Pharmaceutical Services


Ο EMA συνιστά να μην χρησιμοποιείται το εμβόλιο COVID-19 Janssen σε άτομα με ιστορικό συνδρόμου τριχοειδούς διαρροής

Η επιτροπή ασφάλειας του EMA (PRAC) συνέστησε στα άτομα που είχαν προηγουμένως σύνδρομο τριχοειδούς διαρροής να μην εμβολιαστούν με το εμβόλιο COVID-19 Janssen. Η επιτροπή εισηγήθηκε επίσης ότι το σύνδρομο τριχοειδούς διαρροής πρέπει να προστεθεί στις πληροφορίες του προϊόντος ως νέα παρενέργεια του εμβολίου, μαζί με μια προειδοποίηση για την ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας και των ασθενών σχετικά με αυτόν τον κίνδυνο.

Η επιτροπή εξέτασε 3 περιπτώσεις συνδρόμου τριχοειδούς διαρροής σε άτομα που έλαβαν εμβόλιο COVID-19 Janssen, τα οποία εμφανίστηκαν εντός 2 ημερών από τον εμβολιασμό. Ένας από αυτούς που είχαν προσβληθεί είχε ιστορικό συνδρόμου τριχοειδούς διαρροής και δύο από αυτούς απεβίωσαν στη συνέχεια. Από τις 21 Ιουνίου 2021, περισσότερες από 18 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου COVID-19 Janssen είχαν χορηγηθεί παγκοσμίως.

Το σύνδρομο τριχοειδούς διαρροής είναι μια πολύ σπάνια, σοβαρή κατάσταση που προκαλεί διαρροή υγρών από μικρά αιμοφόρα αγγεία (τριχοειδή αγγεία), με αποτέλεσμα πρήξιμο κυρίως στα χέρια και τα πόδια, χαμηλή αρτηριακή πίεση, πάχυνση του αίματος και χαμηλά επίπεδα λευκωματίνης στο αίμα (ένα σημαντικό αίμα πρωτεΐνη).

Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να γνωρίζουν τα σημεία και τα συμπτώματα του συνδρόμου τριχοειδούς διαρροής και τον κίνδυνο επανεμφάνισης σε άτομα που είχαν προηγουμένως διαγνωστεί με την πάθηση.

Τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο COVID-19 Janssen θα πρέπει να ζητήσουν άμεση ιατρική βοήθεια εάν παρουσιάσουν γρήγορο πρήξιμο στα χέρια και τα πόδια ή ξαφνική αύξηση βάρους τις ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Αυτά τα συμπτώματα συνδέονται συχνά με αίσθημα λιποθυμίας (λόγω της χαμηλής αρτηριακής πίεσης).

Η PRAC θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις περιπτώσεις της πάθησης και θα αναλάβει τις απαραίτητες περαιτέρω ενέργειες. Η Επιτροπή ζήτησε επίσης από την Janssen, την εταιρεία που εμπορεύεται το εμβόλιο, για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με έναν πιθανό μηχανισμό για την ανάπτυξη συνδρόμου τριχοειδούς διαρροής μετά τον εμβολιασμό.

Όσον αφορά όλα τα εμβόλια, το EMA θα συνεχίσει να παρακολουθεί την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και να παρέχει στο κοινό τις τελευταίες πληροφορίες.
Μια παρόμοια κριτική ολοκληρώθηκε πρόσφατα για ένα άλλο εμβόλιο COVID-19, το Vaxzevria (προηγουμένως COVID-19 Vaccine AstraZeneca).

Πληροφορίες για το κοινό

• Πολύ μικρός αριθμός περιπτώσεων συνδρόμου τριχοειδούς διαρροής έχουν εμφανιστεί σε άτομα που έλαβαν COVID-19 Vaccine Janssen.

• Δεν πρέπει να λάβετε αυτό το εμβόλιο εάν είχατε προηγουμένως εμφανίσει σύνδρομο τριχοειδούς διαρροής.

• Το σύνδρομο τριχοειδούς διαρροής είναι μια σοβαρή κατάσταση. Η πιθανότητα εμφάνισης της πάθησης είναι πολύ χαμηλή, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ακόμη τα συμπτώματα, ώστε να μπορείτε να λάβετε άμεση ιατρική περίθαλψη για να βοηθήσετε στην ανάρρωση και να αποφύγετε επιπλοκές.

• Πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια αμέσως εάν έχετε τα ακόλουθα συμπτώματα τις ημέρες μετά τον εμβολιασμό, τα οποία μπορεί να εμφανιστούν μαζί με αίσθημα λιποθυμίας (λόγω χαμηλής αρτηριακής πίεσης):

 ταχεία διόγκωση των χεριών και των ποδιών

 ξαφνική αύξηση βάρους

• Μιλήστε με τον επαγγελματία υγείας σας ή επικοινωνήστε με την αρμόδια εθνική υγειονομική αρχή εάν έχετε απορίες σχετικά με τη διάθεση του εμβολίου στη χώρα σας.
Πληροφορίες για επαγγελματίες υγείας

• Ο EMA εξέτασε περιπτώσεις συνδρόμου τριχοειδούς διαρροής σε άτομα που έλαβαν το εμβόλιο COVID-19 Janssen.

• Οι επαγγελματίες υγείας δεν πρέπει να χορηγούν αυτό το εμβόλιο σε οποιονδήποτε έχει ιστορικό συνδρόμου τριχοειδούς διαρροής.

• Το σύνδρομο τριχοειδούς διαρροής είναι μια πολύ σπάνια, σοβαρή κατάσταση, η οποία μπορεί να είναι θανατηφόρα εάν δεν αντιμετωπιστεί. Προκαλεί διαρροή υγρών από τα τριχοειδή, με αποτέλεσμα το οίδημα να επηρεάζει κυρίως τα άκρα, την υπόταση, την αιμοσυγκέντρωση και την υπολευκωματιδαιμία.

• Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να γνωρίζουν τον κίνδυνο επανεμφάνισης του συνδρόμου τριχοειδούς διαρροής σε άτομα που είχαν προηγουμένως βιώσει την πάθηση.

• Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να γνωρίζουν τα σημεία και τα συμπτώματα του συνδρόμου τριχοειδούς διαρροής. Οι ασθενείς με οξύ επεισόδιο συνδρόμου τριχοειδούς διαρροής μετά τον εμβολιασμό χρειάζονται άμεση θεραπεία και μπορεί να απαιτούν συνεχή εξειδικευμένη παρακολούθηση και εντατική υποστηρικτική θεραπεία.

• Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να λένε στα άτομα που λαμβάνουν το εμβόλιο ότι πρέπει να ζητήσουν ιατρική βοήθεια εάν έχουν τα ακόλουθα συμπτώματα τις ημέρες μετά τον εμβολιασμό, τα οποία μπορεί να σχετίζονται με αίσθημα λιποθυμίας (λόγω χαμηλής αρτηριακής πίεσης)

 οίδημα στα άκρα

 ξαφνική αύξηση βάρους

• Οι πληροφορίες του προϊόντος θα ενημερωθούν ώστε να περιλαμβάνουν αντένδειξη σε άτομα με ιστορικό συνδρόμου τριχοειδούς διαρροής. Η κατάσταση θα αναφέρεται επίσης ως παρενέργεια με άγνωστη συχνότητα.

Μια άμεση επικοινωνία επαγγελματία υγείας (DHPC) θα σταλεί σε εύθετο χρόνο σε επαγγελματίες υγείας που συνταγογραφούν, διανέμουν ή χορηγούν το εμβόλιο. Το DHPC θα δημοσιευτεί επίσης σε ειδική σελίδα στον ιστότοπο EMA.

Περισσότερα για το εμβόλιο

Το εμβόλιο COVID-19 Janssen είναι ένα εμβόλιο για την πρόληψη της νόσου του κορονοϊού 2019 (COVID-19) σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω. Η COVID-19 προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2. Το εμβόλιο αποτελείται από έναν άλλο ιό (της οικογένειας του αδενοϊού) που έχει τροποποιηθεί ώστε να περιέχει το γονίδιο για την παραγωγή της πρωτεΐνης S από το SARS-CoV-2. Το εμβόλιο COVID-19 Janssen δεν περιέχει τον ίδιο τον ιό και δεν μπορεί να προκαλέσει COVID-19.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι συνήθως ήπιες ή μέτριες και βελτιώνονται μέσα σε λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

Περισσότερα για τη διαδικασία

Η επανεξέταση πραγματοποιήθηκε από την Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνων Φαρμακοεπαγρύπνησης του EMA (PRAC), την επιτροπή που είναι αρμόδια για την αξιολόγηση ζητημάτων ασφάλειας για ανθρώπινα φάρμακα, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας γνωστής ως «τροποποίηση τύπου II». Οι συστάσεις της PRAC θα υποβληθούν στην επιτροπή για φάρμακα ανθρώπινης χρήσης του EMA, CHMP, για έγκριση.


Share
Accessibility Terms of Use Privacy Policy