Υγειονομική Υπηρεσία
 

LOGO

Υποχρέωση αναγραφής των υποχρεωτικών ενδείξεων της σήμανσης των τροφίμων στην Ελληνική γλώσσα


  ENGLISH

  Ο Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 καθορίζει υποχρεωτικές ενδείξεις που πρέπει να αναγράφονται στη σήμανση των προσυσκευασμένων τροφίμων για πληροφορία των καταναλωτών. Τέτοιες πληροφορίες είναι η ονομασία του τροφίμου, το όνομα και η διεύθυνση του παραγωγού ή εισαγωγέα ή υπεύθυνου της επιχείρησης, ο κατάλογος των συστατικών και οι αλλεργιογόνες ουσίες, η καθαρή ποσότητα, η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας ή η τελική ημερομηνία ανάλωσης, και άλλα. Πλήρης ορισμός των ενδείξεων δίδεται στα άρθρα 9 και 10 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1169/2011.

  Για ορισμένες κατηγορίες τροφίμων ισχύουν και ειδικές νομοθεσίες που προβλέπουν κάποιες επιπρόσθετες υποχρεωτικές ενδείξεις σήμανσης. Αυτές είναι:

  Ελαιόλαδο,

  Μέλι,

  Μαρμελάδα, ζελέδες και κρέμα κάστανου,

  Γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα (GMO),

  Σοκολάτα και προϊόντα κακάου,

  Σάκχαρα και επιτραπέζια γλυκαντικά,

  Τρόφιμα Επεξεργασμένα με Ιοντίζουσα Ακτινοβολία,

  Χυμοί φρούτων,

  Παρασκευάσματα για Βρέφη και Παρασκευάσματα Δεύτερης Βρεφικής Ηλικίας,

  Τρόφιμα που Προορίζονται για Χρήση σε Δίαιτα Μειωμένων Θερμίδων για Απώλεια Βάρους,

  Μεταποιημένες Τροφές με βάση τα Δημητριακά και Παιδικές Τροφές για βρέφη και νήπια,

  Διαιτητικά Τρόφιμα για Ειδικούς Ιατρικούς Σκοπούς,

  Συμπληρώματα Διατροφής,

  Τρόφιμα που φέρουν ισχυρισμούς υγείας ή /και διατροφής,

  Φυσικά μεταλλικά νερά και νερά πηγής.

  Τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά, το φρεσκοψημένο ψωμί και γενικά όλα τα μη προσυσκευασμένα τρόφιμα πρέπει επίσης μέσω σήμανσης να δίδουν κάποιες πληροφορίες στον καταναλωτή. Ωστόσο, οι πληροφορίες είναι λιγότερο λεπτομερείς από ό,τι για τα προσυσκευασμένα τρόφιμα, και εξαρτώνται από την ομάδα τροφίμων. Η ελάχιστη απαίτηση είναι να αναφέρονται οι αλλεργιογόνες ουσίες που περιέχονται ως συστατικά στα τρόφιμα αυτά.

  Η εθνική νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας (οι περί Σήμανσης, Παρουσίασης, και Διαφήμισης Τροφίμων (Γενικοί) Κανονισμοί του 2002-2010) απαιτεί όπως τόσο στα προσυσκευασμένα όσο και στα μη προσυσκευασμένα τρόφιμα, όλες οι υποχρεωτικές ενδείξεις σήμανσης αναγράφονται στην Ελληνική γλώσσα. Εθελοντικά, οι υποχρεωτικές ενδείξεις μπορούν να αναγράφονται επιπρόσθετα και σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα.


Information services surveyLast Modified:
08/02/2021 03:17:26 PM
 
Back To Top