ΕκτύπωσηΕκτύπωση Κλείσιμο Κλείσιμο

Κυπριακή Δημοκρατία
Ομιλίες




Χαιρετισμός του Έντιμου Υπουργού Υγείας Δρ. Χρίστου Πατσαλίδη στην έναρξη των εργασιών του Σεμιναρίου Εντόπιας Εκπαίδευσης για "Αυτοάνοσα Νοσήματα", Παρασκεύη 26 Σεπτεμβρίου 2008 ώρα 10.00 π.μ. , Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, Λευκωσία

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που χαιρετίζω σήμερα τις εργασίες του Σεμιναρίου Εντόπιας Εκπαίδευσης για τα "Αυτοάνοσα Νοσήματα" που οργανώνεται με την οικονομική στήριξη του Υπουργείου Υγείας από το Εργαστήριο Ανοσολογίας και Ανοσογενετικής του Νοσοκομείου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ στη Λευκωσία. Θα ήθελα κατ'αρχή να ευχαριστήσω θερμά τον διακεκριμένο και διεθνούς φήμης Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Δρα Χαράλαμπο Μουτσόπουλο, που αφιλοκερδώς και με μεγάλη προθυμία ήρθε στην Κύπρο για να μεταφέρει τις εξειδικευμένες γνώσεις και πλούσιες εμπειρίες του στον δύσκολο ιατρικό τομέα των Αυτοάνοσων Νοσημάτων μέσα από ένα έντονο και πλήρες πρόγραμμα. Η μεγάλη συμμετοχή ιατρών και άλλων λειτουργών υγείας μαρτυρεί το μεστό ενδιαφέρον των Κυπρίων ιατρών για επιμόρφωση στον δύσκολο και εξειδικευμένο τομέα των Αυτοάνοσων Νοσημάτων.

Παρά την εξαιρετικά σημαντική προόδο της Ιατρικής Επιστήμης από τον περασμένο αιώνα μέχρι και σήμερα, τα Αυτοάνοσα Νοσήματα, με κύριους πρωτοστάτες τη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα και τον Ερυθηματώδη Λύκο, εξακολουθούν να ταλαιπωρούν έντονα ένα σημαντικό αριθμό συνανθρώπων μας, με ιδιαίτερη προτίμηση στο γυναικείο φύλο, και σε πολλές περιπτώσεις να επιφέρουν ακόμη και τον θάνατο. Η ιατρική περίθαλψη ασθενών με "Αυτοάνοσα Νοσήματα" είναι εξαιρετικά απαιτητική τόσο για τους λειτουργούς υγείας όσο και για τους ίδιους τους ασθενείς. Αυτό μεταφράζεται σε ανάγκη προσφοράς εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας, περιλαμβανομένων ειδικών ιατρών, εξειδικικευμένης φαρμακευτικής αγωγής, πολύ εξειδικευμένων εργαστηριακών διαγνωστικών αναλύσεων και αναλύσεων παρακολούθησης των νοσημάτων αυτών. Με άλλα λόγια τα Αυτοάνοσα Νοσήματα απαιτούν τουλάχιστον πλήρη δευτεροβάθμια περίθαλψη μέχρι και τιρτοβάθμια στήριξη, πέραν της στήριξης για ανάρρωση και ανάνιψη από τις εξάρσεις που είναι μέρος της πορείας των νοσημάτων αυτών.

Από την άλλη, οι ίδιοι οι ασθενείς διαβιούν μια σειρά εμπειριών, και για πολλά χρόνια, που στις πλείστες περιπτώσεις καθιστούν τη ζωή και καθημερινότητά τους δύσκολη και κάθε άλλο παρά ευχάριστη. Οι ασθενείς αυτοί έχουν έντονη την ανάγκη πλήρους ποιοτικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και στήριξης. Σε ασθενείς που η πρόσβασή τους σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας είναι περιορισμένη, λογω οικονομικών αλλά και κοινωνικών λόγων, οι επιπτώσεις τόσον στους ιδίους όσον και στην οικογένειά τους είναι μέχρι και καταστροφικές. Είναι για τούτο το λόγο που οι υπηρεσίες υγείας προς αυτή τη κατηγορία ασθενών πρέπει να βελτιώνεται συνεχώς τόσο ποιοτικά όσο και σε σχέση με τη πρόσβασή τους.

Το Υπουργείο Υγείας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να βελτιώνει συνεχώς τις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους ασθενείς αυτούς τόσο με εξειδικευμένους ιατρούς όσο και με εργαστήρια που μπορούν να συμβάλουν στη διάγνωση και παρακολούθησή τους. Το Εργαστήριο Ανοσολογίας και Ανοσογενετικής είναι μια από αυτές τις μονάδες που προσφέρουν εξειδικευμένες και ψηλής τεχνολογίας υπηρεσίες που περιλαμβάνει υπηρεσίες για Αυτοάνοσα Νοσήματα.

Η σημερινή δραστηριότητα, αν και σχετικά βραχεία, δεν παύει να αποτελεί ένα πολυ σημαντικό λιθαράκι στην περαιτέρω οικοδόμηση των εξειδικευμένων αυτών υπηρεσιών. Η συνεχής επιμόρφωση όλων των λειτουργών υγείας που είναι εντεταλμένοι να εξυπηρετούν αυτούς τους ιατρικά πολύ απαιτητικούς ασθενείς, η ενημέρωσή τους πάνω στις τελευταίες επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα, αλλά πάνω από όλα η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών θα βοηθήσει στην αρτιώτερη εξυπηρέτηση και στην περαιτέρω απάλυνση του πόνου των ασθενών με "Αυτοάνοσα Νοσήματα". Ειναι γι' αυτό που το Υπουργείο Υγείας στηρίζει αυτό το εκπαιδευτικό Σεμινάριο, εντάσσοντάς το στο πρόγραμμα Εντόπιας Εκπαίδευσης. Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να ευχαριστήσω ακόμη μια φορά τον Καθηγητή Δρα Μουτσόπουλο, που πέραν από την παρουσία του και διδασκαλία του, προσέφερε δωρεάν για τους σκοπούς του Σεμιναρίου 70 αντίτυπα του βιβλίου του "Εγκυκλοπέδια Αυτοάνοσων Νοσημάτων", που εκδόθηκε πρόσφατα. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω την Διεύθυνση του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου που προσέφερε δωρεάν την αίθουσα εκδηλώσεων για τη διεξαγωγή των εργασιών του Σεμιναρίου και την Δρα Ντία Βωνιάτη, συντονίστρια του εκπαιδευτικού αυτού σεμιναρίου για την άρτια οργάνωση του. Εύχομαι σε όλους σας κάθε επιτυχία στις εργασίες του Σεμιναρίου για τα "Αυτοάνοσα Νοσήματα".







_______________________________________________
© 2011 - 2024 Κυπριακή Δημοκρατία,
Υπουργείο Υγείας