Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Υγείας

Ανακοινώσεις

Επιτακτική η ανάγκη για μείωση της αχρείαστης χρήσης αντιβιοτικών
18 Νοεμβρίου: Ευρωπαϊκή Ημέρα Επαγρύπνησης για τα Αντιβιοτικά

Την ανάγκη για επαγρύπνηση για τα αντιβιοτικά τονίζει το Υπουργείο Υγείας, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Επαγρύπνησης για τα Αντιβιοτικά, στις 18 Νοεμβρίου. Στο ίδιο πλαίσιο, φιλοξενείται αυτές τις μέρες σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού στο θέμα αυτό, ενώ προβάλλεται και σχετικό τηλεοπτικό σποτ.

Η ανάγκη να περιοριστεί η αχρείαστη χρήση των αντιβιοτικών και η συνεπαγόμενη εξάπλωση ανθεκτικών βακτηρίων είναι επιτακτική. Ορθολογική χρήση σημαίνει χρήση μόνο όταν χρειάζεται για λοιμώξεις που προκαλούνται από βακτήρια, μετά από ιατρική αξιολόγηση και συνταγή, στη σωστή δοσολογία και διάρκεια θεραπείας. Η διαφύλαξη της αποτελεσματικότητας των αντιβιοτικών μέσω της ορθολογικής χρήσης τους αποτελεί ευθύνη όλων: ασθενών, ιατρών, φαρμακοποιών και γονέων.

Η εμφάνιση και η εξάπλωση ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων, ιδιαίτερα των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά «τελευταίας γραμμής», αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των ασθενών, παγκοσμίως. Αυτό σημαίνει ότι αρκετές φορές δεν υπάρχει κανένα αντιβιοτικό με το οποίο μπορεί να θεραπευθεί ένας ασθενής, καθιστώντας τέτοιες λοιμώξεις σε παιδιά και ενήλικες δυνητικά θανατηφόρες. Επιπλέον, χωρίς αποτελεσματικά αντιβιοτικά, σύγχρονες ιατρικές θεραπείες, όπως οι χειρουργικές επεμβάσεις, η χημειοθεραπεία και η εντατική θεραπεία, δεν θα είναι πλέον δυνατές.

Η αύξηση της μικροβιακής ανθεκτικότητας οφείλεται κυρίως στην υπέρμετρη και λανθασμένη χρήση των αντιβιοτικών, που συμπεριλαμβάνει τη χρήση τους για ιογενείς λοιμώξεις, όπως το κρυολόγημα και η γρίπη. Τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά έναντι των ιών` είναι φάρμακα που σκοτώνουν βακτήρια. Η λήψη τους για ιογενείς λοιμώξεις δεν προσφέρει κανένα όφελος στον ασθενή, ενώ μπορεί να έχει παρενέργειες όπως η διάρροια.

Η Κύπρος συγκαταλέγεται μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με αυξημένη κατανάλωση αντιβιοτικών φαρμάκων και υψηλά ποσοστά μικροβιακής ανθεκτικότητας. Ενώ κατά την προηγούμενη πενταετία παρατηρήθηκε τάση μείωσης της κατανάλωσης αντιβιοτικών στην Κύπρο, η οποία πιθανό να οφείλοταν εν μέρη στην οικονομική κρίση, για το 2015 παρατηρήθηκε εκ νέου τάση αύξησης.

Σύμφωνα με το ειδικό ευρωβαρόμετρο για τη Μικροβιακή Ανθεκτικότητα του 2016, η γνώση των Ευρωπαίων πολιτών, συμπεριλαμβανόμενων και των Κυπρίων, σχετικά με τα αντιβιοτικά και την ορθή χρήση τους παραμένει σε μεγάλο βαθμό ελλιπής και λανθασμένη. Παραδείγματος χάριν, το 36% των Ευρωπαίων έχει την εσφαλμένη εντύπωση ότι τα αντιβιοτικά καταπολεμούν ιογενείς λοιμώξεις, όπως το κρυολόγημα και τη γρίπη. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο ευρωβαρόμετρο του 2013, η γνώση των Κυπρίων σχετικά με τη δράση και ορθή χρήση των αντιβιοτικών φαίνεται να έχει βελτιωθεί. Παρολαυτά, 14% των Κυπρίων που έλαβαν αντιβιοτικά, απάντησαν ότι τα έλαβαν χωρίς ιατρική συνταγή.

Η ευρωπαϊκή εκστρατεία για την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Επαγρύπνησης για τα Αντιβιοτικά» έχει σαν επίκεντρο των εκδηλώσεων τη 18η Νοεμβρίου και υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το Υπουργείο Υγείας συμμετέχει ενεργά κάθε χρόνο στην εκστρατεία, ενώ τις τοπικές δραστηριότητες συντονίζει η Εθνική Επιτροπή Αντιβιοτικών.BREXIT

Επικοινωνία με Υπουργείο Υγείας (Εισηγήσεις/ Σχόλια/ Παράπονα)

Ταξιδιωτικές Οδηγίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Διαδικασίες Δωρεών προς τα Δημόσια Νοσηλευτήρια

Δωρεά Οργάνων και Ιστών

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων  Δήλωση Απορρήτου

Χρηματοδοτικά Προγράμματα

Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη από 1/8/2013

Ιός Ebola

Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΩΝ

Κλινικές Κατευθυντήριες Οδηγίες

Δικτυακή Πύλη

Υγεία ΕΕ

112

Κάν΄το Ηλεκτρονικά

Δημόσιες Συμβάσεις

Για την Κύπρο

112

Ευρωπαϊκή Μέρα Αντιβιοτικών