Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Υγείας

Ανακοινώσεις

Μεταθανάτιος Δωρεά Οργάνων: Θαύμα ζωής – Πράξη αλτρουϊσμού και ανθρώπινης αλληλεγγύης

Με αφορμή την πρόσφατη περίπτωση μεταθανάτιας δωρεάς οργάνων στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ο Υπουργός Υγείας δρ. Γιώργος Παμπορίδης εκφράζει, εκ μέρους της Πολιτείας, ευγνωμοσύνη προς την οικογένεια του εκλιπόντος, που με τη συγκατάθεσή της δώρισε τα όργανά του, χαρίζοντας ζωή σε τέσσερις συνανθρώπους μας στην Κύπρο και το εξωτερικό. Συγκεκριμένα, οι δύο νεφροί μεταμοσχεύτηκαν με επιτυχία σε αντίστοιχο αριθμό Κύπριων νεφροπαθών, ενώ οι πνεύμονες και το ήπαρ αποστάλθηκαν στο εξωτερικό και έχουν ήδη μεταμοσχευτεί επίσης με επιτυχία.

Από τον Ιανουάριο του 2017, μέχρι σήμερα μεταμοσχεύτηκαν οκτώ νεφροί σε αντίστοιχο αριθμό πασχόντων συνανθρώπων μας από μεταθανάτιες δωρεές στην Κύπρο, που αποτελεί σημαντική αύξηση συγκριτικά με τα δύο προηγούμενα χρόνια -τέσσερις μεταμοσχεύσεις νεφρών το 2016 και μόλις μια μεταμόσχευση νεφρού το 2015 από μεταθανάτιους δωρητές.

Υπενθυμίζεται ότι από έναν μεταθανάτιο δότη, μπορούν να σωθούν έως και εννέα συνάνθρωποί μας που έχουν ανάγκη μεταμόσχευσης ενός οργάνου. Τα όργανα που μπορούν να μεταμοσχευτούν είναι οι νεφροί, η καρδιά, οι πνεύμονες, το ήπαρ, το πάγκρεας και τμήμα του λεπτού εντέρου. Στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου λειτουργεί το μοναδικό αδειοδοτημένο Μεταμοσχευτικό Κέντρο στη χώρα μας, διενεργούνται μεταμοσχεύσεις νεφρού και παγκρέατος, ενώ τα άλλα όργανα που λαμβάνονται, όπως καρδιά, ήπαρ, πνεύμονες, αποστέλλονται σε μεταμοσχευτικά κέντρα άλλων χωρών, με τα οποία συνεργάζεται το Υπουργείο Υγείας.

Η μεταμόσχευση οργάνων είναι πλέον μια καθιερωμένη διεθνής πρακτική και λαμβάνοντας υπόψη το όφελος τόσο για τον ασθενή όσο και την οικογένειά του και την ίδια την κοινωνία, αποτελεί την πιο οικονομικά αποτελεσματική μέθοδο θεραπείας. Η έλλειψη μοσχευμάτων αποτελεί ένα μεγάλο και δυσεπίλυτο πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο εξαιτίας της δυσαναλογίας μεταξύ των διαθέσιμων οργάνων προς μεταμόσχευση και του αριθμού των ασθενών στις λίστες αναμονής. Αυτή τη στιγμή στην Κύπρο, 52 ασθενείς παραμένουν στη λίστα αναμονής μοσχεύματος νεφρού με περιορισμένες πιθανότητες για μεταμόσχευση ενόψει του μειωμένου αριθμού μεταθανάτιων δοτών.

Η δωρεά οργάνων είναι πράξη αλτρουϊσμού και ανθρώπινης αλληλεγγύης. Γίνεται εθελοντικά, χωρίς όρους και ανταλλάγματα. Αρκετοί άνθρωποι ξεπερνούν εαυτόν και παρόλο τον πόνο που προκαλεί η απώλεια των αγαπημένων τους προσώπων, δίνουν συνειδητά τη συγκατάθεσή τους για μεταθανάτιο δωρεά των οργάνων ενός εγκεφαλικά νεκρού αγαπημένου τους προσώπου.

______________


BREXIT

Επικοινωνία με Υπουργείο Υγείας (Εισηγήσεις/ Σχόλια/ Παράπονα)

Ταξιδιωτικές Οδηγίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Διαδικασίες Δωρεών προς τα Δημόσια Νοσηλευτήρια

Δωρεά Οργάνων και Ιστών

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων  Δήλωση Απορρήτου

Χρηματοδοτικά Προγράμματα

Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη από 1/8/2013

Ιός Ebola

Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΩΝ

Κλινικές Κατευθυντήριες Οδηγίες

Δικτυακή Πύλη

Υγεία ΕΕ

112

Κάν΄το Ηλεκτρονικά

Δημόσιες Συμβάσεις

Για την Κύπρο

112

Ευρωπαϊκή Μέρα Αντιβιοτικών