Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Υγείας

Ανακοινώσεις

Τη Λίστα Ελέγχου για την Ασφάλεια στις Χειρουργικές Επεμβάσεις του ΠΟΥ εφαρμόζουν τα δημόσια νοσηλευτήρια

Λίστα Ελέγχου για την Ασφάλεια στις Χειρουργικές Επεμβάσεις, στη βάση των Κλινικών Κατευθυντήριων Οδηγιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) εφαρμόζεται πλέον σε όλα τα χειρουργεία των δημόσιων νοσηλευτηρίων, κατόπιν εκπαίδευσης όλων των χειρουργικών ομάδων των κρατικών νοσηλευτηρίων. Στόχος της Λίστας Ελέγχου είναι, αφενός, η αύξηση της ασφάλειας στις επεμβάσεις και η μείωση των ανεπιθύμητων συμβάντων και, αφετέρου, η ενίσχυση των υπαρχουσών κλινικών πρακτικών ασφάλειας και η βελτίωση της επικοινωνίας και του πνεύματος ομαδικής εργασίας της χειρουργικής διεπαγγελματικής ομάδας.

Το έντυπο της Λίστας Ελέγχου συμπληρώνεται από τον Συντονιστή της Λίστας κατά τη διεξαγωγή της χειρουργικής επέμβασης και αντίγραφό του τοποθετείται στον Ιατρικό Φάκελο του ασθενούς, ενώ δεύτερο αντίγραφο παραμένει και τηρείται ως αρχείο στο νοσηλευτήριο.

Η Λίστα Ελέγχου για την Ασφάλεια στις Χειρουργικές Επεμβάσεις αναπτύχτηκε από τον ΠΟΥ στο πλαίσιο του προγράμματος «Η ασφαλής χειρουργική σώζει ζωές» και αποσκοπεί στη μείωση των θανάτων που σχετίζονται με τις χειρουργικές επεμβάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο μέσω του ελέγχου των υποχρεώσεων σε διοικητικό επίπεδο και της αντιμετώπισης σημαντικών ζητημάτων ασφάλειας στην άσκηση της χειρουργικής κατά την κλινική πράξη. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται οι ανεπαρκείς πρακτικές ασφάλειας στην αναισθησιολογία, ζητήματα που αφορούν χειρουργικές λοιμώξεις που μπορούν να αποφευχθούν και η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των μελών μιας χειρουργικής ομάδας.

_________________


BREXIT

Επικοινωνία με Υπουργείο Υγείας (Εισηγήσεις/ Σχόλια/ Παράπονα)

Ταξιδιωτικές Οδηγίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Διαδικασίες Δωρεών προς τα Δημόσια Νοσηλευτήρια

Δωρεά Οργάνων και Ιστών

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων  Δήλωση Απορρήτου

Χρηματοδοτικά Προγράμματα

Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη από 1/8/2013

Ιός Ebola

Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΩΝ

Κλινικές Κατευθυντήριες Οδηγίες

Δικτυακή Πύλη

Υγεία ΕΕ

112

Κάν΄το Ηλεκτρονικά

Δημόσιες Συμβάσεις

Για την Κύπρο

112

Ευρωπαϊκή Μέρα Αντιβιοτικών