Υγειονομική Υπηρεσία
 

LOGO

Εξέταση παραπόνων που αφορούν Περιβαλλοντική Υγιεινή


Εξέταση παραπόνων που αφορούν Περιβαλλοντική Υγιεινή.
Παρόλο που για παράπονα που αφορούν πρόκληση οχληρίας από σκύβαλα, διαρροή αποβλήτων, δυσοσμίες κ.λ.π. δεν έχουν αρμοδιότητα οι δικές μας Υπηρεσίες αντούτοις οι Υγειονομικοί Επιθεωρητές προβαίνουν στη διερευνήση τους και προτείνουν εισηγήσεις προς τις τοπικές αρχές ή την Υπηρεσία Περιβάλλοντος να προβούν στη λήψη μέτρων για την απίλυση τους.

Τα παράπονα διαβιβάζονται στην Υπηρεσία μας από τον/τους παραπονούμενο/ους είτε γραπτώς είτε προφορικώς.

Στην περίπτωση που το παράπονο είναι προφορικό, αυτό συνήθως διαβιβάζεται στα Κεντρικά γραφεία του Προϊστάμενου των Υγειονομικών Υπηρεσιών και καταγράφεται σε ειδικό έντυπο διερεύνησης προφορικού παραπόνου. Το έντυπο διαβιβάζεται στον Ανώτερο Υγειονομικό Επιθεωρητή και ακολούθως στον Υγειονομικό Επιθεωρητή της επηρεαζόμενης Επαρχίας που είναι υπεύθυνος της περιοχής για την οποία υποβάλλεται το παράπονο, για επιτόπου επίσκεψη και διερεύνηση. Στην περίπτωση που το παράπονο λαμβάνεται γραπτώς, με τον ίδιο πιο πάνω τρόπο διαβιβάζεται στον Υγειονομικό Επιθεωρητή που είναι υπεύθυνος της περιοχής, πάλι για επιτόπου επίσκεψη, διερεύνηση και λήψη των αναγκαίων μέτρων. Και στις δύο πιο πάνω περιπτώσεις ενημερώνεται η αρμόδια Τοπική αρχή (Δήμος, Έπαρχος, Κοινοτικό Συμβούλιο) καθώς και ο παραπονούμενος για τα μέτρα που έχουν ληφθεί, με κοινοποίηση της επιστολής προς τα Κεντρικά Γραφεία για ενημέρωση.

Παράπονα που εμπίπτουν σε περιοχές Δημοτικών ορίων, αυτά διερευνούνται πάντοτε σε συνεργασία με τον Υγειονομικό Επιθεωρητή του οικείου Δήμου. Γενικά τα παράπονα τα οποία λαμβάνονται και διερευνώνται από την Υπηρεσία μας, μπορούν να διαχωριστούν σε κατηγορίες ως ακολούθως:

1. Προβλήματα για πρόκληση οχληρίας από ανθυγιεινές καταστάσεις σε κτηνοτροφικά υποστατικά ή ορνιθώνες στην οικιστική περιοχή.

Εάν παρά τις προσπάθειες μας δεν επιλυθεί το πρόβλημα, ενημερώνεται το Κοινοτικό Συμβούλιο και ο Έπαρχος για εφαρμογή του περί Κοινοτήτων Νόμου του 1999.

2. Προβλήματα που προκαλούν ανθυγιεινές καταστάσεις από υπερχείλιση οικιακών αποχετευτικών συστημάτων, κυρίως στις περιπτώσεις που υπάρχει υψομετρική διαφορά μεταξύ κατοικιών.

Εάν παρά τις προσπάθειες μας δεν επιλυθεί το πρόβλημα, ενημερώνεται το Κοινοτικό Συμβούλιο και ο Έπαρχος για εφαρμογή του περί Κοινοτήτων Νόμου του 1999. Παρόμοια παράπονα εκφράζονται και για τα αποχετευτικά συστήματα μεγάλων πολυκατοικιών σε Δημοτικά όρια όπου δεν επεκτείνεται το Κεντρικό Αποχετευτικό Σύστημα. Στις περιπτώσεις αυτές σε συνεργασία με τους Υγειονομικούς Επιθεωρητές των Δήμων, οι οποίοι λαμβάνουν και τα αναγκαία μέτρα λόγω αρμοδιότητας, στα πλαίσια του περί Δήμων Νόμου.

3. Παράπονα για πρόκληση οχληρίας από Βιομηχανικά και Κτηνοτροφικά απόβλητα.

Όταν παρατηρούνται τέτοιες καταστάσεις, γίνονται εισηγήσεις για παρέμβαση των αρμόδιων Υπηρεσιών / Τμημάτων (π.χ. Υπηρεσία Περιβάλλοντος ή Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων) για εφαρμογή του περί Ελέγχου της Ρύπανσης των Νερών και του Εδάφους Νόμου 2002 ή και άσκηση πίεσης προς τον ιδιοκτήτη για υποβολή αίτησης και εξασφάλιση άδειας απόρριψης των υγρών και στερεών αποβλήτων, σύμφωνα με τον πιο πάνω Νόμο και τους περί Ελέγχου της Ατμόσφαιρας και Επικίνδυνων ουσιών σε Εργοστάσια Κανονισμούς του 1973.

4. Παράπονα για μη ικανοποιητική διάθεση ψόφιων ζώων που προέρχονται από κτηνοτροφικά υποστατικά.

Στις περιπτώσεις αυτές ενημερώνεται ο Διευθυντής Κτηνιατρικών Υπηρεσιών λόγω αρμοδιότητας, ο οποίος λαμβάνει μέτρα ώστε αυτά να μεταφέρονται σε χώρους συγκέντρωσης ζωικών αποβλήτων ή σε εγκεκριμένες μεταποιητικές μονάδες σύμφωνα με τον Κανονισμό (Ε.Κ.) 1774/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στον οποίο καθορίζονται οι Υγειονομικοί Κανόνες σχετικά με τα ζωϊκά υποπροϊόντα που δεν προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση και τις αποφάσεις 62/05 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ταφή των νεκρών ζώων επιτρέπεται στο παρόν στάδιο (μέχρι τις 30/11/05) και σε τάφρους που δεν ξεπερνούν το ενάμιση μέτρο βάθος, κατά παρέκκλιση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

5. Παράπονα για ανάπτυξη τρωκτικών και εκκόλαψη κουνουπιών.

Στις περιπτώσεις αυτές τοποθετούνται δολώματα και γίνονται ψεκασμοί τόσο από την Υπηρεσία μας όσο και από τους ιδιοκτήτες των υποστατικών, σύμφωνα πάντοτε με οδηγίες τόσο των Λειτουργών του Γραφείου μου όσο και αυτών του Υπουργείου Γεωργίας. Για καταπολέμηση εντόμων και κουνουπιών γίνονται συχνά ψεκασμοί από τους Υγειονομικούς Εργάτες της Υπηρεσίας μας.

6. Παράπονα για πρόκληση οχληρίας και ανθυγιεινών καταστάσεων από τη διατήρηση σκύλων χωρίς να πληρούνται οι πρόνοιες του πρόσφατα εγκριθέντος περί Σκύλων Νόμου Ν.184 (1) του 2002 και του Περί Προστασίας και Ευημερίας των ζώων Νόμου Ν.46(1) του 1974.

Στις περιπτώσεις αυτές ασκούνται πιέσεις στον ιδιοκτήτη για βελτίωση. Σε αντίθετη περίπτωση ενημερώνεται η αρμόδια τοπική Αρχή για εφαρμογή της σχετικής Νομοθεσίας και επίλυση του προβλήματος.





Τελευταία Ενημέρωση στις:
06/11/2018 11:02:28 AM
 
Back To Top