Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Υγείας

Ανακοινώσεις

Ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας για το περιστατικό θανάτου 8χρονου παιδιού στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού

Σε συνέχεια χθεσινής ανακοίνωσης σχετικά με το περιστατικό θανάτου 8χρονου παιδιού στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, υποβλήθηκε σήμερα στο Γραφείο του Υπουργού Υγείας Έκθεση Γεγονότων. Με βάση την Έκθεση Γεγονότων, αναφέρονται τα ακόλουθα:

- Αργά το απόγευμα της Κυριακής, 5 Αυγούστου 2018, 8χρονο παιδί μεταφέρθηκε από τους γονείς του στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, παρουσιάζοντας αφθώδη στοματίτιδα και αφυδάτωση. Οι γονείς του παιδιού ανέφεραν πως το παιδί παρουσίαζε πυρετό από διημέρου και άρνηση λήψης τροφής και υγρών. Ο επί καθήκοντι Ιατρός εξέτασε διεξοδικά το παιδί και ενημέρωσε τηλεφωνικά την εφημερεύουσα Παιδίατρο για τα ευρήματα. Οι δύο Ιατροί από κοινού αποφάσισαν την εισαγωγή του παιδιού στην Παιδιατρική Κλινική για περαιτέρω νοσηλεία και χορήγηση εξειδικευμένης θεραπείας. Ο Ιατρός του ΤΑΕΠ εξήγησε στους γονείς τη σοβαρότητα της κατάστασης του παιδιού και τους λόγους που αυτό έχρηζε περαιτέρω νοσηλείας.
- Κατά τη μεταφορά του στην Παιδιατρική Κλινική, η μητέρα αρνείτο την εισαγωγή του παιδιού, γεγονός για το οποίο ενημερώθηκε αμέσως τηλεφωνικά η εφημερεύουσα Παιδίατρος, μέσω της επί καθήκοντι Νοσηλεύτριας. Παρά τις συστάσεις της Παιδιάτρου, η μητέρα επέμεινε να αρνείται την εισαγωγή και τη νοσηλεία του παιδιού και ζήτησε να υπογράψει το σχετικό έντυπο ανάληψης της ευθύνης μη νοσηλείας του παιδιού της. Η Νοσηλεύτρια ενημέρωσε την Παιδίατρο για την επιθυμία της μητέρας.
- Με την παρέλευση κάποιων ωρών, το παιδί μεταφέρθηκε εκ νέου στο ΤΑΕΠ σε κωματώδη κατάσταση και κλήθηκε από τους επί καθήκοντι ιατρούς η εφημερεύουσα Παιδίατρος και η Βοηθός Διευθύντρια, Υπεύθυνη της Παιδιατρικής Κλινικής. Για την αντιμετώπιση του περιστατικού, κλήθηκε Αναισθησιολόγος, ενώ ενημερώθηκε και Εντατικολόγος του Μακάρειου Νοσοκομείου, και δόθηκαν οδηγίες τηλεφωνικά όταν αυτό ζητήθηκε. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού προσωπικού να επαναφέρει το παιδί, αυτό κατέληξε.

Με βάση την Έκθεση Γεγονότων διαφαίνεται ότι τηρήθηκαν όλες οι δέουσες διαδικασίες που ακολουθούνται σε ίδια περιστατικά και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ενήργησε με ευαισθησία και ευσυνειδησία για την αντιμετώπιση του παιδιού, παρά την άρνηση συνεργασίας από τη μητέρα.

Σημειώνεται ότι με βάση τον περί της Κατοχύρωσης και της Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ασθενών Νόμο του 2004, η παροχή φροντίδας υγείας χορηγείται στους ασθενείς μετά από συγκατάθεση των ιδίων ή των εκπροσώπων τους. Στην περίπτωση ανηλίκου, η φροντίδα υγείας παρέχεται μόνο με τη συγκατάθεση των γονέων ή άλλου προσώπου, το οποίο δυνάμει του νόμου δύναται να παράσχει τέτοια εξουσιοδότηση.

________________


BREXIT

Επικοινωνία με Υπουργείο Υγείας (Εισηγήσεις/ Σχόλια/ Παράπονα)

Ταξιδιωτικές Οδηγίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Διαδικασίες Δωρεών προς τα Δημόσια Νοσηλευτήρια

Δωρεά Οργάνων και Ιστών

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων  Δήλωση Απορρήτου

Χρηματοδοτικά Προγράμματα

Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη από 1/8/2013

Ιός Ebola

Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΩΝ

Κλινικές Κατευθυντήριες Οδηγίες

Δικτυακή Πύλη

Υγεία ΕΕ

112

Κάν΄το Ηλεκτρονικά

Δημόσιες Συμβάσεις

Για την Κύπρο

112

Ευρωπαϊκή Μέρα Αντιβιοτικών