Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Υγείας

Ανακοινώσεις

Πραγματοποιήθηκε στην Λευκωσία η πρώτη Τριμερής Συνάντηση των Υπουργών Υγείας Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στην Λευκωσία η πρώτη Τριμερής Συνάντηση των Υπουργών Υγείας Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, με τη συμμετοχή των Υπουργών Υγείας των τριών χωρών Γιώργου Παμπορίδη, Ανδρέα Ξανθού και Yakov Litzman. Οι τρεις Υπουργοί έγιναν, επίσης, δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη.

Οι τρεις Υπουργοί πραγματοποίησαν χωριστές διμερείς συναντήσεις και υπέγραψαν Κοινή Δήλωση Πρόθεσης για συνεργασία στους τομείς της υγείας και της ιατρικής επιστήμης. Η υπογραφή της Κοινής Δήλωσης αποτελεί τη γραπτή δέσμευση των τριών χωρών για ενδυνάμωση της συνεργασίας τους σε ζητήματα που εμπίπτουν στους τομείς της υγείας και της ιατρικής.

Νωρίτερα, κατά τη διμερή συνάντησή τους, οι Υπουργοί Υγείας Κύπρου και Ισραήλ υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας για την εφαρμογή του προγράμματος «Χιαστί Μεταμοσχεύσεων», που έχει ως στόχο να βοηθήσει ασθενείς που χρήζουν μεταμόσχευσης νεφρού και έχουν κάποιο ζώντα δότη που θέλει να δωρίσει τον νεφρό του, αλλά δεν είναι συμβατοί μεταξύ τους.

Μετά την τριμερή συνάντηση και την Υπογραφή της Κοινής Δήλωσης Πρόθεσης, οι τρεις Υπουργοί προέβησαν σε δηλώσεις στον Τύπο. Καλωσορίζοντας τους δύο ομολόγους του, ο δρ. Παμπορίδης, αναφερόμενος στην Διακήρυξη της Τριμερούς Συνόδου που πραγματοποιήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2016, σημείωσε πως οι τρεις χώρες ενισχύουν με την υπουργική συνάντηση τη συνεργασία τους όχι μόνο σε συγκεκριμένους τομείς, αλλά σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας των πολιτών τους. «Μια από τις σημαντικότερες πτυχές της καθημερινής μας ζωής είναι η υγεία μας», ανέφερε.

Συνεχίζοντας, είπε πως, μαζί με τους ομολόγους του, είχαν μια πολύ εποικοδομητικής και παραγωγική συνάντηση, κατά την οποία έγινε ανταλλαγή απόψεων και συζητήθηκαν τρόποι ανάπτυξης της συνεργασίας στους τομείς της ετοιμότητας αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών, της προώθησης της υγείας, καθώς και της κοινής αγοράς και αποθήκευσης φαρμακευτικών εμβολίων.

Επιπρόσθετα, ο δρ. Παμπορίδης ανέφερε ότι, κατά τη σημερινή συνάντηση, συμφωνήθηκε η δημιουργία μια Τεχνικής Επιτροπής, ώστε να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα ανταλλαγής απόψεων και προώθησης της συνεργασίας. Πρόσθεσε ότι θα γίνουν συγκεκριμένα βήματα –που θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνο- σχετικά με το πώς θα επιτευχθεί αυτή η συνεργασία.

Καταλήγοντας, ο Κύπριος Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι οι τρεις χώρες θα εργαστούν από κοινού για να προωθήσουν την υγεία και την ευημερία των λαών τους, ενδυναμώνοντας τις διαχρονικές και φιλικές τους σχέσεις.

Με τη σειρά του, ο Ισραηλινός Υπουργός ευχαρίστησε τους ομολόγους του για την παραγωγική συζήτηση που είχαν σήμερα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτές οι συναντήσεις θα συμβάλουν στην ενίσχυση της ασφάλειας και της υγείας των πολιτών στα τρία κράτη. «Έχουμε πολλά να διδαχθούμε ο ένας από τον άλλο και πιστεύω πως εάν υπάρχει σταθερότητα στον τομέα της υγείας, θα υπάρχει επίσης σταθερότητα στην περιοχή», είπε ο κ. Litzman.

Σε σχέση με τη σύσταση της Τεχνικής Επιτροπής, ο Ισραηλινός Υπουργός είπε ότι τεχνοκράτες από τις τρεις χώρες θα εργάζονται συνεχώς για θέματα που αφορούν όλους τους τομείς συνεργασίας των τριών χωρών.

Τέλος, ο κ. Litzman επεσήμανε ότι είναι σημαντικό όλοι να γνωρίζουν πως η υγεία δεν έχει σύνορα· έχει την ίδια σημασία για κάθε άνθρωπο, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας του. Οφείλουμε, κατέληξε, να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες, ώστε οι άνθρωποι να ζουν περισσότερο, με χαμηλότερο οικονομικό κόστος.

Από πλευράς του, ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι σήμερα έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα εξειδίκευσης στον χώρο της υγείας της τριμερούς συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ που ούτως ή άλλως έχει προχωρήσει σε ένα πολύ ψηλό επίπεδο.

«Με τη σημερινή μας συνάντηση, χτίζουμε μια γέφυρα συνεργασίας στον τομέα της προστασίας της δημόσιας υγείας και της συνεργασίας των συστημάτων υγείας των χωρών μας. Αυτό έχει πολύ μεγάλη αξία, γιατί δίνουμε ένα μήνυμα σταθερότητας και συνεργασίας στους λαούς της ευρύτερης περιοχής, αλλά νομίζω ότι έχει και πολύ μεγάλη σημασία για το αίσθημα ασφάλειας των κοινωνιών απέναντι στις απειλές της υγείας», ανέφερε.

Είναι πολύ κρίσιμο, είπε, οι πολίτες των χωρών μας να έχουν την πεποίθηση ότι τα συστήματα υγείας μπορούν να ανταποκριθούν και να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών, την ανάγκη πρόσβασης σε αξιοπρεπή και αποτελεσματική ιατροφαρμακευτική φροντίδα.

Το πεδίο της συνεργασίας ανάμεσα σε χώρες της Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής για την πρόσβαση σε ακριβές και καινοτόμες θεραπείες, για την πρόσβαση σε σύγχρονο εξοπλισμό και σε διαγνωστικές μεθόδους, είναι μια πολύ μεγάλη επένδυση για την κοινωνική συνοχή, την ευημερία και την πολιτική σταθερότητα των χωρών μας, τόνισε ο κ. Ξανθός.

Συμπλήρωσε ότι στη σημερινή συνάντηση έγινε ένα πρώτο, αλλά πολύ σταθερό βήμα. «Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα συστήσουμε μια κοινή τριμερή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία θα ανταλλάσσει πληροφορίες, τεχνογνωσία, καλές πρακτικές, για να έχουμε μια αποτελεσματικότερη διαχείριση υγειονομικών κρίσεων που απειλούν τη δημόσια υγεία, επιδημικών εξάρσεων, εξάπλωσης λιμωδών νοσημάτων, ανταπόκρισης σε ανάγκες εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, κτλ», επεσήμανε.

Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο μέλλον θα υπάρξουν πολύ περισσότερα περιθώρια συνεργασίας στο πολύ κρίσιμο και ζωτικό για τις κοινωνίες και για τους πολίτες πεδίο της υγείας.

_____________


BREXIT

Επικοινωνία με Υπουργείο Υγείας (Εισηγήσεις/ Σχόλια/ Παράπονα)

Ταξιδιωτικές Οδηγίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Διαδικασίες Δωρεών προς τα Δημόσια Νοσηλευτήρια

Δωρεά Οργάνων και Ιστών

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων  Δήλωση Απορρήτου

Χρηματοδοτικά Προγράμματα

Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη από 1/8/2013

Ιός Ebola

Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΩΝ

Κλινικές Κατευθυντήριες Οδηγίες

Δικτυακή Πύλη

Υγεία ΕΕ

112

Κάν΄το Ηλεκτρονικά

Δημόσιες Συμβάσεις

Για την Κύπρο

112

Ευρωπαϊκή Μέρα Αντιβιοτικών