Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Υγείας

Ανακοινώσεις

Υπ. Υγείας: Να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη προσβασιμότητα όλων των ασθενών στα καινοτόμα φάρμακα σε προσιτές τιμές

Τη σημασία διασφάλισης της απρόσκοπτης προσβασιμότητας όλων των ασθενών στα καινοτόμα φάρμακα σε προσιτές τιμές εξήρε σήμερα ο Υπουργός Υγείας δρ. Γιώργος Παμπορίδης, μιλώντας στην εναρκτήρια συνάντηση των μελών της Τεχνικής Επιτροπής της Βαλέτας, που πραγματοποιήθηκε στην Λευκωσία.

Η σύσταση της Τεχνικής Επιτροπής, με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ρουμανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Μάλτα, αποφασίστηκε από τους αντίστοιχους Υπουργούς Υγείας με την υπογραφή της Διακήρυξης της Βαλέτας τον περασμένο Μάιο στην Μάλτα, μετά από πρωτοβουλία του δρος Παμπορίδη.

Οι όροι εντολής της Τεχνικής Επιτροπής της Βαλέτας περιλαμβάνουν την ανταλλαγή πληροφοριών, την ανάπτυξη βέλτιστων πρακτικών που αφορούν στην προμήθεια, καινοτόμων φαρμάκων με απώτερο στόχο την κοινή διαπραγμάτευση τιμών και την κοινή προμήθεια των καινοτόμων φαρμάκων.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης της Τεχνικής Επιτροπής της Βαλέτας, τα κράτη εξέλεξαν ομόφωνα Πρόεδρο της Επιτροπής την κα Paola Testori Coggi (Ιταλία) και Αντιπρόεδρο τον δρα Rui Santos Ivo (Πορτογαλία).

Μιλώντας κατά τις εργασίες της Επιτροπής, ο Κύπριος Υπουργός Υγείας παρότρυνε τα μέλη της Τεχνικής Επιτροπής της Βαλέτας να ενώσουν δυνάμεις και εμπειρογνωμοσύνη και να αναπτύξουν τέτοιες πρωτοποριακές προσεγγίσεις, ώστε να επιτευχθεί ο απώτερος στόχος που είναι η διασφάλιση της απρόσκοπτης προσβασιμότητας όλων των ασθενών στα καινοτόμα φάρμακα σε προσιτές τιμές, ανεξάρτητα σε ποιο κράτος μέλος της ΕΕ κατοικούν ή του βιοτικού επιπέδου αυτού.

Ο δρ. Παμπορίδης ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Ως Υπουργός Υγείας, η κύρια ανησυχία μου είναι η ευημερία των ασθενών της χώρας μου, όπως συμβαίνει και με τους Υπουργούς σας. Δεν μπορούμε να παραμένουμε αδρανείς και να αφήνουμε τους ασθενείς χωρίς βασικά καινοτόμα φάρμακα για λόγους ελλιπούς προσβασιμότητας ή ψηλού κόστους, ενώ τα φάρμακα αυτά είναι διαθέσιμα σε προσιτές τιμές προς άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, τα οποία προτιμά η φαρμακοβιομηχανία για καθαρά εμπορικούς λόγους».

Η προοπτική και ο στόχος της συντονισμένης προσπάθειας των πιο πάνω χωρών είναι η ενίσχυση της διαπραγματευτικής ικανότητας των μεμονωμένων κρατών μελών απέναντι στη φαρμακοβιομηχανία και στην τάση που αναπτύσσεται να εισέρχονται στη φαρμακευτική αγορά συνεχώς περισσότερα ακριβά φάρμακα, τα οποία όμως έχουν δυσβάστακτο κόστος στα συστήματα υγείας και κοινωνικής ασφάλισης των χωρών, με αποτέλεσμα την ελλιπή προσβασιμότητα των ασθενών σε αυτά.

Το Υπουργείο Υγείας θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, έτσι ώστε η αποστολή της Τεχνικής Επιτροπής της Βαλέτας να στεφθεί με επιτυχία, στοχεύοντας στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των οκτώ κρατών απέναντι στη φαρμακοβιομηχανία. Οι οκτώ ευρωπαϊκές χώρες θα παρουσιάζονται ως μια ενιαία ελκυστική αγορά των 154 εκατομμυρίων, σε σύγκριση με πληθυσμιακά μικρότερες και μεμονωμένες αγορές, όπως συμβαίνει σήμερα.
___________


BREXIT

Επικοινωνία με Υπουργείο Υγείας (Εισηγήσεις/ Σχόλια/ Παράπονα)

Ταξιδιωτικές Οδηγίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Διαδικασίες Δωρεών προς τα Δημόσια Νοσηλευτήρια

Δωρεά Οργάνων και Ιστών

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων  Δήλωση Απορρήτου

Χρηματοδοτικά Προγράμματα

Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη από 1/8/2013

Ιός Ebola

Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΩΝ

Κλινικές Κατευθυντήριες Οδηγίες

Δικτυακή Πύλη

Υγεία ΕΕ

112

Κάν΄το Ηλεκτρονικά

Δημόσιες Συμβάσεις

Για την Κύπρο

112

Ευρωπαϊκή Μέρα Αντιβιοτικών