Λογότυπο

Το «ανανεωμένο» πιάτο-οδηγός διατροφής

Ο νέος οδηγός διατροφής δημιουργήθηκε με σκοπό την καθοδήγηση σχετικά με την ποσότητα που θα πρέπει να καταναλώνετε από κάθε ομάδα τροφίμων ώστε να επιτυγχάνεται μια ισορροπημένη διατροφή. Τα βασικά σημεία του οδηγού αυτού συνοψίζονται παρακάτω:

1

Καταναλώνετε καθημερινά τουλάχιστον 5 μερίδες ποικιλίας φρούτων και λαχανικών

Τα φρούτα και τα λαχανικά θα πρέπει να καλύπτουν καθημερινά το 1/3 των τροφών που καταναλώνονται. Η διατροφή θα πρέπει να περιλαμβάνει ποικιλία φρούτων και λαχανικών, φρέσκων, κατεψυγμένων, κονσερβοποιημένων, αποξηραμένων ή σε μορφή χυμών. Ωστόσο, οι χυμοί φρούτων δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 150 ml ημερησίως.

2

Βασίζετε τα γεύματα σε πατάτες, ψωμί, δημητριακά, ρύζι και άλλους αμυλώδης υδατάνθρακες, με προτίμηση στα ολικής άλεσης, όπου είναι δυνατό

Τα αμυλούχα τρόφιμα θα πρέπει να αποτελούν το άλλο 1/3 των τροφών που καταναλώνονται καθημερινά. Από την ομάδα αυτή προτιμήστε τα τρόφιμα ολικής άλεσης, όπως για παράδειγμα ψωμί και ζυμαρικά ολικής άλεσης, ή αυτά που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες (π.χ. άγριο ρύζι, πατάτα με τη φλούδα, κλπ).

3

Επιλέγετε καθημερινά γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα. Προτιμήστε αυτά με μειωμένα λιπαρά και μειωμένη ζάχαρη

Τροφές όπως το γάλα, το γιαούρτι και τα τυριά είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ασβέστιο. Προτιμήστε επιλογές αυτών με χαμηλά λιπαρά (π.χ. γάλα και γιαούρτι με 1-2% λιπαρά, τυριά χαμηλών λιπαρών) και χαμηλά σε ζάχαρη.

4

Καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, όπως όσπρια, πουλερικά, κρέας, αυγά και ψάρια

Τα τρόφιμα την ομάδας αυτής είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα.

  • Συστήνεται η κατανάλωση τουλάχιστον 2 μερίδων ψαριού εβδομαδιαίως, η μία εκ των οποίων θα πρέπει να αποτελείται από κάποιο λιπαρό ψάρι (π.χ. σολομός, σκουμπρί, σαρδέλα, κλπ).
  • Τα όσπρια αποτελούν πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, δεν περιέχουν λίπος, ενώ παράλληλα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.
  • Επιλέγετε άπαχα κομμάτια κρέατος και κιμά, και αποφύγετε τη συχνή κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, όπως το μπέικον, τα λουκάνικα, το ζαμπόν, κλπ.

5

Επιλέγετε φυτικά λίπη και έλαια (ακόρεστα) και καταναλώνετε αυτά σε μικρές ποσότητες

Τα ακόρεστα λίπη είναι πιο υγιεινά και περιλαμβάνουν τα φυτικά έλαια (ελαιόλαδο , σπορέλαια, καλαμποκέλαια), τις ελιές, και τους ξηρούς καρπούς. οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε θερμίδες και θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο

6

Τροφές πλούσιες σε λίπος, αλάτι και ζάχαρη να καταναλώνονται λιγότερο συχνά και σε μικρές ποσότητες.

Στην ομάδα αυτή περιλαμβάνονται τα γλυκά, οι σοκολάτες, τα τσιπς, το βούτυρο,τα παγωτά, κ.ά.

7

Πίνετε άφθονα υγρά/ Συστήνεται η κατανάλωση 6-8 ποτηριών/ημέρα

Στα υγρά περιλαμβάνονται το νερό, το γάλα χαμηλών λιπαρών, τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη, ο καφές και το τσάι. οι φυσικοί χυμοί περιέχουν αρκετά απλά σάκχαρα και θα πρέπει να περιορίζονται σε 150 ml ημερησίως.

Πηγή: https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/the-eatwell-guide/ 

Back to Top