Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Υγείας

Ανακοινώσεις

Κύπρος και Ισραήλ υπογράφουν μνημόνιο συνεργασίας για την εφαρμογή του προγράμματος «Χιαστί Μεταμοσχεύσεων»

Μνημόνιο συνεργασίας για την εφαρμογή του προγράμματος «Χιαστί Μεταμοσχεύσεων» υπεγράφη την Τρίτη 20 Ιουνίου 2017 μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κράτους του Ισραήλ. Η υπογραφή της συμφωνίας, η οποία έγινε από τους αρμόδιους Υπουργού Υγείας των δύο χωρών κ.κ. Γιώργο Παμπορίδη και Yakov Litzman, πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο και κρίνεται ως αμοιβαίως επωφελής για τις δύο χώρες στον τομέα της Υγείας, αφού δίδει τη δυνατότητα σε πολίτες των δύο χωρών, που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να προβούν σε μεταμόσχευση νεφρού λόγω ασυμβατότητας δότη – λήπτη, να το πράττουν.

Βάσει της συμφωνίας θα παρέχεται βοήθεια σε ασθενείς που χρειάζονται μεταμόσχευση νεφρού έχοντας διαθέσιμο ζωντανό δότη, αλλά δεν είναι συμβατοί μεταξύ τους, καθώς το πρόγραμμα «Χιαστί Μεταμοσχεύσεων» δημιουργεί μια μεγαλύτερη ομάδα πιθανών χορηγών, αυξάνοντας καθ’ αυτόν τον τρόπο τις πιθανότητες για επιτυχή ανταλλαγή οργάνων μεταξύ ζευγαριών δότη-λήπτη που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να μεταμοσχευθούν.

Σε δηλώσεις κατά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, ο Ισραηλινός Υπουργός Υγείας κατέδειξε την ωφελιμότητα υπογραφής και εφαρμογής του προγράμματος, χαρακτηρίζοντας το ως «εθνική αποστολή». «Πρόκειται για μια σημαντική ιατρική συμφωνία, η οποία δύναται να σώσει ζωές τόσο Κυπρίων όσο και Ισραηλινών. Το εκτιμώ ως εθνική αποστολή. Η συμφωνία ενδυναμώνει τις σχέσεις μας με τη στενή γείτονα και φίλη χώρα στον ιατρικό τομέα αλλά και ευρύτερα.»

Από πλευράς του, ο δρ Παμπορίδης εγκωμίασε το υψηλό επίπεδο και τα εξαιρετικά αποτελέσματα του Κέντρου Μεταμοσχεύσεων της Κύπρου, σημειώνοντας πως η υλοποίηση πρωτοβουλιών όπως η σημερινή, αποτελούν οδοδείκτη για τη διασφάλιση ποιοτικότερης ευζωίας των πολιτών. «Τα εξαιρετικά αποτελέσματα του Κέντρου Μεταμοσχεύσεων Κύπρου έχουν αναγνωριστεί σε διεθνές επίπεδο, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τη σημερινή υπογραφόμενη συνεργασία με το Ισραήλ, το οποίο αποτελεί χώρα με αναγνωρισμένη εμπειρία στον τομέα των Μεταμοσχεύσεων. Η σημερινή συμφωνία αποτελεί μέρος της συνεχούς αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών μας μέσω του Κέντρου Μεταμοσχεύσεων Κύπρου και πρωτοβουλίες όπως η σημερινή, είθε να γίνουν ο φάρος των προσπαθειών μας για τη διασφάλιση ποιοτικής ζωής και πλήρους επανένταξής στην κοινωνία», ανέφερε ο δρ Παμπορίδης.

Το πρόγραμμα, υπό τη σημερινή του μορφή, αποδείχθηκε αξιόπιστο και εφαρμόζεται σε αναπτυγμένες χώρες ανά το παγκόσμιο, έχοντας μεγάλη επιτυχία στις μεταμοσχεύσεις νεφρών. Το Ισραήλ λειτουργεί το πρόγραμμα από το 2000, οι Ηνωμένες Πολιτείες από το 2001, οι Κάτω Χώρες από το 2004 και η Μεγάλη Βρετανία από το 2007.

Η υπογραφή του μνημονίου είναι αποτέλεσμα κοινής προσπάθειας μεταξύ των ειδικών στον τομέα των μεταμοσχεύσεων Κύπρου και Ισραήλ, καθώς και του Κέντρου Μεταμοσχεύσεων του Κράτους του Ισραήλ και του Συμβουλίου Μεταμόσχευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η συμφωνία υπογράφηκε από τους δύο Υπουργούς στο πλαίσιο διμερούς συνάντησης που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την επίσημη τριμερή συνάντηση για την Υγεία των Υπουργών Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Κράτους του Ισραήλ και της Ελληνικής Δημοκρατίας, στις 20 Ιουνίου 2017, στη Λευκωσία.
---------------------


BREXIT

Επικοινωνία με Υπουργείο Υγείας (Εισηγήσεις/ Σχόλια/ Παράπονα)

Ταξιδιωτικές Οδηγίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Διαδικασίες Δωρεών προς τα Δημόσια Νοσηλευτήρια

Δωρεά Οργάνων και Ιστών

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων  Δήλωση Απορρήτου

Χρηματοδοτικά Προγράμματα

Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη από 1/8/2013

Ιός Ebola

Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΩΝ

Κλινικές Κατευθυντήριες Οδηγίες

Δικτυακή Πύλη

112

Υγεία ΕΕ

Κάν΄το Ηλεκτρονικά

Δημόσιες Συμβάσεις

Για την Κύπρο

112

Ευρωπαϊκή Μέρα Αντιβιοτικών