Υγειονομική Υπηρεσία
 

LOGO

Δημόσιες Κολυμβητικές Δεξαμενές (ΔΚΔ)


Για σκοπούς συντονισμού και προστασίας της Δημόσιας Υγείας θεσπίστηκε Νομοθεσία, “ Οι Περί Δημοσίων Κολυμβητικών Δεξαμενών Νόμοι 55(Ι) του 1992 και 105(Ι) του 1996, και οι Περί Δημοσίων Κολυμβητικών Δεξαμενών Κανονισμοί του 1996 (ΚΔΠ 368/96)”, η οποία και εφαρμόζεται.

Δημόσια Κολυμβητική Δεξαμενή είναι η Κολυμβητική Δεξαμενή που προορίζεται για χρήση γενικά από το κοινό ή από ομάδες πληθυσμού, όπως μέλη συλλόγων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ξενοδοχείων, ενοίκους πολυκατοικίας κλπ, ανεξάρτητα από ιδιοκτησία και/ή επιβολή τιμήματος χρήσης, αλλά δεν περιλαμβάνει την κολυμβητική δεξαμενή που προορίζεται για χρήση αποκλειστικά από τα μέλη μιας οικογένειας και/ή τους προσκεκλημένους της.

Σύμφωνα με την υπό αναφορά Νομοθεσία οι Υγειονομικοί Λειτουργοί/Επιθεωρητές των Υγειονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας και των Δήμων, εφαρμόζουν περιοδικούς ελέγχους των ΔΚΔ που υπάρχουν στην περιοχή ευθύνης τους. Ανάμεσα στους ελέγχους αυτούς περιλαμβάνονται και τα ακόλουθα:

• Το σύστημα ανακυκλοφορίας του νερού.

• Το σύστημα φιλτραρίσματος του νερού.

• Το PΗ.

• Η υπολειμματικότητα του χλωρίου.

• Η διαύγεια του νερού.

• Λήψη δείγματος για μικροβιολογική εξέταση του νερού.

Η καταλληλότητα των κτηριακών υποδομών (αποδυτήρια, αποχωρητήρια, νιπτήρες, κλπ.)



Αρμόδιος ώστε να μεριμνά για την καλή και υγιεινή κατάσταση της δεξαμενής είναι ο Υπεύθυνος Λειτουργίας της κάθε Κολυμβητικής Δεξαμενής. Στόχος, η διαπίστωση τυχόν προβλημάτων και λήψη των αναγκαίων διορθωτικών μέτρων.

Άδεια Λειτουργίας

Κάθε ΔΚΔ θα πρέπει να έχει εν ισχύει άδεια Λειτουργίας, η οποία εκδίδεται από την Αρμόδια Αρχή νοουμένου ότι υπάρχουν:

1. Υγειονομικό πιστοποιητικό ότι πληρούνται οι όροι και προϋποθέσεις που καθορίζονται δυνάμει του Νόμου και των Κανονισμών.

2. Πιστοποιητικό έγκρισης, σύμφωνα με τον εκάστοτε σε ισχύ Νόμο περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών για την δεξαμενή και όλες τις άλλες κατασκευές που σχετίζονται με τη λειτουργία της.

3. Πιστοποιητικό καταλληλότητας που εκδίδεται από την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία, αναφορικά με τις Μηχανολογικές και Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις.

Ο έλεγχος της ποιότητας του νερού των ΔΚΜ είναι μεγάλης σημασίας για την προστασία της υγείας των λουόμενων. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, συνίσταται η λήψη δειγμάτων για μικροβιολογική ανάλυση του νερού, κάθε εβδομάδα.

Συγκεκριμένα θα πρέπει να διασφαλίζεται:

    • Η χημική και μικροβιολογική καταλληλότητα του νερού.
    • Η πλήρης ανανέωση του νερού των ΔΚΜ σε χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των 4 ωρών.
    • Η αποδοτική διύλιση
    • Η απολύμανση με την προσθήκη χλωρίου μέσω καταλλήλων συσκευών.


Τελευταία Ενημέρωση στις: 10/01/2018 01:23:14 PM
 
Back To Top