Συμβούλιο Ασφάλεια Τροφίμων


Κτηνιατρικές Υπηρεσίες
Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες εφαρμόζουν Εθνική και Ενωσιακή Νομοθεσία. Η Εθνική Νομοθεσία για τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, αποτελείται από τον «περί Υγιεινής Παραγωγής Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης και Διάθεσής τους στην Αγορά καθώς και για άλλα Συναφή Θέματα Νόμος του 2003 (Ν. 150(I)/2003-2013)» η οποία έχει εναρμονιστεί με τους πιο κάτω Ενωσιακούς Κανονισμούς:

    1. Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 178/2002 για τον καθορισμό των γενικών αρχών και απαιτήσεων της νομοθεσίας για τα τρόφιμα, για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων και τον καθορισμό διαδικασιών σε θέματα ασφάλειας τροφίμων,

    2. Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 852/2004 για την υγιεινή των τροφίμων,

    3. Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 853/2004 για τον καθορισμό ειδικών κανόνων υγιεινής για τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης,

    4. Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 854/2004 για τον καθορισμό ειδικών διατάξεων για την οργάνωση των επίσημων ελέγχων στα προϊόντα ζωικής προέλευσης που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο,

    5. Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 882/2004 για τη διενέργεια επίσημων ελέγχων της συμμόρφωσης προς τη νομοθεσία περί ζωοτροφών και τροφίμων και προς τους κανόνες για την υγεία και τη καλή διαβίωση των ζώων ως έχει τροποποιηθεί,

    6. Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2073/2005 περί μικροβιολογικών κριτηρίων για τα τρόφιμα ως έχει τροποποιηθεί.



Υγειονομικές Υπηρεσίες
Η Εθνική νομοθεσία που εφαρμόζουν οι Υγειονομικές Υπηρεσίες είναι ο περί Τροφίμων (Έλεγχος και Πώληση) Νόμος του 1996 έως 2014 και οι Εθνικοί Κανονισμοί που έχουν εκδοθεί βάσει αυτού.

Οι κύριες Ενωσιακές νομοθεσίες που εφαρμόζουν οι Υγειονομικές Υπηρεσίες είναι οι ακόλουθες:
1. Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 178/2002 για τον καθορισμό των γενικών αρχών και απαιτήσεων της νομοθεσίας για τα τρόφιμα, για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων και τον καθορισμό διαδικασιών σε θέματα ασφαλείας των τροφίμων
2. Κανονισμός (ΕΕ) 2017/625 για τους επίσημους ελέγχους (καταργεί τον Κανονισμό 882/2004),
3. Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 852/2004 για την υγιεινή των τροφίμων,
4. Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές,
5. Κανονισμοί (ΕΚ) αριθ. 1331/2008, 1332/2008, 1333/2008 και 1334/2008 για τα πρόσθετα τροφίμων,
6. Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 396/2005 για τον καθορισμό ανώτατων ορίων υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων στα τρόφιμα,
7. Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1881/2006 για καθορισμό μέγιστων επιτρεπτών επιπέδων για ορισμένες ουσίες οι οποίες επιμολύνουν τα τρόφιμα
8. Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2073/2005 περί μικροβιολογικών κριτηρίων για τα τρόφιμα
9. Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1935/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Οκτωβρίου 2004 σχετικά με τα υλικά και αντικείμενα που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα
10. Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1829/2003 για τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα και ζωοτροφές
11. Κανονισμός (ΕΕ) 2015/2283 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Νοεμβρίου 2015, σχετικά με τα νέα τρόφιμα