Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Υγείας

Ανακοινώσεις

Μήνυμα του Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου για την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή – 12 Μαΐου 2018
«Νοσηλευτές/τριες - η δυνατή φωνή: Η Υγεία είναι Ανθρώπινο Δικαίωμα»

Η 12η Μαΐου θεσμοθετήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή. Η Ημέρα αυτή αφιερώνεται σε όλους τους νοσηλευτές/νοσηλεύτριες και τις μαίες, που απασχολούνται στα Συστήματα Υγείας σε όλο τον κόσμο, προσφέροντας αφείδωλα τις ανεκτίμητες υπηρεσίες τους.

Το φετινό σύνθημα, «Νοσηλευτές/τριες – η δυνατή φωνή: Η Υγεία είναι Ανθρώπινο Δικαίωμα», επιλέγηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών (ICN), με στόχο την ενημέρωση των πολιτών παγκόσμια για το πολυσήμαντο ρόλο των νοσηλευτών στη διασφάλιση του αναφαίρετου δικαιώματος στην υγεία και τη δημιουργία ενός υγιούς κόσμου. Μέσω του φετινού μηνύματος, εκφράζεται η καθοριστικής σημασίας θέση που έχει το επάγγελμα των νοσηλευτών στη εξασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης του πληθυσμού στις υπηρεσίες υγείας, αλλά και τον ρόλο που διαδραματίζουν στην ενημέρωση και την εκπαίδευση των πολιτών.

Στην Κύπρο, οι νοσηλευτές έχουν καθοριστική θέση στο σύστημα υγείας. Λόγω της κρισιμότητας και της σημαντικότητας της θέσης τους, κρίθηκε απαραίτητο να τοποθετηθούν στον πυρήνα του Γενικού Συστήματος Υγείας και να αποτελέσουν αναπόσπαστο μέρος των δρομολογούμενων μεταρρυθμίσεων του τομέα της Υγείας. Στόχος είναι η παροχή προς του νοσηλευτές όλων των εφοδίων που απαιτούνται για την ανάπτυξη και την εξέλιξη των δεξιοτήτων τους και την απρόσκοπτη εκτέλεση των καθηκόντων τους, με συνεπακόλουθο την προσφορά ποιοτικότερων υπηρεσιών υγείας προς τους Κύπριους ασθενείς.

Οι Νοσηλευτές/τριες που αποτελούν την μεγαλύτερη μάζα του ανθρώπινου δυναμικού στο Σύστημα Υγείας μιας χώρας, μια δυνατή φωνή, αποτελούν δύναμη, μπορούν να προσφέρουν περισσότερα με λιγότερα, προσαρμόζονται αποτελεσματικά σε κάθε νέα πρόκληση. Το διαχρονικό μήνυμα του Kofi Annan, Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ (1997-2006), «Η υγεία δεν θα πρέπει να αποτελεί μόνο μια ευχή αλλά ένα ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο θα πρέπει να επιδιώκουμε να το κατακτήσουμε», ας γίνει το σύνθημα που θα τους καθοδηγεί.

_____________


BREXIT

Επικοινωνία με Υπουργείο Υγείας (Εισηγήσεις/ Σχόλια/ Παράπονα)

Ταξιδιωτικές Οδηγίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Διαδικασίες Δωρεών προς τα Δημόσια Νοσηλευτήρια

Δωρεά Οργάνων και Ιστών

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων  Δήλωση Απορρήτου

Χρηματοδοτικά Προγράμματα

Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη από 1/8/2013

Ιός Ebola

Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΩΝ

Κλινικές Κατευθυντήριες Οδηγίες

Δικτυακή Πύλη

Υγεία ΕΕ

112

Κάν΄το Ηλεκτρονικά

Δημόσιες Συμβάσεις

Για την Κύπρο

112

Ευρωπαϊκή Μέρα Αντιβιοτικών