Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Υγείας

Ανακοινώσεις

Δηλώσεις του Υπουργού Υγείας για τη φαρμακευτική κάνναβη

Πέραν της παροχής ποιότητας ζωής στους Κύπριους ασθενείς, το νομοσχέδιο και οι κανονισμοί για τη φαρμακευτική κάνναβη στοχεύουν στην προσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση του τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας για Κύπριους και άλλους επιστήμονες, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας δρ. Γιώργος Παμπορίδης.

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης και των συντεχνιών ΠΑΣΥΔΥ, ΠΑΣΥΚΙ και ΣΕΣΙΚ, και ερωτηθείς για την έγκριση του νομοσχεδίου από το Υπουργικό Συμβούλιο για την καλλιέργεια και τη διάθεση της φαρμακευτικής κάνναβης, ο Υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι «η κυβερνητική δράση και η νομοθετική δράση είναι μια αμφίδρομη σχέση, η οποία έχει πολλές φορές και ηθικοπλαστικό χαρακτήρα. Στην πατρίδα μας υπήρχαν κάποια ταμπού σε σχέση με τη χρήση της κάνναβης για ιατρικούς λόγους, τα οποία δεν πρέπει να υπάρχουν. Από τη στιγμή που μπορεί να επωφεληθεί έστω και ένας ασθενής από παράγωγα της κάνναβης για να έχει μια ποιότητα ζωής, ακόμα κι αν δεν υπάρχει θεραπεία για την ασθένειά του, είναι απαράδεκτο να μην του παρέχουμε σαν κοινωνία αυτή την ευκαιρία.

Πέραν όμως αυτού, η σειρά ανακαλύψεων στον τομέα της χρήσης της κάνναβης για ιατρική και φαρμακευτική χρήση παγκοσμίως καταδεικνύει ότι η κάνναβη ίσως να είναι το πιο πολλά υποσχόμενο φυτό για χρήση στη φαρμακολογία στα επόμενα χρόνια, ενδεχομένως και δεκαετίες».

Με αυτά τα δεδομένα, η Κυβέρνηση, κινούμενη προληπτικά επιδιώκει να αναδείξει αυτή τη δυνατότητα που παρέχεται στην Κυπριακή Δημοκρατία με την αδειοδότηση, για προσέλκυση επενδύσεων, σημείωσε ο δρ. Παμπορίδης. Πρόσθεσε πως «δεν είναι μόνο το θέμα των ασθενών μας, γιατί αν ήταν μόνο αυτό θα μπορούσαμε να εισαγάγουμε πρόνοιες, οι οποίες θα επέτρεπαν την εισαγωγή τέτοιων σκευασμάτων από άλλες χώρες οι οποίες ήδη παράγουν.

Αυτό το νομοσχέδιο και οι κανονισμοί στοχεύουν στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα μας για να επενδύσουμε και στον τομέας της έρευνας και της ανάπτυξης, όπου η Κύπρος ήδη υστερεί έναντι των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών. Είναι, πιστεύω, ένας κλάδος, ο οποίος μπορεί να συνδυάσει τόσο την καλλιέργεια όσο και την έρευνα για να δώσει νέες θέσεις εργασίας σε επιστημονικό προσωπικό, το οποίο δεν είχε την ευχέρεια να εργοδοτηθεί στην Κύπρο μέχρι στιγμής. Ειλικρινά πιστεύω ότι θα δώσει την ευκαιρία σε πολλούς επιστήμονες να επαναπατριστούν και σε άλλους άλλων χωρών να έρθουν στην πατρίδα μας και να εγκατασταθούν μόνιμα».
____________


BREXIT

Επικοινωνία με Υπουργείο Υγείας (Εισηγήσεις/ Σχόλια/ Παράπονα)

Ταξιδιωτικές Οδηγίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Διαδικασίες Δωρεών προς τα Δημόσια Νοσηλευτήρια

Δωρεά Οργάνων και Ιστών

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων  Δήλωση Απορρήτου

Χρηματοδοτικά Προγράμματα

Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη από 1/8/2013

Ιός Ebola

Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΩΝ

Κλινικές Κατευθυντήριες Οδηγίες

Δικτυακή Πύλη

Υγεία ΕΕ

112

Κάν΄το Ηλεκτρονικά

Δημόσιες Συμβάσεις

Για την Κύπρο

112

Ευρωπαϊκή Μέρα Αντιβιοτικών