Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Υγείας

Ανακοινώσεις

Συνάντηση Υπουργού Υγείας με αντιπροσωπεία της ΣΕΚ

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΣΕΚ είχε σήμερα ο Υπουργός Υγείας δρ. Γιώργος Παμπορίδης, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι εξελίξεις και η πορεία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων του τομέα της υγείας.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση, στα γραφεία της ΣΕΚ, ο κ. Υπουργός εξέφρασε ικανοποίηση για τη γόνιμη συνάντηση, σημειώνοντας πως η ΣΕΚ αποτέλεσε ανέκαθεν πρωτοστάτη και υποστηρικτή της ιδέας της καθολικής κάλυψης υγείας, ενώ διαχρονικά υπήρξε σθεναρός υποστηρικτής του ΓεΣΥ.

Συνεχίζοντας, ανέφερε πως στη σημερινή συνάντηση «ανασκοπήσαμε τις πρακτικές εξελίξεις στην πορεία εφαρμογής του ΓεΣΥ, καθώς και της υπόλοιπης μεταρρύθμισης του χώρου της υγείας. Ενημέρωσα τη ΣΕΚ για όλα τα μέτρα που λαμβάνονται για την αναβάθμιση και επίλυση προβλημάτων καθημερινότητας του ασθενή, μέχρις ότου να αρχίσει η μεταρρύθμιση να αποδίδει καρπούς».

Παράλληλα, συζητήθηκαν συγκεκριμένα τα προγράμματα απάμβλυνσης των λιστών αναμονής, τα προγράμματα ενίσχυσης του προσωπικού που υπηρετεί στα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών, αλλά και στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας, τα προγράμματα ανανέωσης του εξοπλισμού σε καίρια πόστα στη Δημόσια Υγεία, τα προγράμματα απογευματινής απασχόλησης των γιατρών, προκειμένου να εξυπηρετηθούν περισσότεροι πολίτες, αλλά και επικείμενες αλλαγές, οι οποίες εστιάζουν στα ζητήματα που απασχολούν καθημερινά τους ασθενείς στα νοσηλευτήριά, όπως είναι η λειτουργία Εξωτερικών Ιατρείων σε απογευματινές, προκειμένου να απαμβλυνθεί το βάρος που επωμίζονται τα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών.

Επιπρόσθετα, ο δρ. Παμπορίδης επεσήμανε πως έγινε ανταλλαγή απόψεων για τον τρόπο πρακτικής εφαρμογής της νομοθεσίας που εγκρίθηκε, ενώ ενημέρωσε της αντιπροσωπεία της ΣΕΚ για τα υπόλοιπα μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια, τα οποία βρίσκονται στην Νομική Υπηρεσία ή κάποια εξ αυτών στη Βουλή ήδη «και να ζητήσω τη βοήθειά τους για την επίσπευση των διαδικασιών τόσο στη Βουλή όσο και των υπολοίπων πρακτικών ζητημάτων που αντιμετωπίζουμε στη μεταρρύθμιση».

«Να θυμίσω ότι η ΣΕΚ μετέχει και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, με ιδιαίτερη και έντονη παρουσία και τους ευχαριστώ για αυτό. Είναι ένας από τους κοινωνικούς εταίρους που υπεύθυνα και με σοβαρότητα έχουν αντιληφθεί και υπηρετήσει την ιδέα του ΓεΣΥ από την πρώτη φορά που τέθηκε επί τάπητος μέχρι και τώρα και για αυτό σας ευχαριστώ ειλικρινά πάρα πολύ», συμπλήρωσε.

Από πλευράς του, ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ κ. Αντρέας Μάτσας, αναφερόμενος στη συνάντηση, τη χαρακτήρισε χρήσιμη και ουσιαστική, σημειώνοντας πως επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά η προτεραιότητα που δίνει η ΣΕΚ στην ανάγκη προώθησης και υλοποίησης του μεγάλου στόχου του ΓεΣΥ, στο πλαίσιο των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί.

«Είχαμε μια ολοκληρωμένη ενημέρωση ως προς την πορεία, η οποία έχει προδιαγραφεί. Αξιολογήσαμε τα ζητήματα που αφορούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο τομέας της υγείας και θέσαμε δύο στόχους, οι οποίοι αφορούν στη διατήρηση με επάρκεια των ζητημάτων που αφορούν την επάρκεια στην προώθηση της υγείας σε ό,τι αφορά τις καθημερινές ανάγκες.

Αλλά πρωτίστως συζητήσαμε το θέμα της μεταρρυθμιστικής πορείας και πολιτικής του ΓεΣΥ έτσι ώστε να μπορέσουμε με απόλυτη επάρκεια να πετύχουμε τον στόχο της εφαρμογής του ΓεΣΥ», είπε ο κ. Μάτσας.

Αναφερόμενος στην πορεία υλοποίησης του ΓεΣΥ, ο ΓΓ της ΣΕΚ επανέλαβε τη συνειδητή στήριξη της απόφασης για εφαρμογή του Συστήματος Υγείας, υπογραμμίζοντας πως, ως ΣΕΚ, «είμαστε συμπαραστάτες σε αυτή την προσπάθεια. Από τη δική μας πλευρά συμβάλλουμε τα μέγιστα, έτσι ώστε να μπορέσει να υλοποιηθεί ο στόχος της αυτονόμησης των νοσοκομείων σε ό,τι αφορά στα εργασιακά ζητήματα.

Από εκεί και πέρα, το έχει σημειώσει ευκρινώς και ο Υπουργός Υγείας ότι ο ρόλος της ΣΕΚ παραμένει κομβικός μέσα από τη συμμετοχή της στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας».

Τέλος, ο κ. Μάτσας χαιρέτισε την προσήλωση της Κυβέρνησης στον στόχο υλοποίησης του ΓεΣΥ στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί. «Από τη δική μας την πλευρά, ως ΣΕΚ καλούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να αποτρέψουν τις όποιες προσπάθειες διαφαίνονται στον ορίζοντα για διαφοροποίηση του στόχου αθέτησης των συμφωνιών στη βάση των συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων. Από τη δική μας πλευρά, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη του όλου ζητήματος, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρξει κανένα πισωγύρισμα και θα μπορέσει η κυπριακή κοινωνία να απολαύσει σε πλήρη διάταξη ένα αγαθό, το οποίο για πάρα πολλά χρόνια βρίσκεται υποβαθμισμένο σε ό,τι αφορά την πρόσβαση της μάζας της κοινωνίας, εκείνων που πραγματικά έχουν ανάγκη, των σημερινών και των μελλοντικών ασθενών, την πρόσβαση στη Δημόσια Υγεία», κατέληξε.

Απαντώντας σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι η υλοποίηση του ΓεΣΥ οφείλεται στον ίδιο, ο δρ. Παμπορίδης τόνισε: «Θα ήταν πολύ επιτιμητικό για μένα να δεχτώ τη θέση σας ότι οφείλεται στον Παμπορίδη (σ.σ. το ΓεΣΥ). Και παρόλο που σας διαβεβαιώ θα ήταν πολύ επιτιμητικό, δεν οφείλεται στον Παμπορίδη. Για να είμαστε ειλικρινείς, οφείλεται στον κόσμο, όπως είναι ο κόσμος της ΣΕΚ, ο οποίος ανήγαγε αυτό το ζήτημα ως ύψιστη προτεραιότητα. Και ο λόγος που θα εφαρμοστεί και είμαι πεπεισμένος ότι θα εφαρμοστεί είναι ακριβώς γιατί ο Παμπορίδης δεν έχει σχέση με αυτή την εξέλιξη. Αυτή η εξέλιξη οφείλεται στον κόσμο και για αυτό θα γίνει. Και όποιος επιχειρήσει να το ανατρέψει, θα τον πάρει το ποτάμι».

______________


BREXIT

Επικοινωνία με Υπουργείο Υγείας (Εισηγήσεις/ Σχόλια/ Παράπονα)

Ταξιδιωτικές Οδηγίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Διαδικασίες Δωρεών προς τα Δημόσια Νοσηλευτήρια

Δωρεά Οργάνων και Ιστών

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων  Δήλωση Απορρήτου

Χρηματοδοτικά Προγράμματα

Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη από 1/8/2013

Ιός Ebola

Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΩΝ

Κλινικές Κατευθυντήριες Οδηγίες

Δικτυακή Πύλη

112

Υγεία ΕΕ

Κάν΄το Ηλεκτρονικά

Δημόσιες Συμβάσεις

Για την Κύπρο

112

Ευρωπαϊκή Μέρα Αντιβιοτικών