Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Υγείας

Μικροβιακή Ανθεκτικότητα και Νοσοκομειακές Λοιμώξεις1. Μικροβιακή Ανθεκτικότητα
Από την ανακάλυψη τους πριν από 80 περίπου χρόνια, τα αντιβιοτικά έχουν σώσει εκατομμύρια ζωές από βακτηριακές λοιμώξεις. Σήμερα όμως, οκτώ δεκαετίες μετά, οι πολύτιμες αυτές για τον άνθρωπο ουσίες χάνουν με συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό την αποτελεσματικότητά τους λόγω επίτασης του φαινομένου της μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά. Η μικροβιακή αντοχή αποτελεί φυσιολογικό βιολογικό φαινόμενο, συνέπεια φυσικής επιλογής, κατά την οποία μικροοργανισμοί που παρουσιάζουν αντοχή σε κάποιο αντιβιοτικό, επικρατούν στον πληθυσμό των μικροοργανισμών, όταν αυτός ο πληθυσμός εκτεθεί στο αντιβιοτικό αυτό. Η ισορροπία του φυσιολογικού αυτού φαινομένου διαταράσσεται σε ανησυχητικό βαθμό από την υπέρμετρη και μη ενδεδειγμένη χρήση αντιβιοτικών που παρατηρείται στις μέρες μας.
Αυτό έχει δυσμενέστατες συνέπειες για τη δημόσια υγεία καθώς οι θεραπευτικές επιλογές ακόμα και για κοινές λοιμώξεις έχουν καταστεί πολύ περιορισμένες και σε μερικές περιπτώσεις είναι ανύπαρκτες. Στην Ευρώπη, λοιμώξεις από ανθεκτικά μικρόβια συσχετίζονται με 25.000 θανάτους και 1.5 δισεκατομμύρια ευρώ κόστος λόγω εξόδων νοσηλείας και απωλειών παραγωγικότητας ετησίως.

2. Λοιμώξεις που Σχετίζονται με την Παροχή Υπηρεσιών Υγείας
Είναι λοιμώξεις που αποκτώνται κατά τη διάρκεια παραμονής ενός άτομου σε χώρο όπου του παρέχονται υπηρεσίες υγείας (νοσοκομείο, γηροκομείο, κλινική χρονίως πασχόντων κλπ). Έχουν έναρξη 48 ώρες ή αργότερα μετά την εισαγωγή στο χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας. Συσχετίζονται άμεσα με την μικροβιακή αντοχή λόγω του ότι συχνά προκαλούνται από ανθεκτικά ή πολυανθεκτικά μικρόβια. Οι λοιμώξεις που σχετίζονται με την παροχή υπηρεσιών υγείας μπορεί να θεωρηθούν σαν «ιατρογενή ανεπιθύμητα συμβάντα» και όπως και η μικροβιακή αντοχή, αποτελούν δείκτες ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

3. Δράση για αντιμετώπιση του προβλήματος
Το Υπουργείο Υγείας, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα των πιο πάνω αναφερθέντων προβλημάτων και το γεγονός ότι απαιτείται άμεση δράση για αντιμετώπιση τους, έχει προβεί σε μια σειρά από μέτρα για επίτευξη αυτού του στόχου, τα οποία περιλαμβάνουν τα πιο κάτω:
• Διορισμός της Εθνικής Επιτροπής Αντιβιοτικών (ΕΕΑ) το 2013 από τον Υπουργό Υγείας, μετά από εξουσιοδότηση του από το Υπουργικό Συμβούλιο. Η Επιτροπή έχει σαν κύριο όρο εντολής την υλοποίηση ενεργειών για την αντιμετώπιση του προβλήματος της μικροβιακής ανθεκτικότητας στην Κύπρο.
• Κατάρτιση της «Εθνικής Στρατηγικής για την Αντιμετώπιση της Μικροβιακής Ανθεκτικότητας στα Αντιβιοτικά» από την ΕΕΑ μετά από διαβούλευση με εμπλεκομένους φορείς και έγκριση της στρατηγικής από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Απρίλιο του 2013. Η ολοκληρωμένη αυτή στρατηγική βασίζεται σε πέντε άξονες δράσης και στη στενή διατομεακή συνεργασία μεταξύ ιατρικής και κτηνιατρικής.
• Εθνικό Σύστημα Επιτήρησης Μικροβιακής Ανθεκτικότητας. Αυτό αποτελεί σύστημα καταγραφής και ενδελεχούς ανάλυσης των δεδομένων μικροβιακής ανθεκτικότητας από όλη την Κύπρο. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης των δεδομένων του συστήματος κατευθύνουν στοχευμένα μέτρα περιορισμού και ορθολογικής χρήσης αντιβιοτικών.
• Τεκμηριωμένες Κλινικές Κατευθυντήριες Οδηγίες για τον Έλεγχο και Πρόληψη Λοιμώξεων σε Χώρους Παροχής Υπηρεσιών Υγείας. Αυτές έχουν εκπονηθεί μέσα από συνεργασία της Εθνικής Επιτροπής Αντιβιοτικών και της Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου Λοιμώξεων του ΥΥ. Οι οδηγίες έχουν μοιραστεί ανάμεσα σε ιατρούς και νοσηλευτές του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
Ακλουθούν τα σχετικά αρχεία.
1
Ετήσιες Εκθέσεις Εθνικού Συστήματος Μικροβιακής Ανθεκτικότητας
Εκθεση ΜΑ 2011.pdf
Εκθεση ΜΑ 2012.pdf
Εκθεση ΕΣΜΑ 2013.pdfΕκθεση ΕΣΜΑ 2013.pdf
1
Εθνικές Κατευθυντήριες Οδηγίες Ελέγχου Λοιμώξεων σε Χώρους Παροχής Υπηρεσιών Υγείας
ΚΟ ΠΡΟΛΗΨΗ ΛΟΙΜΩΞΗΣ C DIFFICILE.pdf
ΚΟ ΠΡΟΛΗΨΗ ΛΟΙΜΩΞΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΘΕΣΗΣ.pdf
ΚΟ ΠΡΟΛΗΨΗ ΜΕΤΑΔOΣΗΣ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗΣ.pdf
Κατευθυντηριες οδηγιες για  λοιμωξεις σχετιζομενες με ενδοαγγειακους καθετηρες.pdf
Κατευθυντηριες οδηγιες για νοσοκομειακο ιματισμο.pdf
Κατευθυντηριες οδηγιες για ουρολοιμωξεις σχετιζομενες με ουροκαθετηρες.pdf
πρωτοκολλο χειρουργικης προφυλαξης.pdf
ΥΓΙΕΙΝΗ ΧΕΡΙΩΝ ΧΡΗΣΗ ΓΑΝΤΙΩΝ.pdf
1
Εθνική Στρατηγική Κύπρου για την Αντιμετώπιση της Μικροβιακής Ανθεκτικότητας στα Αντιβιοτικά
ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΑ ΤΕΛΙΚΟ.pdf
1
Εκστρατεία Επαγρύπνισης για τα Αντιβιοτικά
EAAD infographic_2013_antibioticsgreek(1).pdf
1
παρακαλώ πατήστε εδώ για να δείτε το φιλμάκι


Κατεβάστε το αρχείο τύπου AcrobatΕκθεση ΕΣΜΑ 2013.pdf

Πληροφορίες για ευλογιά των πιθήκων – monkeypox

Covid-19 | Στατιστικά Δεδομένα Εμβολιασμού

Μάθε. Κρίνε. Πράξε.

Πληροφορίες για Κορωνοϊό Covid-19

ΟΚΥπΥ – Θέσεις εργασίας

Ηλεκτρονική Πλατφόρμα - CyprusFlightPass

COVID 19 και Διατροφή

Συμβούλιο Ασφάλειας Τροφίμων

Smoke free Cyprus

BREXIT

Επικοινωνία με Υπουργείο Υγείας (Εισηγήσεις/ Σχόλια/ Παράπονα)

Δωρεά Οργάνων και Ιστών

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων  Δήλωση Απορρήτου

Χρηματοδοτικά Προγράμματα

Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη από 1/8/2013

Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΩΝ

Κλινικές Κατευθυντήριες Οδηγίες

Ηλεκτρονική ανταλλαγή πληροφοριών για την κοινωνική ασφάλιση (EESSI)

Ασφαλές Διαδίκτυο