radioisotopes (U-238, U-235 and U-234) in drinking waters of Cyprus, using alpha spectrometry | 2016 |
109 | Pharmaceuticals in wastes with focus on Diclofenac | 2016 |
110 | Surveillance and monitoring of the present for trace elements (heavy metals) in food | 2016 |
111 | Investigation of the risk of legionnaire’s disease in military camps of the National Guard | 2016 |
112 | Detection of animal DNA in meat products for food fraud investigation | 2016 |
113 | Determination of Tropane Alkaloids in cereals and baby food based on products (buckwheat, millet, etc.) by LC-MS/MS | 2016 |
114 | Determination of sweeteners in beverages and other foodstuff, energy reduced or with no added sugar | 2016-2017 |
115 | Survey of sugar content on foodstuffs consumed mainly by children (ie fruit yoghurt, breakfast cereals, deserts etc) | 2017 |
116 | Optimization of the New Psychotropic Substances Detection Method | 2017 |
117 | Evaluation of Cosmetic Products Safety for Children and Adolescents | 2017 |
118 | Method validation for the determination of gross alpha and gross beta activity in drinking water use Low Level alpha and beta Gas Proportional Counter | 2017 |
119 | Determination of compounds which are included in the directive 2013/39/EE by the use of LC-MS-MS | 2017 |
120 | Έλεγχος βιομηχανικών ειδών που διατίθενται στην κυπριακή αγορά για χημική ασφάλεια ή ευφλεκτότητα | 2017 |
121 | Development and evaluation of methodology for the determination of mycotoxins - Ergot Alkaloids in cereals (rye and flour) and their products by LC-MS/MS technique. | 2017 |
122 | Monitoring and Surveillance of the levels of Polycyclic Aromatic Hydrocarbons (PAHs) in traditionally smoked meat and fish and their products by HPLC-FLD. | 2017 |
123 | Application of Molecular Methods to water samples from State Hospitals for the Detection of Legionella | 2017 |
124 | Determination of Specific Migration of Al, Ba, Co, Cu, Fe, Li, Mn, Zn from plastic materials and articles in acetic acid food simulant | 2017 |
125 | Monitoring and surveillance of the levels of Alternaria toxins in food by LC-MS/MS technique | 2018 |
126 | Monitoring and surveillance of the levels of 3- και 2- MCPD and Glycidyl fatty acid esters in food by GC-MS technique | 2018 |
127 | Method development for drug detection in seized materials and application in real samples | 2018 |
128 | Method development of comparing drug samples using quantitation data | 2019 |
129 | Survey on the safety of cosmetic and food supplement products | 2019 |
130 | Investigation of the presence of priority substances in treated domestic wastes used to enrich groundwater | 2019 |
131 | Chemical safety of products from the market of the Republic of Cyprus: control of compliance according to the requirements of the REACH Regulation (EC No. 1907/2006, with incorporated amendments and corrigenda to date) | 2019 |
132 | Determination of Specific Migration of Substances from Materials in Contact with Food and/or Children Toys | 2019 |
133 | Microbiological control of Cyprus sea water during the 2019 swimming period | 2019 |
134 | Microbiological control of both dental units and distribution water of public hospitals, for the presence of Legionella | 2019 |
135 | Standardisation of Cypriot Products | 2020 |
136 | Development of NMR Database for Controlled Drugs using Benchtop NMR | 2020 |
137 | Narcotest implementation: Detection of “classic” and synthetic cannabinoids | 2020 |
138 | Quality Control of Pharmaceuticals, Cosmetics and Food Supplements | 2020 |
139 | Method development for the determination of Polycyclic Aromatic Hydrocarbons in sediments using microwave extraction | 2020 |
140 | Control of consumer products for enforcement of (a) the European REACH Regulation (restricted substances in articles and mixtures) and (b) the European CLP Regulation (classification and labelling of household chemicals) | 2020 |
141 | Legionella monitoring on Public Hospitals’ distribution system | 2020 |
142 | Microbial monitoring of drinking water distribution system and haemodialysis units of Public Hospitals | 2020 |
143 | Narcotest - Detection of controlled drugs in drivers’ samples using LC-MS/MS | 2021 |
144 | Quality Control of Pharmaceuticals, Cosmetics and Food Supplements | 2021 |
145 | Control of Antibiotic Residues in Piglets | 2021 |
146 | Analysis of environmental samples and development of new methods in treated residential waste and seawater | 2021 |
147 | Development of an analytical method for the determination of Cr(VI) in leather articles | 2021 |
148 | Determination of gross alpha and gross beta activity using liquid scintillation counting | 2021 |
149 | Routine microbiological analysis of Cyprus sea water during the Bathing Season | 2021 |
150 | Extension of Cyprus Food Composition Tables | 2022 |
151 | Quality Control of pharmaceuticals for human and veterinary use | 2022 |
152 | Official Controls of Cosmetics & Food Supplements | 2022 |
153 | Control of Antibiotic Residues in piglets | 2022 |
154 | Determination of gross alpha and gross beta activity using liquid scintillation counting | 2022 |
155 | Determination of Polyaromatic Hydrocarbons in environmental samples | 2022 |
156 | Specific Migration of Substances from Materials in Contact with Food and / or Children's Toys | 2022 |
157 | Method development for the determination of the growth inhibition of unicellular green algae by substances and mixtures contained in water using the Algae Laboratory Analyser Instrument by fluorescence | 2022 |
158 | Microbiological Control of Cyprus sea water during the 2022 swimming period | 2022 |
159 | Development of methods for determining substances likely to migrate from Paper/Cardboard Packaging and Food Contact Items. | 2022 |
160 | Monitoring and surveillance of the levels of opium alkaloids in poppy seeds and bakery products by LC-MS/MS technique | 2022 |
161 | Monitoring and surveillance of the levels of Furans and Alkylfurans in food by GC-MS – Headspace technique | 2022 |
162 | Cyprus Food Composition Tables | 2023 |
163 | Control of antibiotic residues in piglets | 2023 |
164 | Determination of gross alpha and gross beta activity using liquid scintillation counting | 2023 |
165 | Determination of pesticides and polyaromatic hydrocarbons in residential waste | 2023 |
166 | Control of Toxic Chemical Substances in Consumer Products and Biological Human Samples | 2023 |
167 | Determination of Substances Likely to Migrate into food from Paper / Cardboard Packaging and Food Contact Materials | 2023 |
168 | Method validation for the determination of Alternaria toxins in food by LC-MS/MS | 2023 |
169 | Quality Control of Cosmetics and Food Supplements | 2023 |
171 | Adulteration of milk in Cypriot and foreign cheeses on the market | 2023 |
| | |