Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Υγείας
Αρχείο Ομιλιών > 6ο Παγκύπριο Συνέδριο του Δήμου Ιδαλίου

Ομιλίες





6ο Παγκύπριο Συνέδριο του Δήμου Ιδαλίου

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας και Προέδρου του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου κ. Α. Γαβριηλίδη στο 6ο Παγκύπριο Συνέδριο του Δήμου Ιδαλίου με θέμα: «Οι Δήμοι στην Πρόληψη της Χρήσης Ουσιών Εξάρτησης» Σάββατο - 25 Νοεμβρίου 2005

Επιτρέψετε μου πρώτα να ευχαριστήσω το Δήμο Ιδαλίου για την πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό στο σημερινό συνέδριο αλλά και να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου για την πρωτοβουλία του να αναπτύξει και να θέσει σε ανοιχτό διάλογο το θέμα της εμπλοκής της τοπικής αυτοδιοίκησης στην πρόληψη της χρήσης ουσιών εξάρτησης.

Στις μέρες μας, μέσα από τα διάφορα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και άλλα πολύ σημαντικά διεθνή βήματα, τονίζεται όλο και πιο έντονα ο καθοριστικός πλέον ρόλος που καλείται να διαδραματίσει η τοπική αυτοδιοίκηση σε όλα τα επίπεδα της πρόληψης της χρήσης ουσιών εξάρτησης – στο γενικό πληθυσμό, σε ομάδες υψηλού κινδύνου, στο στάδιο της θεραπείας και της κοινωνικής επανένταξης.

Το πρόβλημα των ναρκωτικών έχει πάρει διαστάσεις σύγχρονης μάστιγας σε όλο τον κόσμο, με καταστροφικές συνέπειες για τους νέους μας. Γι’ αυτό έχει προκαλέσει την αντίδραση των κοινωνιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι ένα πρόβλημα που επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο ενός αυστηρά ευνοούμενου κράτους, ενός κράτους δικαίου. Γι΄ αυτό απαιτείται μια σφαιρική ισορροπημένη πολυδιάστατη πολιτική, με ευελιξία και αποστασιοποίηση από μονοδιάστατους δογματικούς χειρισμούς.

Οι εθνικές πολιτικές κατά των ναρκωτικών στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πέραν από την πρόληψη, τη θεραπεία και την επανένταξη στην κοινωνία, των χρηστών ουσιών εξάρτησης, που εφαρμόζονται από τους θεσμοθετημένους φορείς, επιδιώκουν χαρακτηριστικά να υποκινήσουν τη συμμετοχή των μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής. Στη σημερινή κοινωνία είναι δεδομένο ότι, οι οργανώσεις εθελοντικού χαρακτήρα θεωρούνται προέκταση των Κυβερνητικών δραστηριοτήτων σε μια απαραίτητη συλλογική και συντονισμένη προσπάθεια η οποία μπορεί να φέρει τα προσδοκούμενα θετικά αποτελέσματα. Οι εθελοντικοί φορείς και οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης θεωρούνται οι πρωταρχικοί εταίροι κάθε κυβέρνησης και οι δραστηριότητες και κινητοποίησης τους εκτιμούνται ιδιαίτερα.

Οι κύριοι άξονες που προωθούνται στα πλαίσια της Εθνικής Στρατηγικής μας και που συνάδουν με τις στρατηγικές πολλών κρατών της Ευρωπαϊκής ’Ενωσης, περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
  • Τη διασφάλιση πως τα θέματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά, εντάσσονται ως βασική προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής.
  • Τη μείωση της ζήτησης, με τρόπο που να διασφαλίζεται η λιγότερη συμμετοχή, των ανθρώπων ακόμη και καμιά συμμετοχή στη χρήση και εξάρτηση από νόμιμες και παράνομες ουσίες, καθώς και μείωση της επικράτησης της χρήσης ναρκωτικών γενικά.
  • Τη διασφάλιση ότι, όλες οι δραστηριότητες ενάντια στα ναρκωτικά τυγχάνουν αξιολόγησης.
  • Τη θεραπεία και κοινωνική επανένταξη μεγαλύτερου αριθμού θεραπευόμενων από την ουσιοεξάρτηση.
  • Τη μείωση των συνεπειών των συνδεομένων με τα ναρκωτικά βλαβών της υγείας π.χ. AIDS, Ηπατίτιδα και των συνδεομένων με τα ναρκωτικά, θανάτων.
  • Η θεραπεία, θα πρέπει να αξιοποιεί μια ευρεία γκάμα επιλογών και εκεί όπου δεν μπορεί να εξαλείψει την εξάρτηση, να μπορεί να μειώσει τις βλάβες που αυτή επιφέρει.
  • Τη μείωση της προσφοράς με δραστικά μέτρα για αντιμετώπιση της εμπορίας των ναρκωτικών, για μείωση της νομιμοποίησης εσόδων και της παράνομης κυκλοφορίας προδρόμων ουσιών. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ενδυνάμωση και βελτίωση του συντονισμού των εμπλεκομένων φορέων.
  • Την ενθάρρυνση της συνεργασίας και την ενεργό ανάμειξη των εθελοντικών οργανισμών αλλά και της κοινωνίας των πολιτών για την ενίσχυση και υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής.
  • Την ενδυνάμωση της διεθνούς συνεργασίας με άλλες χώρες και ιδιαίτερα με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνείς Οργανισμούς.

Όπως γνωρίζετε ο αντιναρκωτικός αγώνας και κυρίως η ενημέρωση της νεολαίας μας ώστε να μπορεί να αντιστέκεται σε πειρασμούς, να έχει στόχους, ευθύνη και όραμα για το μέλλον, ευρίσκεται στις πιο ψηλές προτεραιότητες της Κυβέρνησης.

Ο αγώνας ενάντια στους προσφέροντες ψεύτικους κόσμους που οδηγούν στην αυτοκαταστροφή εντάσσεται πρώτιστα στο επίπεδο της πρόληψης.

Η συγκρότηση της Εθνικής Στρατηγικής για τα ναρκωτικά και το σχέδιο δράσης του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου, εκφράζουν με επιστημονική τεκμηρίωση το όραμα μας για την νεολαία, για το αύριο που κτίζεται σήμερα από τον κάθε ένα από εμάς.


Το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου, ως ο ανώτατος εθνικός συντονιστικός φορέας σε θέματα ουσιών εξάρτησης, σε πλήρη εναρμόνιση με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ολοκλήρωσε το 2004 τη διαμόρφωση της πρώτης Εθνικής Στρατηγικής για τα Ναρκωτικά, η οποία καλύπτει την περίοδο 2004 – 2008. Το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου, μέσα από τη διαμόρφωση της Εθνικής Στρατηγικής, δίνει στην τοπική αυτοδιοίκηση ρόλο και ευθύνη για να συμβάλει σε συνεργασία με πολλούς άλλους φορείς και αρμόδιες υπηρεσίες σε αυτό που η στρατηγική αποσκοπεί στην προώθηση της υλοποίησης μια γενικής κοινωνικής πολιτικής στο θέμα των ναρκωτικών και της τοξικομανίας για αντιμετώπιση αυτού του πολυδιάστατου φαινομένου του οποίου η αντιμετώπιση απαιτεί μια πολύπλευρη προσέγγιση.

Πέρα από τη χάραξη μιας γενικής κοινωνικής πολιτικής γύρω από το θέμα των ουσιοεξαρτήσεων, η Εθνική Στρατηγική έχει ως σκοπό να κατευθύνει τις διάφορες επιμέρους τομεακές πολιτικές σχετικά με τα ναρκωτικά και την τοξικομανία, προσδιορίζοντας με μέσα από τη διαμόρφωση των Σχεδίων Δράσης, για Μείωση της Ζήτησης και της Προσφοράς ναρκωτικών, τις ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβούν Υπουργεία και Φορείς στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα καθώς και στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η διαμόρφωσης της Εθνικής Στρατηγικής όσο και των Σχεδίων Δράσης και με τους επιγραμματικούς στόχους που προανέφερα, είναι τα εργαλεία που μπορούν να αξιοποιήσουν οι επαγγελματίες και ειδικοί, βοηθούμενοι από τους τοπικούς παράγοντες σε μια διαλεκτική διαδικασία με επίκεντρο το νέο άνθρωπο.

Στόχος της διαδικασίας αυτής είναι η επίτευξη πραγματικών αλλαγών, καθορίζοντας ανάγκες και προτεραιότητες και ενισχύοντας υφιστάμενες προσπάθειες στους τομείς που έχουν καθοριστεί ως χώροι προτεραιότητας για εφαρμογή παρεμβάσεων που είναι: το σχολείο της κοινότητας, η οικογένεια, η εθνοφρουρά το ψυχαγωγικό και επικοινωνιακό περιβάλλον, το περιβάλλον της υγείας, η θεραπεία και κοινωνική επανένταξη και γενικά το περιβάλλον της κοινότητας.

Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι να διεισδύσει σ’ αυτούς τους χώρους, να έλθει σε επαφή με τους νέους, να αξιοποιήσει τις γνώσεις των ειδικών και των έμπειρων επιστημόνων και να συμβάλει στην άμβλυνση και λύση υπαρκτών προβλημάτων. Ακόμη πριν χρειαστεί η επέμβαση για την απαγκίστρωση των νέων, οι οποίοι έχουν παρασυρθεί στη διαδικασία των χρηστών εξαρτησιογόνων ουσιών, επιβάλλεται να υπάρξει η υγιής και δημιουργική απασχόληση των νέων στις ελεύθερες ώρες τους, ώστε να προλαβαίνεται το κακό, και να αποφεύγονται ενδεχόμενες κακές έξεις και συνήθειες που δυνατό να αποκτήσουν.

Οι σύγχρονες επιστημονικές προσεγγίσεις υποστηρίζουν έντονα την ανάγκη για συμμετοχή, των παραγόντων της κοινότητας με στόχο την προώθηση ενός περιβάλλοντος συνεργασίας και συνεταιρικότητας εντός, και μεταξύ των κοινοτήτων.

Για το λόγο αυτό, το σχολείο δεν θα πρέπει να θεωρείται ως ένα κλειστό σύστημα αλλά ένα σύστημα ανοικτό προς την κοινότητα της οποίας αποτελεί μέρος. Η οικογένεια, και ιδιαίτερα η οικογένεια που αντιμετωπίζει δυσκολίες και δυσλειτουργεί θα πρέπει να αντλεί στήριξη μέσα από τις δομές της κοινότητας στην οποία ζει και εργάζεται. Τα κέντρα πρόληψης και θεραπείας, οι θεραπευτικές κοινότητες και άλλες δομές οι οποίες βρίσκονται πια ανάμεσα μας, θα πρέπει να έχουν την αμέριστη στήριξη των κοινοτήτων που τις περιβάλλουν, χωρίς προκαταλήψεις που οδηγούν στον κοινωνικό αποκλεισμό ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, ενώ ταυτόχρονα, θα πρέπει να στηρίζεται η κάθε προσπάθεια για απεξάρτηση και κοινωνική επανένταξη.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να αντλήσει από τον πολιτισμό, τον αθλητισμό αλλά και την ανάγκη για ψυχαγωγία, για να προσφέρει στα μέλη της ένα υγιές περιβάλλον που θα ευνοεί την προσωπική ανάπτυξη και παράλληλα θα επιδρά ως προστατευτικός παράγοντας πρόληψης από τη χρήση ουσιών εξάρτησης.

Θεωρώ σημαντικό να αναφερθώ σε μερικά παραδείγματα προγραμμάτων και παρεμβάσεων που ήδη λειτουργούν στην Κύπρο μέσα στο πνεύμα της φιλοσοφίας και της πολιτικής που προανάφερα σε ότι αφορά στο ρόλο που διαδραματίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην πρόληψη της χρήσης ουσιών εξάρτησης. Σήμερα, προσφέρονται παγκύπρια υπηρεσίες πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης από Συμβουλευτικούς Σταθμούς σε διάφορες επαρχίες οι οποίοι αποτελούν συνεταιριστική δομή της μη-κυβερνητικής οργάνωσης ΚΕΝΘΕΑ, του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και άλλων εθελοντικών φορέων με παρόμοιο χαρακτήρα. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι δε θα ήταν εφικτή η λειτουργία κλειστών και ανοικτών θεραπευτικών κοινοτήτων, που λειτουργούν τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο, υπό τη διοίκηση μη-κυβερνητικών οργανισμών αλλά και των κρατικών υπηρεσιών, εάν δεν είχαν τη στήριξη και αποδοχή των κοινοτήτων που τις περιβάλλουν.

Οι κοινοτικοί σταθμοί, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, τα κέντρα νεότητας και η πολιτιστική δράση που αναπτύσσουν οι Δήμοι μας σήμερα είναι, μερικά από τα πολλά παραδείγματα μέσα από τα οποία μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να συνεχίσει να συμβάλει με τα δικά της μέσα και αρμοδιότητες στην πρόληψη της χρήσης ουσιών εξάρτησης. Πεποίθηση μας είναι ότι μπορούν να γίνουν ακόμη πολύ περισσότερα μέσα στα πλαίσια της φιλοσοφίας που διασφαλίζει την αρχή της κοινής ευθύνης και συμμετοχής και με απώτερο στόχο την πρόληψη.

Προσβλέπω στον άμεσο προβληματισμό αλλά και εμπλοκή όλων των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης γιατί η συνεισφορά τους είναι ουσιαστικής και καθοριστικής σημασίας στον αγώνα για την πρόληψη της χρήσης των ναρκωτικών. Γι’ αυτό επιβάλλεται το γρηγορότερο να εγκατασταθεί η αμεσότερη επικοινωνία, και αξιοποίηση των επιστημονικών φορέων και ειδικών στην κάθε περίπτωση για να επιτύχετε τους στόχους σας.

Είμαι σίγουρος ότι, τη σημερινή διοργάνωση θα ακολουθήσουν και άλλες κοινότητες, γιατί το επιβάλλει το καθήκον όλων μας προς τη νεολαία μας, τη νέα γενιά που είναι αυτή, που θα χειρίζεται αύριο τα κοινά του τόπου μας, της πατρίδας μας.

Σας ευχαριστώ, και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας αλλά και στο έργο που σας αναμένει μετά από αυτό.








Δράσεις για Αντιμετώπιση της Εξάπλωσης της Νόσου του Κορωνοϊού COVID-19

Σχέδιο Επιδότησης Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού Νοσηλευτηρίων

Σχέδιο Παροχής Κυβερνητικών Χορηγιών σε ιδιωτικά και Δημόσια Νοσηλευτήρια με σκοπό τη διαπίστευση

Covid-19 | Στατιστικά Δεδομένα Εμβολιασμού

Μάθε. Κρίνε. Πράξε.

Πληροφορίες για Κορωνοϊό Covid-19

ΟΚΥπΥ – Θέσεις εργασίας

COVID 19 και Διατροφή

Συμβούλιο Ασφάλειας Τροφίμων

Smoke free Cyprus

BREXIT

Επικοινωνία με Υπουργείο Υγείας (Εισηγήσεις/ Σχόλια/ Παράπονα)

Δωρεά Οργάνων και Ιστών

Ηλεκτρονικό Σύστημα Πληροφόρησης για την Εσωτερική Αγορά - IMI

Χρηματοδοτικά Προγράμματα

Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη από 1/8/2013

Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΩΝ

Κλινικές Κατευθυντήριες Οδηγίες

Ηλεκτρονική ανταλλαγή πληροφοριών για την κοινωνική ασφάλιση (EESSI)