Υγειονομική Υπηρεσία
 

LOGO

Μετάδοση Μολυσματικών Ασθενειών - Έλεγχος


Διεθνές Νομοθετικό Πλαίσιο

Χαρακτηριστικό φαινόμενο τόσο της σημερινής όσο και της παλιάς εποχής είναι η παγκοσμιοποίηση των μολυσματικών ασθενειών. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται κυρίως στην αυξανόμενη ανάμειξη των πληθυσμών λόγω της συνεχούς μετακίνησης των πολιτών που είχε ως αποτέλεσμα την γρήγορη εξάπλωση των διαφόρων μολυσματικών ασθενειών-επιδημιών.

Οι Διεθνείς Κανονισμοί Υγείας προνοούν συνεργασία όλων των χωρών με στόχο τη σωστή αντιμετώπιση και τη λήψη των κατάλληλων διορθωτικών μέτρων σε περίπτωση τέτοιων περιστατικών.

Το 1951 όλες οι χώρες μέλη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας υιοθέτησαν τους Διεθνείς Υγειονομικούς Κανονισμούς που μετέπειτα το 1969 αναθεωρήθηκαν και μετονομάστηκαν σε Διεθνείς Κανονισμούς Υγείας. Κύριος στόχος της έκδοσης τους ήταν η προστασία από τη μετάδοση των λεγόμενων «quarantinanable diseases».

Από το 1995-2004 γίνεται προσπάθεια αναθεώρησης των Κανονισμών οι οποίοι ψηφίστηκαν από την ειδική ομάδα εργασίας της Π.Ο.Υ στις 23 Μαίου του 2005 που στόχο έχει κυρίως την πρόληψη μετάδοσης των μολυσματικών ασθενειών σε διεθνές επίπεδο.

Κυπριακό Νομοθετικό Πλαίσιο

Η πρόληψη και ο έλεγχος των μολυσματικών ασθενειών διέπονται κυρίως από τον περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμο 109/31 και τις εκάστοτε τροποποιήσεις του.

Στο Πρώτο Παράρτημα παρουσιάζεται ο κατάλογος των λοιμωδών νοσημάτων και στο Δεύτερο Παράρτημα αναφέρονται τα επαγγέλματα που οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να είναι απαλλαγμένοι των μολυσματικών ασθενειών του Πρώτου Παραρτήματος.

Τροποποιήσεις Νομοθεσίας

Οι περί Λοιμοκαθάρσεως Τροποποιητικοί Κανονισμοί του 1986 με την προσθήκη του Συνδρόμου Ανεπίκτητης Ανοσιολογικής Ανεπάρκειας AIDS στον κατάλογο των λοιμωδών Νοσημάτων που αναφέρονται στο Πρώτο Παράρτημα.

Οι περί Λοιμοκαθάρσεως Τροποποιητικοί Κανονισμοί του 1994.

Αναφέρουν ότι κανένα πρόσωπο δεν ασκεί ή δεν απασχολείται σε επάγγελμα που αναγράφεται στο Δεύτερο Παράρτημα αν δεν κατέχει Πιστοποιητικό Υγείας που να βεβαιώνει ότι δεν είναι φορέας ούτε πάσχει από οποιαδήποτε νόσο του Πρώτου Παραρτήματος. Το Πιστοποιητικό αυτό ανανεώνεται κάθε χρόνο.

Επιπρόσθετα κανένας δεν εργοδοτεί οποιοδήποτε πρόσωπο αν δεν κατέχει το κατάλληλο Πιστοποιητικό Υγείας.

Οι περί Λοιμοκαθάρσεως Τροποποιητικοί Κανονισμοί του 2003.

Ο Διευθυντής οργανώνει το Δίκτυο Επιδημιολογικής Επιτήρησης Λοιμωδών Νοσημάτων το οποίο παρακολουθεί καταγράφει και αναλύει δεδομένα για σκοπούς ελέγχου πρόληψης και περιορισμού των λοιμωδών νοσημάτων στη Δημοκρατία.

Επιπρόσθετα οι πληροφορίες αυτές παρέχονται υπό μορφή στατιστικών δεδομένων στις αρμόδιες αρχές κρατών μελών για σκοπούς ελέγχου πρόληψης και περιορισμού των λοιμωδών νοσημάτων στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απαραίτητη κρίνεται η έγκαιρη δήλωση των Υποχρεωτικώς Δηλούμενων Νοσημάτων για διερεύνηση και λήψη των απαραίτητων διορθωτικών μέτρων.

Aρμόδια Aρχή

Ορίζεται βάσει του παρόντος Νόμου ο Διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας ή οποιοσδήποτε άλλος εξουσιοδοτημένος λειτουργός ανάλογα με την περίπτωση πχ. ιατρικός λειτουργός, υγειονομικός επιθεωρητής ή επισκέπτρια υγείας.(Βλέπε σχετικό σχεδιάγραμμα).






















Συμμετοχή Υγειονομικής Υπηρεσίας στον έλεγχο μετάδοσης και ελέγχου μολυσματικών ασθενειών.

Οι Υγειονομικοί Επιθεωρητές των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας ασχολούνται με την επί τόπου διερεύνηση και άμεση λήψη των απαραίτητων μέτρων των παρακάτω μολυσματικών ασθενειών:

• Ελονοσία
• Ενδημικός Τύφος
• Ηπατίτιδα Β
• Ασθένεια των Λεγεωναρίων
• Μικροβιακή Μηνιγγίτιδα*
• Σαλμονελλώσεις
• Τυφοειδής Πυρετός
• Χολέρα

(σε συνεργασία με Επισκέπτριες Υγείας σε περιπτώσεις ανηλίκων).

Δυνατότητα εισόδου «Power of entry»

Ο Διευθυντής των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας ή οποιοσδήποτε εξουσιοδοτημένος λειτουργός-Υγειονομικός Επιθεωρητής δύναται:

1. Να εισέλθει σε οποιαδήποτε οικία ή άλλο υποστατικό στο οποίο συμπεριλαμβάνεται πλοίο και αεροπλάνο αν έχει την εύλογη υποψία ότι υπάρχει κάποιος ασθενής που υποφέρει από κάποια επικίνδυνη μολυσματική ασθένεια με σκοπό την καταστροφή καταπολέμηση εντόμων τρωκτικών και άλλων παρασίτων.
2. Να εισέλθει σε οποιοδήποτε υποστατικό έχει εύλογη υποψία ή μετά από καταγγελία ότι υπάρχει άτομο που μπορεί να είναι ύποπτος φορές κάποιας μολυσματικής ασθένειας ή ήρθε σε επαφή με ασθενή λαμβάνοντας μέτρα όπως απολύμανση των χώρων.
3. Να σχεδιάσει μέτρα απολύμανσης και καθαρισμού των χώρων, την καταστροφή ιματισμού την άμεση απομάκρυνση εμεσμάτων κοπράνων υδαταποθηκών που περιέχουν μολυσμένο νερό ή και μολυσμένα τρόφιμα.


Πιστοποιητικά Υγείας για τους χειριστές τροφίμων

Σύμφωνα με τους περί Λοιμοκαθάρσεως Τροποποιητικούς Κανονισμούς του 1994 οι χειριστές τροφίμων είναι ένα από τα επαγγέλματα που αναφέρονται στο Πρώτο Παράρτημα και στα οποία απαραίτητη είναι η έκδοση Πιστοποιητικού Υγείας.

Για την έκδοση του υπό αναφορά Πιστοποιητικού επιβάλλεται να γίνονται εργαστηριακές εξετάσεις κοπράνων για σαλμονέλα και παράσιτα καθώς και ακτινογραφίες θώρακος μόνο όταν κριθεί αναγκαίο από τον Ιατρικό Λειτουργό.

Το Υπουργικό Συμβούλιο με την απόφαση του αρ.38. 537 μετά από πρόταση του Υπουργού Υγείας και ενέκρινε την εφαρμογή προγράμματος ελέγχου τροφικών δηλητηριάσεων καθώς και την αποδοχή των αποτελεσμάτων εγκεκριμένων ιδιωτικών εργαστηρίων.

Όσοι χειριστές τροφίμων επιθυμούν να εξυπηρετηθούν από τα Νοσοκομειακά εργαστήρια θα αποτείνονται στα Επαρχιακά γραφεία της Υγειονομικής Υπηρεσίας για εγγραφή στο μητρώο που τηρείται για το σκοπό αυτό.

Σε περίπτωση που κάποιος χειριστής τροφίμων σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων βρεθεί ότι είναι φορέας μικροβίων σαλμονέλλας ή παρασίτων αποκλείεται από την εργασία του γίνεται η κατάλληλη θεραπεία και διενεργούνται επαναληπτικές εργαστηριακές εξετάσεις.

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων τόσο των Νοσοκομειακών όσον και των ιδιωτικών εργαστηρίων θα παραπέμπονται στον Πρώτο Ιατρικό Λειτουργό για την έκδοση των Πιστοποιητικών Υγείας.

Τελευταία Νέα


Νόσημα Αριθμός περιστατικών που Αριθμός περιστατικών που διερευνήθηκαν
διερευνήθηκαν το έτος 2004 μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2005
Ενδημικός Τύφος 33 12
Ιογενής μηνιγγίτιδα 4 13
Λεγεωνέλλα 2 2
Σαλμονελλώσεις 89 25
Ηπατίτιδα 5 8


Τελευταία Ενημέρωση στις:
17/10/2019 09:34:31 AM
 
Back To Top