Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Υγείας

Ανακοινώσεις

Απάντηση του Υπουργείου Υγείας σε δηλώσεις κομμάτων και δημοσιεύματα

Σε απάντηση δηλώσεων και ανακοινώσεων πολιτικών κομμάτων, αλλά και δημοσιευμάτων στον Τύπο, σχετικά με θέματα που αφορούν στον τομέα της υγείας, το Υπουργείο Υγείας επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα:

1. Σε σχέση με τη διαμαρτυρία των νεφροπαθών-αιμοκαθαρόμενων της Επαρχίας Αμμοχώστου, και κατόπιν μετακίνησης για λόγους υγείας του μόνιμου Νεφρολόγου του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου, σε συνεννόηση του ίδιου του Υπουργού Υγείας με την ηγεσία της Παγκύπριας Οργάνωσης Νεφροπαθών (Π.Ο.Ν.), στην οποία υπάγεται ο Σύνδεσμος Νεφροπαθών της Επαρχίας Αμμοχώστου, συμφωνήθηκε όπως αντί δύο επισκέψεων από Νεφρολόγο εβδομαδιαίως, αυτές αυξηθούν σε τέσσερις.

Η ρύθμιση αυτή κρίθηκε ως η καταλληλότερη, αφού ο αριθμός των αιμοκαθαρόμενων του Γ.Ν. Αμμοχώστου θεωρείται μικρός για μόνιμο διορισμό Νεφρολόγου -υπάρχουν 22 αιμοκαθαρόμενοι και περίπου 400 νεφροπαθείς, οι οποίοι επισκέπτονται το Νοσοκομείο περιοδικά. Ο μόνιμος διορισμός Νεφρολόγου για μικρό αριθμό ασθενών στερεί από τον ιατρό την περαιτέρω ανάπτυξη των δεξιοτήτων του.

2. Σε ό,τι αφορά στους σχεδιασμούς για την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων, το Υπουργείο Υγείας έχει δρομολογήσει σειρά μέτρων απάμβλυνσης των προβλημάτων που επηρεάζουν καθημερινά τόσο τους ασθενείς όσο και τους επαγγελματίες υγείας. Ενδεικτικά, αναφέρεται η έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο της επιχορήγησης 20,000 οφθαλμολογικών εξετάσεων, καθώς και επιπλέον 1,500 εξετάσεων MRI. Όλα τα μέτρα, λαμβάνονται μετά από ενδελεχή εξέταση όλων των οικονομικών παραμέτρων, ώστε να εξευρίσκεται η πιο συμφέρουσα λύση.

3. Όσον αφορά στη στελέχωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, το Υπουργείο Υγείας εξετάζει και ιεραρχεί τις ανάγκες που υπάρχουν για ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και προβαίνει, ακολουθώντας τη νομοθεσία και τις υποδείξεις του Υπουργείου Οικονομικών, σε κάλυψη των κενών.

4. Αναφορικά με τη μελέτη που προκηρύχθηκε εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών για τον οικονομικό αντίκτυπο των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της Υγείας, σημειώνεται εκ νέου ότι αυτή έτυχε της έγκρισης της αρμόδιας Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, στην οποία συμμετέχουν βουλευτές από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Το πλαίσιο της μελέτης είχε προηγουμένως συμφωνηθεί από τα Υπουργεία Οικονομικών και Υγείας, ενώ οι όροι του διαγωνισμού έτυχαν της έγκρισης του Γενικού Λογιστηρίου της Δημοκρατίας.

Η Κυβέρνηση, με απόλυτη υπευθυνότητα και προσήλωση στις ανάγκες των Κύπριων ασθενών, προχωρεί στην εν λόγω μελέτη όχι για να ακυρώσει τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας, αλλά για να τις θωρακίσει.

Αντιλαμβανόμαστε ότι, στον βωμό των επικείμενων Προεδρικών Εκλογών, κάποιοι επιλέγουν τη συνήθη τακτική τους, μηδενίζοντας τη σημασία των μεταρρυθμίσεων που επέφερε η παρούσα διακυβέρνηση. Ας αντιληφθούν όλοι πως η μηδενιστική ρητορική πλήττει το έργο και την αξιοπιστία των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων μας.

Απευθύνουμε έκκληση προς όλους να κρατήσουν την υγεία μακριά από τις προεκλογικές σκοπιμότητες και φιλοδοξίες. Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο Υγείας παραμένει προσηλωμένο στον στόχο των μεταρρυθμίσεων και της εισαγωγής του ΓεΣΥ, προς όφελος των ασθενών.

_____________


BREXIT

Επικοινωνία με Υπουργείο Υγείας (Εισηγήσεις/ Σχόλια/ Παράπονα)

Ταξιδιωτικές Οδηγίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Διαδικασίες Δωρεών προς τα Δημόσια Νοσηλευτήρια

Δωρεά Οργάνων και Ιστών

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων  Δήλωση Απορρήτου

Χρηματοδοτικά Προγράμματα

Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη από 1/8/2013

Ιός Ebola

Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΩΝ

Κλινικές Κατευθυντήριες Οδηγίες

Δικτυακή Πύλη

112

Υγεία ΕΕ

Κάν΄το Ηλεκτρονικά

Δημόσιες Συμβάσεις

Για την Κύπρο

112

Ευρωπαϊκή Μέρα Αντιβιοτικών