Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Υγείας

Ανακοινώσεις

Πρώτες επεμβάσεις τοποθέτησης κοχλιακού εμφυτεύματος από την Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείο Λευκωσίας

Έντεκα συνολικά επεμβάσεις τοποθέτησης κοχλιακού εμφυτεύματος (cochlear implant) πραγματοποιήθηκαν από τον Σεπτέμβριο 2017 μέχρι σήμερα από τους ιατρούς της Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ενώ προγραμματίζονται περισσότερες εμφυτεύσεις για το επόμενο διάστημα.

Όλοι οι ασθενείς (ενήλικες και παιδιά) παρακολουθούνται στο στάδιο της διαγνωστικής διαδικασίας πριν από το χειρουργείο, αλλά και μετεγχειρητικά και από την ομάδα Ακοολόγων της Κλινικής.

Υποψήφιοι ασθενείς για κοχλιακή εμφύτευση είναι άτομα με πολύ σοβαρή απώλεια ακοής, στα οποία οι συμβατικές μέθοδοι ενίσχυσης της ακοής, όπως για παράδειγμα τα ακουστικά βαρηκοΐας, δεν είναι σε θέση να αποκαταστήσουν ικανοποιητικά την ακουστική τους ικανότητα. Το κοχλιακό εμφύτευμα είναι μια εξειδικευμένη συσκευή που μετατρέπει τον ήχο σε ηλεκτρικά ερεθίσματα. Τοποθετείται με μια λεπτή μικροχειρουργική επέμβαση στο πλάγιο τμήμα του κρανίου πίσω από το αφτί, ενώ τα ηλεκτρόδια του εμφυτεύματος εισάγονται στον κοχλία του αφτιού, όπου και διεγείρουν με ηλεκτρικές ώσεις το ακουστικό νεύρο. Ενεργοποιείται μέσω μιας μικρής συσκευής, του επεξεργαστή ομιλίας, ο οποίος τοποθετείται εξωτερικά στο κεφάλι του ασθενούς και προγραμματίζεται για τον κάθε ασθενή προσωπικά.

Η Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας με το Ακοολογικό της Τμήμα αποτελεί το μοναδικό κέντρο στην Κύπρο που προσφέρει ολοκληρωμένες ωτολογικές-ακοολογικές υπηρεσίες. Αυτές καλύπτουν το συνολικό φάσμα από την έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος μέχρι και τη θεραπεία με χειρουργικές επεμβάσεις όπως τυμπανοπλαστικής, αφαίρεσης χολοστεατώματος, αναβολοτομής σε περιπτώσεις ωτοσκλήρυνσης, διαστολής της ευσταχιανής σάλπιγγας με μπαλονάκι σε ασθενείς με χρόνια δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας και κοχλιακής εμφύτευσης για πολύ σοβαρές μορφές βαρηκοΐας.

______________


BREXIT

Επικοινωνία με Υπουργείο Υγείας (Εισηγήσεις/ Σχόλια/ Παράπονα)

Ταξιδιωτικές Οδηγίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Διαδικασίες Δωρεών προς τα Δημόσια Νοσηλευτήρια

Δωρεά Οργάνων και Ιστών

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων  Δήλωση Απορρήτου

Χρηματοδοτικά Προγράμματα

Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη από 1/8/2013

Ιός Ebola

Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΩΝ

Κλινικές Κατευθυντήριες Οδηγίες

Δικτυακή Πύλη

112

Υγεία ΕΕ

Κάν΄το Ηλεκτρονικά

Δημόσιες Συμβάσεις

Για την Κύπρο

112

Ευρωπαϊκή Μέρα Αντιβιοτικών