Υγειονομική Υπηρεσία
 

LOGO

Φυσικά Μεταλλικά Νερά


Τι είναι Φυσικό Μεταλλικό Νερό

Φυσικό Μεταλλικό Νερό σημαίνει νερό το οποίο είναι βακτηριολογικώς υγιές, που έχει σαν καταγωγή μια υδάτινη φλέβα ή ένα υπόγειο στρώμα και προέρχεται από μια πηγή αξιοποιούμενη από μια ή περισσότερες διεξόδους φυσικές ή κατόπιν διατρήσεως. Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό διακρίνεται σαφώς από το σύνηθες νερό πόσεως:

• Από τη φύση του, χαρακτηριζόμενη από την περιεκτικότητά του σε ανόργανα άλατα, ιχνοστοιχεία ή άλλα
συστατικά και σε μερικές περιπτώσεις από ορισμένα αποτελέσματα
• Από την αρχική καθαρότητά του.

Και τα δύο πιο πάνω χαρακτηριστικά έχουν διατηρηθεί ανέπαφα λόγω της υπόγειας καταγωγής αυτού του νερού, το οποίο έχει διατηρηθεί μακριά από κάθε κίνδυνο μολύνσεως.

Φυσικά Μεταλλικά νερά και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία

Το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων εκτιμώντας ότι οι Νομοθεσίες όλων των Κρατών Μελών που καθόριζαν τα Φυσικά Μεταλλικά Νερά και αφορούσαν:

• Προϋποθέσεις αναγνώρισης των Φυσικών Μεταλλικών Νερών
• Όροι εκμετάλλευσης των πηγών
• Κανόνες διάθεσης στο εμπόριο

παρουσίαζαν κάποιες διαφορές μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να εμποδιζόταν η ελεύθερη κυκλοφορία των φυσικών μεταλλικών νερών και δημιουργούνταν άνισες συνθήκες ανταγωνισμού με άμεση επίπτωση στην εγκαθίδρυση και λειτουργία της κοινής αγοράς, αποφάσισε την έκδοση της οδηγίας 80/777ΕΚ του Συμβουλίου της 15ης Ιουλίου 1980 για να ρυθμίσει τον τρόπο προσέγγισης των Νομοθεσιών των Κρατών Μελών σχετικά με την εκμετάλλευση και τη θέση στο εμπόριο των Φυσικών Μεταλλικών Νερών.

Προκειμένου να ληφθεί υπόψη η τεχνική και επιστημονική πρόοδος από το 1980 και εντεύθεν θεωρήθηκε σκόπιμο να τροποποιηθεί η πιο πάνω οδηγία με την οδηγία 96/70 ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 28ης Οκτωβρίου 1996. Σημαντική τροποποίηση είναι η τροποποίηση του άρθρου 4 σχετικά με τους τρόπους κατεργασίας του Φυσικού Μεταλλικού Νερού.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ορισμένα φυσικά μεταλλικά νερά μπορεί να περιέχουν λόγω της υδρογεωλογικής τους προέλευσης συστατικά σε φυσική κατάσταση και να παρουσιάσουν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία όταν υπερβαίνουν μια ορισμένη τιμή συγκέντρωσης κρίθηκε απαραίτητος ο καθορισμός οριακών τιμών συγκεντρώσεων για τα εν λόγω συστατικά στα φυσικά μεταλλικά νερά. Η Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων εξέδωσε την οδηγία 2003/40 τη 16ης Μαίου 2003 για:

• τον καθορισμό του καταλόγου των συστατικών των φυσικών μεταλλικών νερών που ενδέχεται να παρουσιάσουν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, τις οριακές τιμές επιτρεπόμενης περιεκτικότητας για τα εν λόγω συστατικά, τις προθεσμίες εφαρμογής για τις εν λόγω οριακές τιμές και τις ενδείξεις επισήμανσης για ορισμένα συστατικά. Τα εν λόγω συστατικά πρέπει να περιέχονται στο νερό με φυσικό τρόπο και δεν πρέπει να προκύπτουν από ενδεχόμενη πηγή μόλυνσης.

• τους ορισμούς χρήσης του εμπλουτισμένου με όζον αέρα για το διαχωρισμό των ενώσεων σιδήρου, μαγγανίου, θείου και αρσενικού από τα φυσικά μεταλλικά νερά και τα νερά πηγής και την ένδειξη επισήμανσης που πρέπει να φέρουν τα νερά που αποτέλεσαν το αντικείμενο της εν λόγω κατεργασίας.

Για τα φυσικά μεταλλικά νερά των οποίων η περιεκτικότητα σε ορισμένα συστατικά υπερβαίνει τα ανώτατα όρια που τέθηκαν στην παρούσα οδηγία πρέπει να γίνει κάποια κατεργασία. Προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους επιχειρηματίες να προβούν στις απαιτούμενες επενδύσεις για τη συμμόρφωσή τους με τα εν λόγω νέα πρότυπα δόθηκε πίστωση χρόνου μέχρι την 1/1/2006 για να συμμορφωθούν με τα ανώτατα όρια των τιμών συγκεκριμένων συστατικών, εκτός αυτών του Φθορίου, και Νικελίου που θα τεθούν σε ισχύ την 1/1/2008.

Φυσικά Μεταλλικά νερά και Κυπριακή Νομοθεσία

Για σκοπούς εναρμόνισης με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο όλες οι πιο πάνω οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθετήθηκαν στο Κυπριακό Δίκαιο με τους περί Φυσικών Μεταλλικών Νερών Κανονισμούς του 2002, όπως τροποποιήθηκαν το 2004, δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 29 των περί Τροφίμων Έλεγχος και Πώληση Νόμου του 1996-2005.

Πεδίο Εφαρμογής:

Οι εν λόγω Κανονισμοί εφαρμόζονται στην παρασκευή, σύνθεση, διάθεση, εμπορία, σήμανση, περιγραφή, ονομασία, ή και εισαγωγή στη Δημοκρατία, νερού το οποίο:

• εξέρχεται από το έδαφος της Δημοκρατίας και αναγνωρίζεται ως Φυσικό Μεταλλικό Νερό.
• εξέρχεται από το έδαφος Κράτους Μέλους και αναγνωρίζεται από το Κράτος αυτό ως Φυσικό Μεταλλικό Νερό
• το οποίο εξέρχεται από το έδαφος Κράτους που δεν είναι Κράτος Μέλος και αναγνωρίζεται από Κράτος Μέλος ως Φυσικό Μεταλλικό νερό, κατόπιν βεβαίωσης από το Κράτος μη Μέλος ότι το νερό αυτό είναι φυσικό μεταλλικό νερό και ότι έχει πραγματοποιηθεί ο προβλεπόμενος στη νομοθεσία συνεχής έλεγχος. Η σχετική βεβαίωση για νερά που εισάγονται στη Δημοκρατία έχει διάρκεια ισχύος όχι μεγαλύτερη από 5 έτη και εάν δε χωρέσει ανανέωση της βεβαίωσης επιβάλλεται νέα διαδικασία αναγνώρισης.

Οι εν λόγω Κανονισμοί δεν εφαρμόζονται σε:

• Φυσικά μεταλλικά νερά τα οποία προορίζονται για εξαγωγή σε κράτος ή περιοχή εκτός Κράτους Μέλους της Κοινότητας.
• Σύνηθες νερό πόσεως όπως αυτό καθορίζεται στον Περί στον Περί Ποιότητας Νερού Ανθρώπινης Κατανάλωσης (Παρακολούθηση και Έλεγχος) Νόμο του 2001.
• Νερά τα οποία φέρουν την ιδιότητα φαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος
• Φυσικά μεταλλικά νερά τα οποία χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς στην πηγή εντός των θερμικών και υδρομεταλλικών εγκαταστάσεων.

Απαγορεύεται η πώληση νερού κάτω από την ονομασία «φυσικό μεταλλικό νερό» εάν αυτό δεν έχει αναγνωριστεί από την Αρμόδια Αρχή, ή την Αρμόδια Αρχή άλλου Κράτους Μέλους.

Αρμόδια Αρχή

Αρμόδια Αρχή είναι ο Υπουργός Υγείας ο οποίος προτείνει τα μέλη της «Επιτροπής Αναγνώρισης Φυσικών Μεταλλικών Νερών» στο Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο τα διορίζει.

Η Επιτροπή Αναγνώρισης Φυσικού Μεταλλικού Νερού αποτελείται από έναν εκπρόσωπο των Υγειονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας ως Πρόεδρο, και εκπροσώπους του Γενικού Χημείου, Υπουργείου Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού, Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων και Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης.

Η επιτροπή εξετάζει τις αιτήσεις βάση των προνοιών της Νομοθεσίας και συμβουλεύει την Αρμόδια Αρχή η οποία αποφασίζει με αιτιολογημένη απόφαση της, εάν το υπό αναγνώριση νερό φέρει την ιδιότητα του φυσικού μεταλλικού νερού και εκδίδει πιστοποιητικό αναγνώρισης. Η αναγνώριση δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας. Η Αρμόδια Αρχή ενημερώνει και την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα αναγνωρισμένα φυσικά μεταλλικά νερά τα οποία δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Η Αρμόδια Αρχή προβαίνει σε περιοδικούς ελέγχους:

1. Για τον έλεγχο της ποιότητας των φυσικών Μεταλλικών Νερών πραγματοποιώντας δειγματοληψίες για μικροβιολογικές και χημικές αναλύσεις τόσο στην ντόπια αγορά όσο και κατά την εισαγωγή τους από τρίτες χώρες.

2. Έλεγχο της πηγής και των εγκαταστάσεων εμφιάλωσης του φυσικού μεταλλικού νερού.

3. Τον έλεγχο για σήμανση.

4. Εξειδικευμένους έλεγχους σε περίπτωση που διενεργείται στη Δημοκρατία κατεργασία του φυσικού μεταλλικού νερού.

5. Αν η Αρμόδια Αρχή έχει συγκεκριμένους λόγους να πιστεύει ότι ένα φυσικό μεταλλικό νερό το οποίο κυκλοφορεί ελεύθερα στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, δε πληροί τις πρόνοιες των Κανονισμών ή ενέχει κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία, μπορεί να περιορίσει προσωρινά ή να αναστείλει την πώληση του και ενημερώσει την Επιτροπή και τα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Υποχρεώσεις εμφιαλωτή φυσικού μεταλλικού νερού στη Δημοκρατία:

• Εξασφάλιση αναγνώρισης και Έγκρισης από την Αρμόδια Αρχή.

• Να διατηρεί τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό του καθαρό και υγιεινό, να συμμορφώνεται με τους Περί της Υγιεινής και του Επίσημου Ελέγχου των τροφίμων Κανονισμούς του 2006 και να λαμβάνει μέτρα προστασίας της πηγής.

• Να αναστέλλει κάθε εργασία εκμετάλλευσης σε περίπτωση που το νερό βρεθεί μολυσμένο ή δεν πληροί τα βακτηριολογικά κριτήρια που αναφέρονται στον Κανονισμό.

• Να μην προβαίνει σε κατεργασίες νερού άλλες από τις ενδεδειγμένες από τον Κανονισμό, αφού πρώτα ειδοποιήσει την Αρμόδια Αρχή.

• Να μην προβαίνει σε οποιαδήποτε επεξεργασία απολυμάνσεως, προσθήκη βακτηριοστατικών στοιχείων ή κάθε άλλη επεξεργασία τέτοιας φύσης, η οποία να μπορεί να αλλοιώσει το μικροβιακό φορτίο του φυσικού μεταλλικού νερού.

• Να μην χρησιμοποιεί δοχείο για τη συσκευασία φυσικού μεταλλικού νερού εκτός εάν τούτο είναι εφοδιασμένο με διάταξη κλεισίματος κατάλληλη για την αποφυγή κάθε δυνατότητας παραποίησης ή μόλυνσης.

• Να συμμορφώνεται με τα βακτηριολογικά κριτήρια που αναφέρονται στον Κανονισμό.

• Από 1/1/2006 να συμμορφώνεται με τα ανώτατα όρια των τιμών συγκεκριμένων συστατικών, εκτός των ορίων Φθορίου, και Νικελίου που θα τεθούν σε ισχύ την 1/1/2008.

• Να βεβαιώνεται ότι στο φυσικό μεταλλικό νερό δεν προστίθενται οποιεσδήποτε ουσίες πέραν από την ενσωμάτωση ή επανενσωμάτωση διοξειδίου του άνθρακα κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις που αναφέρονται στον κανονισμό.

• Σε ότι αφορά τη σήμανση των φυσικών μεταλλικών νερών Να συμμορφώνεται με τους Περί Σήμανσης, Παρουσίασης και Διαφήμισης Τροφίμων (Γενικούς) Κανονισμούς του 2002 έως 2004 αλλά και τις διατάξεις που αφορούν τη σήμανση στους παρόντες Κανονισμούς.

Σήμανση και διαφήμιση Φυσικών Μεταλλικών Νερών.

Συμμόρφωση με τους Περί Σήμανσης, Παρουσίασης και Διαφήμισης Τροφίμων (Γενικούς) Κανονισμούς του 2002 έως 2004 καθώς και με τα ακόλουθα:

• Απαγορεύεται η πώληση φυσικού μεταλλικού νερού κάτω από ονομασία άλλη από « Φυσικό Μεταλλικό Νερό» εκτός εάν:

Πρόκειται για αναβράζον φυσικό μεταλλικό νερό, οπόταν απαγορεύεται η πώληση του με ονομασία άλλη από:

(α) «Φυσικό μεταλλικό νερό φυσικώς αεριούχο» όταν η περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα προερχόμενο από την πηγή, έπειτα από ενδεχόμενη καταστάλαξη και εμφιάλωση, είναι ίδια με εκείνη που διαπιστώνεται στην έξοδο, λαμβανομένης υπόψη, όπου τούτο συμβαίνει, της επανενσωμάτωσης μιας ποσότητας αερίου προερχόμενου από την ίδια υδάτινη φλέβα ή το ίδιο στρώμα, ίσης με εκείνη του αερίου, το οποίο ελευθερώθηκε κατά την διάρκεια των προαναφερθεισών διαδικασιών και λαμβανομένων υπόψη των συνήθων τεχνικών ανοχών.

(β) «Φυσικό μεταλλικό νερό ενισχυμένο με αέριο της πηγής» όταν ένα νερό του οποίου η περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα προερχομένου από την ίδια φλέβα ή το ίδιο στρώμα έπειτα από ενδεχόμενη καταστάλαξη και εμφιάλωση είναι ανώτερη από εκείνη που διασπάται κατά την έξοδο.

(γ) «Φυσικό μεταλλικό νερό με προσθήκη διοξειδίου του άνθρακα» όταν ένα νερό που υπέστη προσθήκη διοξειδίου του άνθρακα με διαφορετική προέλευση από τη φλέβα ή το στρώμα από όπου το νερό προέρχεται.

• Όταν το διοξείδιο του άνθρακα αφαιρείται μερικά ή ολικά με φυσικές μεθόδους από το φυσικό μεταλλικό νερό, τότε στη σήμανση του πρέπει να αναγράφεται:
«Ολικά απαερωμένο» ή «μερικώς απαερωμένο»

• Απαγορεύεται η πώληση φυσικού μεταλλικού νερού εκτός εάν η σήμανση του περιλαμβάνει
τις ακόλουθες ενδείξεις:

(α) Τη μνεία της αναλυτικής σύνθεσης απαριθμούσα τα χαρακτηριστικά στοιχεία.
(β) Τον τόπο που γίνεται η εκμετάλλευση της πηγής και την ονομασία αυτής.
(γ) Την ένδειξη ενδεχόμενων επιτρεπόμενων κατεργασιών που αναφέρεται στους
Κανονισμούς.

• Απαγορεύεται η πώληση φυσικού μεταλλικού νερού, του οποίου η περιεκτικότητα σε
φθόριο είναι μεγαλύτερη των 1,5 mg/l, εκτός εάν η σήμανση του περιλαμβάνει:

(α) την ένδειξη «περιέχει ποσότητα φθορίου μεγαλύτερη των 1,5 mg/l : δεν είναι κατάλληλο για τακτική κατανάλωση από βρέφη και παιδιά ηλικίας μικρότερης των 7 ετών» η οποία αναγράφεται με ευδιάκριτους χαρακτήρες και παρατίθεται κοντά στην ένδειξη της ονομασίας υπό την οποία το φυσικό μεταλλικό νερό πωλείται και

(β) Ένδειξη της πραγματικής περιεκτικότητας σε φθόριο στο επίπεδο της φυσικοχημικής σύνθεσης σε χαρακτηριστικά συστατικά.

• Απαγορεύεται η πώληση φυσικού μεταλλικού νερού που υποβλήθηκε σε κατεργασία με εμπλουτισμένο όζον αέρα, εκτός εάν η σήμανση του περιλαμβάνει την ένδειξη «νερό που έχει υποστεί κατεργασία με επιτρεπόμενη τεχνική οξυγόνωση με αέρα εμπλουτισμένο με όζον», η οποία παρατίθεται κοντά στην ένδειξη της αναλυτικής σύνθεσης σε χαρακτηριστικά στοιχεία.

• Απαγορεύεται η περίληψη ονόματος τοποθεσίας, χωριού ή θέσεως (στην καθομιλουμένη) στις αναγραφές μιας εμπορικής επωνυμίας εκτός εάν:

(α) Πρόκειται για φυσικό μεταλλικό νερό, του οποίου η πηγή υφίσταται εκμετάλλευση στο υποδεικνυόμενο από την εμπορική επωνυμία μέρος, και

(β) τούτο δεν οδηγεί σε σύγχυση ως προς το μέρος στο οποίο γίνεται η εκμετάλλευση της πηγής.

• Απαγορεύεται η διάθεση στο εμπόριο υπό πολλές εμπορικές επωνυμίες, ενός φυσικού μεταλλικού νερού το οποίο προέρχεται από μία και την ίδια πηγή.

• Όταν οι ετικέτες ή οι αναγραφές, οι αποτιθέμενες επί των δοχείων εντός των οποίων τα φυσικά μεταλλικά νερά προσφέρονται προς πώληση, περιλαμβάνουν την ένδειξη μιας εμπορικής επωνυμίας η οποία διαφέρει από το όνομα της πηγής ή του τόπου εκμετάλλευσης της, η ένδειξη αυτού του τόπου ή το όνομα της πηγής αυτής πρέπει να φέρεται με γράμματα, των οποίων το ύψος και το πλάτος είναι τουλάχιστον ίσα με μιάμιση φορά εκείνων από του μεγαλύτερου γράμματος από τα χρησιμοποιηθέντα για την ένδειξη αυτής της εμπορικής επωνυμίας.

• Το πιο πάνω εφαρμόζεται κατά αναλογία και με το ίδιο πνεύμα σε οτιδήποτε αφορά την προβολή που δίδεται στο όνομα της πηγής ή στον τόπο εκμετάλλευσης της, σε σχέση με την ένδειξη της εμπορικής επωνυμίας κατά τη διαφήμιση υπό οποιαδήποτε μορφή, τη σχετική με τα μεταλλικά νερά.

• Απαγορεύεται τόσο επί των συσκευασιών ή ετικετών όσο και κατά τη διαφήμιση υπό οποιαδήποτε μορφή, η χρησιμοποίηση ενδείξεων, επωνυμιών, κατασκευαστικών ή εμπορικών σημάτων, εικόνων ή άλλων σχημάτων παραστατικών ή όχι που:

(α) Αφορώντα ένα φυσικό μεταλλικό νερό υπονοούν ένα χαρακτηριστικό το οποίο το νερό δεν κατέχει, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την καταγωγή, την ημερομηνία έκδοσης άδειας εκμετάλλευσης, τα αποτελέσματα αναλύσεων ή κάθε αναφορά ανάλογη προς τις εγγυήσεις αυθεντικότητας.

(β) Αφορώντα ένα συσκευασμένο πόσιμο νερό το οποίο δεν ανταποκρίνεται στις διατάξεις του Κανονισμού ή δεν έχει αναγνωριστεί από την Αρμόδια Αρχή, είναι ικανά να δημιουργήσουν σύγχυση με ένα φυσικό μεταλλικό νερό, και ειδικότερα της μνείας «μεταλλικό νερό».

• Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ενδείξεως η οποία αποδίδει σε ένα φυσικό μεταλλικό νερό ιδιότητες πρόληψης, αντιμετώπισης ή θεραπείας μιας ανθρώπινης ασθένειας εκτός των πιο κάτω εφόσον έχουν υποδειχθεί επιστημονικά:

1. «ενισχύει την πέψη» ή μπορεί να ευνοεί τις ηπατοχολικές λειτουργίες»
2. «Ανόργανα άλατα σε ίχνη ή χαμηλή περιεκτικότητα σε άλατα» νοουμένου η
περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα, υπολογισμένη ως σταθερό υπόλειμμα δεν είναι
ανώτερη από 500mg/l
3. «Λίαν χαμηλή περιεκτικότητα σε άλατα» νοουμένου η περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα,
υπολογισμένη ως σταθερό υπόλειμμα δεν είναι ανώτερη από 50mg/l
4. «Πλούσιο σε ανόργανα άλατα» νοουμένου η περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα,
υπολογισμένη ως σταθερό υπόλειμμα είναι ανώτερη από 1500 mg/l
5. «Όξινο ανθρακικό» νοούμενου ότι η περιεκτικότητα σε όξινο ανθρακικό είναι ανώτερη από
600mg/l.
6. «Θειϊκό» νοουμένου ότι η περιεκτικότητα σε θειϊκά είναι ανώτερη από 200mg/l.
7. «Χλωριούχο» νοουμένου ότι η περιεκτικότητα σε χλωριούχα είναι ανώτερη από 200mg/l
8. «Ασβεστούχο» νοουμένου ότι η περιεκτικότητα σε ασβέστιο είναι ανώτερη από 150mg/l
9. «Μαγνησιούχο» νοουμένου ότι η περιεκτικότητα σε μαγνήσιο είναι ανώτερη από 50mg/l
10. «Φθοριούχο ή περιέχει φθόριο» νοουμένου ότι η περιεκτικότητα του σε φθόριο είναι
ανώτερη από 1mg/l
11. «Σιδηρούχο ή περιέχει σίδηρο» νοουμένου ότι η περιεκτικότητα του σε σίδηρο δισθενή
είναι ανώτερη από 1mg/l.
12. «Υπόξινο» νοουμένου ότι η περιεκτικότητα του σε ελεύθερο διοξείδιο του άνθρακα είναι
ανώτερη από 250mg/l
13. «Νατριούχο» νοουμένου ότι η περιεκτικότητα του σε Νάτριο είναι ανώτερη από 200mg/l.
14. «Κατάλληλο για την ετοιμασία παιδικών τροφών».
15. «Κατάλληλο για δίαιτα πτωχή σε νάτριο» νοουμένου ότι η περιεκτικότητα του σε Νάτριο
είναι κατώτερη από 20mg/l
16. «δύναται να έχει καθαρτική δράση»
17. «δύναται να έχει διουρητική δράση».

Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Ομάδες εργασίας

Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Αναγνώρισης Φυσικών Μεταλλικών Νερών καθώς και σε ομάδες εργασίας όπου τίθενται διάφορα θέματα προς συζήτηση και γίνεται προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων που απασχολούν τις χώρες μέλη.

Όλα τα Κράτη Μέλη καταθέτουν κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατάλογο με τα Φυσικά Μεταλλικά Νερά που αναγνωρίστηκαν στη χώρα τους και η Επιτροπή με τη σειρά της αφού το μελετήσει εκδίδει το Γενικό Κατάλογο των Αναγνωρισμένων Φυσικών Μεταλλικών Νερών.

Ο νέος κατάλογος των Φυσικών Μεταλλικών Νερών που αναγνωρίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Αναγνώρισης δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 5 Μαρτίου, 2005.

Τα αναγνωρισμένα Φυσικά μεταλλικά Νερά της Κύπρου είναι:
    • Φυσικό Μεταλλικό Νερό Αγρός.
    • Φυσικό Μεταλλικό Νερό Άγιος Νικόλαος.

Πιο κάτω παρατίθεται ο ηλεκτρονικός σύνδεσμος με τα εγκεκριμένα φυσικά μεταλλικά νερά από τα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκης Ένωσης:

https://food.ec.europa.eu/document/download/ec4fbcc0-7185-4dce-820a-27f7e2653dad_en?filename=labelling-nutrition_mineral-waters_list_eu-recognised_5.pdf


Last Modified:
09/01/2020 12:08:27 PM
 
Back To Top