Υγειονομική Υπηρεσία
 

LOGO

Πόσιμο Νερό - Παρακολούθηση και έλεγχος της Ποιότητας


Το νερό ένα απο τα πολυτιμότερα φυσικά αγαθά, είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ζωής όλων ανεξάρτητα των όντων του πλανήτη μας. Παράλληλα είναι απαραίτητο για την οικονομική ανάπτυξη, τον πολιτισμό, την ευημερία και γενικά την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Όσο όμως απαραίτητο είναι για τη ζωή μας το πολύτιμο αυτό αγαθό τόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει εξαιτίας κακού χειρισμού, μολύνσεων και ρυπάνσεων που έχουν σαν επακόλουθο είτε τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών (μικροβιολογικές μολύνσεις) είτε την πρόκληση δηλητηριάσεων από χημικές τοξικές ουσίες που δυνατό να περιέχονται σ’αυτό.

Το νερό το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την ύδρευση πληθυσμών πρέπει να είναι ποιοτικά κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση, δηλ. όλες οι παράμετροι του να ευρίσκονται εντός των προδιαγραφών της ισχύουσας Νομοθεσίας. Π.χ. πόσιμο νερό είναι αυτό το οποίο δεν παρουσιάζει θολερότητα ή οσμή, είναι διαυγές, άχρουν, γευστικά αποδεκτό και εξετάζεται τόσο χημικά όσο και μικροβιολογικά ώστε να συνάδει με την ισχύουσα Νομοθεσία.

Στην Κύπρο δεν είχαμε τα φαινόμενα των μεγάλων επιδημιών που οφείλονταν στο μολυσμένο νερό με τους τεράστιους αριθμούς των θυμάτων. Όμως αν ανατρέξουμε στα αρχεία κατά την περίοδο της αποικιοκρατίας θα διαπιστώσουμε ότι είχαμε σε αρκετές περιπτώσεις κρούσματα τυφοειδούς πυρετού ακόμη και θανάτους σε κοινότητες που παραδοσιακά υδρεύονταν με λάκκους και το νερό του εμολύνετο υπόγεια από αποχετεύσεις παρακειμένων αποχωρητηρίων ή απορροφητικών λάκκων.

Ευτυχώς αμέσως μετά την ανεξαρτησία η Κύπρος κατόρθωσε να επιτύχει τους στόχους που έθεσε η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (Π.Ο.Υ) και να εφοδιάσει με υγιεινό διασωληνωμένο νερό κάθε κοινότητα και κάθε σπίτι και έκτοτε να απαλλαγεί παντελώς από ασθένειες που οφείλονταν στην κατανάλωση νερού.

Το νερό που χρησιμοποιείται για πόση προέρχεται κυρίως από:

• Επιφανειακά νερά που συγκεντρώνονται σε φράκτες.
Τα νερά αυτά τυγχάνουν επεξεργασίας σε διυλιστήρια του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ).
• Από γεωτρήσεις
• Από φυσικές πηγές
• Από τη θάλασσα

Το νερό διατίθεται στον καταναλωτή από τα Συμβούλια Υδατοπρομήθειας και από τις Τοπικές Αρχές. Μπορούμε να ισχυριστούμε ότι με βάση τα αποτελέσματα των εξετάσεων, το παρεχόμενο στην κατανάλωση νερό εκτός από ελάχιστες μεμονωμένες περιπτώσεις είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση και πληροί τις προδιαγραφές της Π.Ο.Υ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).

Η ποιότητα του παρεχομένου στο κοινό νερού (χημικά και μικροβιολογικά) παρακολουθείται συνεχώς από τις Υπηρεσίες μας και τις τοπικές Αρχές. Το σύστημα παρακολούθησης περιλαμβάνει:

• Την καταγραφή όλων των πηγών υδατοπρομήθειας
• Επιθεώρηση των πηγών και των περιβαλλοντικών συνθηκών κάθε πηγής
• Δειγματοληψία για χημική και μικροβιολογική εξέταση
• Αξιολόγηση αποτελεσμάτων
• Παρακολούθηση του βαθμού χλωρίωσης και της υπολειμματικότητας του χλωρίου
• Διερεύνηση αιτιών πιθανής μόλυνσης
• Ενημέρωση αρμοδίων φορέων και λήψη μέτρων οσάκις χρειάζεται

Επίσης σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία γίνεται εκτεταμένος έλεγχος στην ποιότητα του εμφιαλωμένου καθώς και πόσιμου νερού που πωλείται σε βυτιοφόρα ή κερματοδέκτες σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανονισμούς.

Στο παρελθόν εφαρμόζονταν σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο και το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, εξειδικευμένα προγράμματα για παρακολούθηση των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, PCBs, τριαλογονομεθανίων κ.τ.λ., τα ευρήματα της παρακολούθησης διαβιβάζονταν στους αρμόδιους φορείς όπως είναι τα Συμβούλια Υδατοπρομήθειας, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, και οι Τοπικές Αρχές για ενημέρωση και συλλογική δράση όπου χρειαζόταν. Στο παρόν στάδιο, και σύμφωνα με την ισχύουσα Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, η οποία έχει υιοθετηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία όλες οι παραπάνω παράμετροι περιλαμβάνονται στους σχετικούς ελέγχους της.


Μέχρι πρόσφατα, πριν από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ , ο έλεγχος που εγίνετο στο νερό που προοριζόταν για ανθρώπινη κατανάλωση ήταν σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και της ΕΕ. Με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ έχει υιοθετηθεί σαν ισχύουσα Νομοθεσία, η οδηγία για την ποιότητα του πόσιμου νερού 80/778/ΕΟΚ και η αναθεωρημενη 98/83/ΕΚ η οποία:

 Καθιερώνει αυστηρά ποιοτικά πρότυπα για το νερό το οποίο προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση.
 Καθορίζει μέγιστες επιτρεπτές και ενδεικτικές τιμές για τα επιμέρους συστατικά στοιχεία του ύδατος.
 Υποχρεώνει τα κράτη μέλη να παρακολουθούν την ποιότητα του νερού που χρησιμοποιείται για ανθρώπινη κατανάλωση.

Η αναθεωρημένη μορφή της οδηγίας εγκρίθηκε τον Νοέμβριο του 1998 (98/83/ΕΚ). Οι κύριες αλλαγές αφορούν:

 Την ενημέρωση των τεχνικών παραρτημάτων, βάσει των πλέον πρόσφατων τεχνικών και επιστημονικών δεδομένων.
 Τη μεγαλύτερη διαφάνεια και την καλύτερη ενημέρωση του κοινού.
 Τον σαφή ορισμό συμμόρφωσης προς τις κείμενες διατάξεις για το νερό βρύσης

Κλείνοντας πρέπει να τονιστεί η σημασία της ενεργοποίησης του ιδίου του Κύπριου καταναλωτή στη διασφάλιση της υγιεινής του πόσιμου νερού μέσα στα πλαίσια της καθημερινότητας του.

Απλά υγιεινά μέτρα που μπορούν να ληφθούν από τον καθένα από εμάς για επιτευξη συγκεκριμένων στόχων πρέπει να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων

• Τακτικό καθαρισμό του ντεποζίτου νερού της οικίας μας και αντικατάσταση του σε περίπτωση βλάβης.
• Διατήρηση του ντεπόζιτου νερού πάντοτε καλυμμένου για αποφυγή εισδοχής σ’αυτό εντόμων ή άλλων ακαθαρσιών.
• Ο καταναλωτής να χρησιμοποιεί νερό μόνο από κατάλληλα εγκεκριμένες πηγές.
• Προμήθεια ποσίμου νερού από βυτιοφόρα ή κερματοδέκτες ελεγχόμενα από τις αρμόδιες Υγειονομικές Υπηρεσίες, τα οποία ήδη
έχουν αδειοδοτηθεί από τα Συμβούλια Υδατοπρομήθειας της περιοχής πώλησης.
• Παρατηρήσεις αναφορικά με την υγιεινή του περιβάλλοντος και ενημέρωση των αρμόδιων αρχών για εξελισσόμενες ανθυγιεινές
συνθήκες που μπορούν να συμβάλουν στη μόλυνση των υδατίνων πόρων, π.χ υπρχείλιση οικιακών λυμάτων κ.λ.π.


Τελευταία Ενημέρωση στις:
17/10/2019 10:01:46 AM
 
Back To Top