Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Υγείας
Αρχείο Ομιλιών > Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Φίλιππου Πατσαλή στο 2ο Παγκύπριο Συνέδριο Έγκαιρης Παρέμβασης

Ομιλίες





Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Φίλιππου Πατσαλή στο 2ο Παγκύπριο Συνέδριο Έγκαιρης Παρέμβασης

Κυρίες και κύριοι,

Ευχαριστώ για την πρόσκληση όπως παρευρεθώ και χαιρετίσω τις εργασίες του 2ου Παγκύπριου Συνεδρίου Έγκαιρης Παρέμβασης του Ιδρύματος «Θεοτόκος», του οποίου το θέμα θεωρώ αρκούντως σημαντικό για την πορεία της ζωής του κάθε παιδιού αλλά και της οικογένειάς του. Λυπάμαι πραγματικά που λόγοι πέραν της θέλησής μου με εμποδίζουν να είμαι σήμερα μαζί σας.

Η ύπαρξη και η λειτουργία ενός σωστού συστήματος έγκαιρης παρέμβασης είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη μελλοντική εξέλιξη της ζωής και της μετέπειτα ποιότητας ζωής των παιδιών μας. Ο θεσμός της έγκαιρης παρέμβασης καλείται σήμερα να θέσει τα σωστά θεμέλια για την ανάπτυξη των ατομικών ικανοτήτων ενός παιδιού στο μέγιστο δυνατό βαθμό, με απώτερο σκοπό τη μελλοντική δυνατότητα ενεργής συμμετοχής και αυτονομίας στο περιβάλλον του.

Η έγκαιρη παρέμβαση αποτελεί σημαντικό θέμα Δημόσιας Υγείας, στο οποίο το Υπουργείο Υγείας έχει δώσει, μέσα από τα προγράμματα που εφαρμόζει, ιδιαίτερη βαρύτητα. Αποτέλεσμα της τριτοβάθμιας παροχής υπηρεσιών στον τομέα της περιγεννητικής ιατρικής τα τελευταία χρόνια, είναι η ραγδαία μείωση του δείκτη περιγεννητικής θνησιμότητας και νοσηρότητας.

Η μείωση των πιο πάνω επιδημιολογικών δεικτών είναι ιδιαίτερης σημασίας γιατί αντικατοπτρίζει την προσφορά αναβαθμισμένης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αλλά παράλληλα σχετίζεται και με ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών και οικονομικών παραγόντων.

Νέες πρωτοπόρες μέθοδοι που προλαμβάνουν τον πρόωρο τοκετό, θεραπεύουν συγγενείς παθήσεις, εντοπίζουν χρωμοσωματικές ανωμαλίες του εμβρύου κατά τη διάρκεια της κύησης, έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα στο τομέα αυτό. Εξίσου σημαντική είναι και η συστηματική παρακολούθηση της εγκύου. Η εύκολη πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου μαιευτικές κλινικές σε συνδυασμό με τη λειτουργία μιας άρτιας στελεχωμένης και πλήρως εξοπλισμένης μονάδας εντατικής παρακολούθησης νεογνών, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της όλης επιτυχίας. Σε αυτό προστίθενται και τα προληπτικά ανιχνευτικά προγράμματα που γίνονται στα νεογνά.

Σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες στη χώρα μας και στην καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος τους, αποτελεί η κύρωση και η έναρξη της ισχύος της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες. Η Σύμβαση αποτελεί ένα πρακτικό εργαλείο για την προώθηση, προστασία και διασφάλιση πλήρους και ισότιμης απόλαυσης των δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών από όλα τα άτομα με αναπηρίες. Ειδικότερα, το Άρθρο 7 της Σύμβασης αναφέρεται στο δικαίωμα των παιδιών με αναπηρία να απολαμβάνουν πλήρως όλα τα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες σε ίση βάση με τα άλλα παιδιά.

Το Υπουργείο Υγείας αναγνωρίζοντας το θεμελιώδες αυτό ανθρώπινο δικαίωμα έθεσε τη θεσμοθέτηση και αναβάθμιση των υπηρεσιών έγκαιρης παιδικής παρέμβασης σε πρώτη προτεραιότητα, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον σχεδιασμό και την υλοποίησή τους με γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών. Για το σκοπό αυτό, βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια να ενδυναμωθούν οι εξειδικευμένες κλινικές που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με αυξημένο κίνδυνο για αναπτυξιακή καθυστέρηση, όπως είναι οι κλινικές παιδονευρολογίας, κλινικής γενετικής και παιδοψυχιατρικής στο Μακάριο Νοσοκομείο Λευκωσίας και να αναπτυχθεί περαιτέρω η πολυθεματική αντιμετώπιση. Η προσπάθεια αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά σε κίνδυνο να αξιολογούνται έγκαιρα και να προγραμματίζεται η έγκαιρη και σωστή παρέμβαση, η οποία πρέπει να προσφέρεται τοπικά ή περιφερειακά. Έτσι θα επιτυγχάνεται η επανεκτίμηση των παιδιών σε τακτά χρονικά διαστήματα και η περαιτέρω καθοδήγηση των οικογενειών. Περιθώρια για βελτίωση πάντοτε θα υπάρχουν και το Υπουργείο Υγείας θα είναι αρωγός, στα πλαίσια των δυνατοτήτων του, σε κάθε βήμα και προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Σε αυτή την προσπάθεια ουσιαστικός είναι ο ρόλος των εθελοντικών οργανώσεων, οι οποίες προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες και προγράμματα.

Κυρίες και κύριοι,

Ο εθελοντικός τομέας και ιδιαίτερα το Ίδρυμα Θεοτόκος, έχει πρωτοπορήσει στον τομέα της έγκαιρης παρέμβασης, προσφέροντας υπηρεσίες που αξίζουν συγχαρητηρίων. Θεωρώ ότι με τη σωστή συνεργασία και συντονισμό μεταξύ του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα σε ό,τι αφορά στις παρεχόμενες υπηρεσίες έγκαιρης παρέμβασης, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ακόμη πιο αποτελεσματικούς μηχανισμούς έγκαιρης διάγνωσης, πρόληψης και θεραπείας με στόχο πάντοτε τη βελτίωση της ποιότητας της μελλοντικής ζωής των παιδιών.
Στη δική μας αντίληψη, κάθε πολιτική πράξη και ενέργεια οφείλει να έχει στο επίκεντρό της τον ίδιο τον άνθρωπο.

Το συνέδριο που διοργανώνει το Ίδρυμα Θεοτόκος, σε συνεργασία και στήριξη της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου και της Επιτροπής Προστασίας Ατόμων με Νοητική Υστέρηση, είμαι βέβαιος ότι θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για περαιτέρω ενέργειες σε αυτόν τον τομέα και πεδίο άντλησης βέλτιστων πρακτικών και σημαντικών συμπερασμάτων. Συγχαίρω τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία τους αυτή και σας διαβεβαιώνω ότι τα πορίσματα του συνεδρίου σας θα αξιοποιηθούν παραγωγικά από το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο των δικών μας αρμοδιοτήτων.








Δράσεις για Αντιμετώπιση της Εξάπλωσης της Νόσου του Κορωνοϊού COVID-19

Σχέδιο Επιδότησης Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού Νοσηλευτηρίων

Σχέδιο Παροχής Κυβερνητικών Χορηγιών σε ιδιωτικά και Δημόσια Νοσηλευτήρια με σκοπό τη διαπίστευση

Covid-19 | Στατιστικά Δεδομένα Εμβολιασμού

Μάθε. Κρίνε. Πράξε.

Πληροφορίες για Κορωνοϊό Covid-19

ΟΚΥπΥ – Θέσεις εργασίας

COVID 19 και Διατροφή

Συμβούλιο Ασφάλειας Τροφίμων

Smoke free Cyprus

BREXIT

Επικοινωνία με Υπουργείο Υγείας (Εισηγήσεις/ Σχόλια/ Παράπονα)

Δωρεά Οργάνων και Ιστών

Ηλεκτρονικό Σύστημα Πληροφόρησης για την Εσωτερική Αγορά - IMI

Χρηματοδοτικά Προγράμματα

Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη από 1/8/2013

Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΩΝ

Κλινικές Κατευθυντήριες Οδηγίες

Ηλεκτρονική ανταλλαγή πληροφοριών για την κοινωνική ασφάλιση (EESSI)