Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Υγείας

Ανακοινώσεις

Γραπτή δήλωση του Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου για έντυπο της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου

Είναι με κατάπληξη που διάβασα σήμερα στα ΜΜΕ έντυπο που ετοιμάστηκε από την Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου, μέσω του οποίου καλεί τα μέλη της να μην ενταχθούν στο ΓεΣΥ και να αντιταχθούν στις δρομολογούμενες αλλαγές στον τομέα της Υγείας.

Είναι ιδιαίτερα λυπηρό και άτοπο να παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα συγκεκριμένους Παιδιάτρους, είτε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είτε με συνεχή παρουσία τους στα ΜΜΕ, να επιχειρούν να υποσκάψουν τις δρομολογούμενες μεταρρυθμίσεις με παραφιλολογίες, ανακρίβειες και ψεύδη, παραπληροφορώντας τους πολίτες και καλλιεργώντας κλίμα πανικού.

Είναι απορίας άξιο γιατί η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου καταφέρεται δημόσια με τόσο μένος εναντίον του ΓεΣΥ, εκμεταλλευόμενη μάλιστα τις ανησυχίες των ασθενών, πόσο μάλλον της ευάλωτης ομάδας των παιδιών, παραλείποντας επιμελώς να αναφέρουν τα πραγματικά διαμειφθέντα και διευκρινήσεις που έχουν δοθεί στο τραπέζι της διαβούλευσης με τον ΟΑΥ. Μήπως με την εφαρμογή του ΓεΣΥ θίγονται άλλα συμφέροντα που δεν αφορούν στην υγεία των ασθενών;

Η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου θα έπρεπε, αντί να κόπτεται τόσο για την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, να επικεντρώνεται στην παροχή φροντίδας στα παιδιά, τιμώντας τον όρκο που τα μέλη της έδωσαν. Εφόσον όμως ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για αυτή την πτυχή της μεταρρύθμισης, τους ενημερώνω πως μέχρι τώρα οι διεργασίες προχωρούν βάσει των χρονοδιαγραμμάτων και παραμένω στη διάθεσή τους για πλήρη ενημέρωση επί των ενεργειών που δρομολογούνται, είτε αυτές αφορούν στην επιλογή και τον διορισμό των Διευθυντών του ΟΚΥπΥ (Εκτελεστικός, Οικονομικός) ή των διευθυντικών ομάδων των νοσοκομείων, είτε περαιτέρω στην ολοκλήρωση της κοστολόγησης των ιατρικών πράξεων, τη δρομολογούμενη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Δημόσιου Τομέα, την προετοιμασία του Προϋπολογισμού του ΟκΥπΥ και μια σειρά άλλων μέτρων που δρομολογούνται.

Όπως συνέβη με την πλειονότητα των επαγγελματιών υγείας, ανέμενα τουλάχιστον ότι και οι Παιδίατροι, ως οι λειτουργοί στους οποίους εμπιστευόμαστε την υγεία των πολυτιμότερων ανθρώπων μας, των παιδιών μας, να είχαν πρώτοι διαπιστώσει πως το υφιστάμενο σύστημα υγείας δεν είναι λειτουργικό και δίκαιο για τους ασθενείς και εμπράκτως να πρωτοστατούσαν στη διασφάλιση της επιτυχίας του ΓεΣΥ, όπως αυτό έχει εγκριθεί ομόφωνα από την ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων τον Ιούνιο 2017. Αντ’ αυτού, παρακολουθώ μια, ευτυχώς, μεμονωμένη ομάδα Παιδίατρων να κρύβονται πίσω από την ιδιότητά τους ως μέλη της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου, για να προωθήσουν τις προσωπικές τους ατζέντες. Μένω έκπληκτος με τη δήλωση της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου που υποστηρίζει πως η εισαγωγή του Γενικού Σχεδίου Υγείας «ακυρώνει το σημερινό υψηλό επίπεδο φροντίδας» και «υποβαθμίζει κατακόρυφα το επίπεδο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προς το παιδί».

Θα ανέμενα περαιτέρω από ένα οργανωμένο σύνολο όπως η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου, που σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν πρωτοστάτησε σε προσπάθειες που έγιναν, να αφήσει κατά μέρος τις όποιες προσωπικές φιλοδοξίες και συμφέροντα και, τοποθετώντας το συμφέρον των ασθενών στο επίκεντρο, να εγκύψει και να αγκαλιάσει την προσπάθεια.

Οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί που δημιουργούνται από οποιαδήποτε αλλαγή, πόσω μάλλον μιας τόσο ριζικής και μεγάλης όπως αυτή στον τομέα της Υγείας, είναι θεμιτοί και απόλυτα σεβαστοί. Για αυτό και από την πρώτη στιγμή, έθεσα εαυτόν στη διάθεση οποιασδήποτε οργανωμένης ομάδας για διάλογο. Η δημοσίευση, όμως, εντύπων και ανακοινώσεων, ως μοχλός πίεσης, σε μια περίοδο που όλοι εργαζόμαστε για την επιτυχία του εγχειρήματος δεν εξυπηρετεί κανένα και δεν βοηθά να πάει ο τόπος μπροστά. Η μεγάλη μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας βρίσκεται προ των πυλών και κανένα έντυπο ή ανακοίνωση δεν μπορούν να την ανατρέψουν.

_________________


BREXIT

Επικοινωνία με Υπουργείο Υγείας (Εισηγήσεις/ Σχόλια/ Παράπονα)

Ταξιδιωτικές Οδηγίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Διαδικασίες Δωρεών προς τα Δημόσια Νοσηλευτήρια

Δωρεά Οργάνων και Ιστών

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων  Δήλωση Απορρήτου

Χρηματοδοτικά Προγράμματα

Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη από 1/8/2013

Ιός Ebola

Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΩΝ

Κλινικές Κατευθυντήριες Οδηγίες

Δικτυακή Πύλη

Υγεία ΕΕ

112

Κάν΄το Ηλεκτρονικά

Δημόσιες Συμβάσεις

Για την Κύπρο

112

Ευρωπαϊκή Μέρα Αντιβιοτικών