Φαρμακευτικές Υπηρεσίες


Η νόσος COVID-19 είναι η νόσος που προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2, ένα νέο στέλεχος κορονοϊού το οποίο δεν είχε ταυτοποιηθεί σε ανθρώπους μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019. Η επιδημική έξαρση της COVID-19 που ξεκίνησε στα τέλη του 2019 κηρύχτηκε πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) στις 11 Μαρτίου 2020. Πρόκειται για την πρώτη πανδημία που προκαλείται από κορονοϊό.

Συμπτώματα
Η νόσος COVID-19 ποικίλλει σημαντικά ως προς τη σοβαρότητα της. Μπορεί να υπάρχει πλήρης απουσία συμπτωμάτων (ασυμπτωματικοί ασθενείς) ή να εμφανιστούν συμπτώματα όπως πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, αλλαγή ή απώλεια γεύσης ή/και οσμής, γενικότερη αδυναμία, διάρροια, κόπωση, μυϊκός πόνος. Σε σοβαρές περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν σοβαρή λοίμωξη των πνευμόνων, γενικευμένη λοίμωξη και φλεγμονώδη αντίδραση και τα οποία χρήζουν εξειδικευμένης ιατρικής φροντίδας και υποστήριξης.

Επιπλοκές
Ένα ποσοστό των ασθενών που θα προσβληθούν από COVID-19 θα χρειαστούν νοσηλεία, ορισμένοι ακόμη και παραμονή σε μονάδα εντατικής θεραπείας, ενίοτε για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Οι ασθενείς που εμφανίζουν σοβαρά αναπνευστικά συμπτώματα μπορεί να χρειαστούν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, γεγονός που μπορεί να τους καταστήσει πιο ευάλωτους σε δευτερογενείς βακτηριακές λοιμώξεις. Επιπλέον, οι ασθενείς COVID-19 μπορεί να παρουσιάσουν επιπλοκές, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή, λόγω της αυξημένης πήξης του αίματος. Ορισμένοι ασθενείς εμφανίζουν νευρολογικά συμπτώματα, όπως αλλαγές στην προσωπικότητα ή αλλαγές στην εγρήγορση.
Τα ποσοστά νοσηλείας αυξάνονται ραγδαία με την ηλικία, ιδίως για άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, καθώς και για όσους αντιμετωπίζουν υποκείμενα νοσήματα.

Μετάδοση
Ο ιός SARS-CoV-2 εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο (μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο). Σήμερα εκτιμάται ότι εάν δεν λαμβάνονται προληπτικά μέτρα, ένα προσβεβλημένο άτομο μολύνει κατά μέσο όρο δύο έως τρία ακόμη άτομα.
Ο ιός μεταδίδεται κυρίως μέσω των αναπνευστικών σταγονιδίων και των αερολυμάτων με το φτέρνισμα, τον βήχα ή την επαφή με άλλους ανθρώπους σε κοντινή απόσταση (συνήθως λιγότερο από δύο μέτρα). Τα σταγονίδια αυτά μπορούν να εισπνέονται ή να επικάθονται σε επιφάνειες με τις οποίες ενδέχεται να έρθουν σε επαφή άλλα άτομα, προκαλώντας τους μόλυνση τη στιγμή που θα αγγίξουν τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια τους. Μπορεί επίσης να υπάρξει μετάδοση από άτομο το οποίο έχει προσβληθεί δύο ημέρες πριν αρχίσει να εμφανίζει συμπτώματα. Ο ιός μπορεί να επιβιώσει σε διάφορες επιφάνειες για αρκετές ώρες (στον χαλκό ή στο χαρτόνι) ή έως και για μερικές ημέρες (σε πλαστικό ή ανοξείδωτο χάλυβα).
Η μέση περίοδος επώασης της COVID-19 (ήτοι ο χρόνος μεταξύ της έκθεσης στον ιό και της εμφάνισης των συμπτωμάτων) εκτιμάται επί του παρόντος ότι κυμαίνεται από πέντε έως έξι ημέρες, σε κάθε περίπτωση πάντως μεταξύ μίας και 14 ημερών.
Όλοι κινδυνεύουν να προσβληθούν από τη νόσο COVID-19, με ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρής μορφής νόσο.

Πρόληψη
Η νόσος COVID-19 μπορεί να προληφθεί με ανοσοποίηση του πληθυσμού με τον εμβολιασμό σε συνδυασμό με τα μέτρα ατομικής προστασίας, όπως είναι η τήρηση φυσικής αποστασιοποίησης και η σχολαστική υγιεινή των χεριών.

Αντιμετώπιση
Επί του παρόντος οι προσπάθειες για αντιμετώπιση της νόσου COVID-19 επικεντρώνονται κυρίως στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων αντί να στοχεύουν στον ίδιο τον ιό, προσφέροντας υποστηρικτική φροντίδα (π.χ. οξυγονοθεραπεία, διαχείριση υγρών) στα προσβεβλημένα άτομα, η οποία μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματική.
Όσον αφορά ασθενείς που νοσούν σοβαρά ή σε κρίσιμη κατάσταση, υπάρχει ένας αριθμός φαρμάκων που τελούν υπό δοκιμή και στοχεύουν στον ιό, αλλά η χρήση τους πρέπει ακόμη να μελετηθεί πιο διεξοδικά. Αρκετές διεθνείς κλινικές δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη με στόχο την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας διαφόρων φαρμάκων και αντισωμάτων.

Πηγή: Ευρωπαϊκή Πύλη Πληροφοριών Εμβολιασμού https://vaccination-info.eu/el


Share