Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Υγείας

Ανακοινώσεις

Υπ. Υγείας: Η Κυβέρνηση στοχεύει να καταστήσει τα δημόσια νοσηλευτήρια την πρώτη επιλογή των νέων επιστημόνων

Δεν πρέπει ποτέ να χάνουμε τη σωστή στόχευση, η οποία είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών που λαμβάνει ο Κύπριος πολίτης στα δημόσια νοσηλευτήρια, υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας δρ. Γιώργος Παμπορίδης.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά την υπογραφή της συμφωνίας πλαίσιο μεταξύ της Κυβέρνησης και των συντεχνιών των ιατρών ΠΑΣΥΔΥ, ΠΑΣΥΚΙ και ΣΕΣΙΚ, ο δρ. Παμπορίδης σημείωσε ότι σήμερα «ολοκληρώθηκε σήμερα το τυπικό κομμάτι μιας μακράς συνδιαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς των γιατρών του δημοσίου, τόσο των μονίμων, αλλά και των εκτάκτων, ενόψει και των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί με τις αποφάσεις της 16ης Ιουνίου 2017 από τη Βουλή».

Ο Υπουργός Υγείας εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα όπως «οι νέες ρυθμίσεις, οι οποίες θα αφορούν όλες τις πτυχές της μισθοδοσίας, αλλά κυρίως της ανέλιξης και του τρόπου προσφοράς υπηρεσιών των νέων γιατρών μας στα δημόσια νοσηλευτήρια, θα είναι καθοριστικής σημασίας και συνεισφοράς στην υλοποίηση της μεταρρύθμισης πρωτίστως της αυτονόμησης και του ΓεΣΥ».

«Η νέα αυτή περίοδος συνεννόησης δεν μπορεί παρά να είναι επ’ ωφελεία των ασθενών, γιατί δεν πρέπει ποτέ να χάνουμε τη σωστή στόχευση, η οποία είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών που λαμβάνει ο Κύπριος πολίτης και ο Κύπριος ασθενής στα δημόσια νοσηλευτήρια», τόνισε ο κ. Υπουργός.

Στη συνέχεια, κληθείς να πει τι σημαίνει ακριβώς για τους γιατρούς το πλαίσιο συμφωνίας που υπογράφηκε σήμερα και ερωτηθείς εάν θεωρητικά κλείνει και οποιοδήποτε ζήτημα σε εργασιακό επίπεδο στην προσπάθεια για το ΓεΣΥ, ο δρ. Παμπορίδης είπε: «Νομίζω πως ναι. Η συνομολόγηση αυτής της συμφωνίας καταδεικνύει ότι υπάρχει συναντήληψη πλέον, σε ό,τι αφορά τα έσχατα τα οποία δικαιούται να λαμβάνει ένας γιατρός στο πρώτο στάδιο της εμπλοκής του στη δημόσια υπηρεσία. Αναβαθμίζονται μισθολογικά.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι με την εισαγωγή του ΓεΣΥ δημιουργούμε έναν ενιαίο χώρο πλέον στην υγεία μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου. Ως εκ τούτου, οι αυξητικές τάσεις, οι οποίες έχουν παρατηρηθεί στον ιδιωτικό τομέα τα τελευταία χρόνια ειδικά σε ό,τι αφορά τις απολαβές και τις αντιμισθίες των γιατρών, πρέπει με κάποιο τρόπο να αντανακλώνται και μέσα στο δημόσιο, προκειμένου να μην υπάρχει εκροή καλών επιστημόνων και να καταστεί το δημόσιο ως ο εργοδότης πρώτης επιλογής. Αυτός είναι ο στόχος της Κυβέρνησης: Η πρώτη επιλογή του κάθε νέου διακεκριμένου επιστήμονα, ο οποίος επιστρέφει στην πατρίδα του, να είναι η εμπλοκή του στα δημόσια νοσηλευτήρια, όπου υπάρχει και μεγάλη ανάγκη, αλλά και οι σημαντικότερες υποδομές που υπάρχουν στη χώρα μας στον χώρο της υγείας, ώστε να αποκτήσει και εκείνος ο επιστήμονας τις αναγκαίες εμπειρίες και επιστημονική κατάρτιση».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι «το επόμενο βήμα είναι να χειριστούμε το θέμα των υπολοίπων επαγγελματιών υγείας που εκκρεμεί μετά την τακτοποίηση και του ζητήματος των νοσηλευτών, το οποίο επίσης πιστεύω ότι είναι δρομολογημένο και θα ολοκληρωθεί το τυπικό του κομμάτι νωρίς αμέσως μετά την επιστροφή από τις διακοπές. Αρχίζουμε τη σταδιακή υλοποίηση των διαφόρων θεμάτων της αυτονόμησης με πρώτο και κύριο την κοστολόγηση των υπηρεσιών, οι οποίες έχουν ήδη προσφοριοδοτηθεί, καθώς επίσης και τη σταδιακή μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, έτσι ώστε να μπορέσει ο κόσμος να λαμβάνει υπηρεσίες τόσο στις αστικές περιοχές όσο και στην επαρχία και σε απογευματινή ώρα».
______________


BREXIT

Επικοινωνία με Υπουργείο Υγείας (Εισηγήσεις/ Σχόλια/ Παράπονα)

Ταξιδιωτικές Οδηγίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Διαδικασίες Δωρεών προς τα Δημόσια Νοσηλευτήρια

Δωρεά Οργάνων και Ιστών

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων  Δήλωση Απορρήτου

Χρηματοδοτικά Προγράμματα

Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη από 1/8/2013

Ιός Ebola

Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΩΝ

Κλινικές Κατευθυντήριες Οδηγίες

Δικτυακή Πύλη

Υγεία ΕΕ

112

Κάν΄το Ηλεκτρονικά

Δημόσιες Συμβάσεις

Για την Κύπρο

112

Ευρωπαϊκή Μέρα Αντιβιοτικών