Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Υγείας

Ανακοινώσεις

Δηλώσεις του Υπουργού Υγείας μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου

Το ζήτημα της ακυρωθείσας μετάθεσης Διευθυντή Κλινικής από το Νοσοκομείο Κυπερούντας προς το Νοσοκομείο Λεμεσού βρέθηκε σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, στην παρουσία του Υπουργού Υγείας δρος Γιώργου Παμπορίδη.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνεδρίας, ο κ. Υπουργός ανέφερε: «Είχα σήμερα στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής εξέταση του ζητήματος που ανέκυψε με την ακυρωθείσα μετάθεση Διευθυντή Κλινικής από το Νοσοκομείο Κυπερούντας προς το Νοσοκομείο Λεμεσού.

Δεν αποδέχθηκα τις αιτιάσεις που αναφέρονται σε επιστολή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας περί μη προσήλωσης στο δημόσιο συμφέρον, εξήγησα τους λόγους που απορρίπτω την εν λόγω έκθεση και έδωσα εξηγήσεις για τα πεπραγμένα μου στους βουλευτές της Επιτροπής Ελέγχου.

Έπονται εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα».

Κληθείς να πει εάν οι όποιες εξελίξεις θα δρομολογηθούν μέσω του Γενικού Εισαγγελέα, δεδομένου ότι ο Γενικός Ελεγκτής ανακοίνωσε ότι αύριο στέλνει την υπόθεση στον Γενικό Εισαγγελέα, ο κ. Παμπορίδης παρέπεμψε για περισσότερες λεπτομέρειες στον Γενικό Ελεγκτή. «Εγώ ασκώ τις αρμοδιότητές μου που μου παρέχονται εκ του νόμου και τις έχω ήδη ασκήσει για διοικητική έρευνα, πειθαρχική έρευνα και στη συνέχεια τα υπόλοιπα. Ο Γενικός Ελεγκτής είναι ανεξάρτητη αρχή, η οποία ενεργεί σύμφωνα με τις δικές του κρίσεις και αποφάσεις», σημείωσε.

Σχολιάζοντας τη συμπλεγματοποίηση των Κέντρων Υγείας της υπαίθρου και την αναφορά που λέχθηκε ενώπιον της Επιτροπής για διασπάθιση δημοσίου χρήματος με τη λειτουργία πολλών μικρών ιατρείων, ο Υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι «το να βρίσκονται περιοδεύοντες γιατροί, νοσηλευτές και φαρμακοποιοί 34% του χρόνου υπηρεσίας τους μέσα σε αυτοκίνητα, θα μπορούσε να αποτελέσει διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Δεν επιτελεί έργο προς όφελος του πολίτη τούτο το σύστημα και αλλάζει. Είμαστε στο στάδιο της συμπλεγματοποίησης των Κέντρων Υγεία της επαρχίας σε όλη την Κύπρο, με την αναθεώρηση της δομής όλης της πρωτοβάθμιας. Είναι ένας από τους πυλώνες της μεταρρύθμισης, η οποία εισήχθη με τα νομοσχέδια του περασμένου Ιουνίου και είμαστε στο στάδιο της υλοποίησης.

Απηύθυνα και έκκληση προς τη Βουλή για έγκριση των επιπλέον θέσεων, οι οποίες προκύπτουν εκ της ανάγκης στελέχωσης των ασθενοφόρων, κυρίως στην επαρχία».

Τέλος, συμπληρώνοντας ενωρίτερες δηλώσεις σχετικά με το περιστατικό βίας που σημειώθηκε χθες στο ΤΑΕΠ Λάρνακας εναντίον ιατρών, ο δρ. Παμπορίδης είπε ότι, σύμφωνα με τα όσα πληροφορείται «ο συλληφθείς, κατηγορούμενος πλέον, για την άσκηση βίας εναντίον λειτουργών υγείας χθες το βράδυ στο Νοσοκομείο Λάρνακας, κρατείται μέχρι τις 2 Νοεμβρίου όποτε και θα του επιβληθεί ποινή. Αν αυτό συμβαίνει επιτέλους δείχνει ότι πράγματι υπάρχει μηδενική ανοχή από τα όργανα της πολιτείας έναντι τέτοιων συμπεριφορών και το χαιρετίζω».

__________________


BREXIT

Επικοινωνία με Υπουργείο Υγείας (Εισηγήσεις/ Σχόλια/ Παράπονα)

Ταξιδιωτικές Οδηγίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Διαδικασίες Δωρεών προς τα Δημόσια Νοσηλευτήρια

Δωρεά Οργάνων και Ιστών

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων  Δήλωση Απορρήτου

Χρηματοδοτικά Προγράμματα

Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη από 1/8/2013

Ιός Ebola

Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΩΝ

Κλινικές Κατευθυντήριες Οδηγίες

Δικτυακή Πύλη

112

Υγεία ΕΕ

Κάν΄το Ηλεκτρονικά

Δημόσιες Συμβάσεις

Για την Κύπρο

112

Ευρωπαϊκή Μέρα Αντιβιοτικών