Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Υγείας
Αρχείο Ομιλιών > Ομιλία του Υπουργού Υγείας χθες στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για το HIV/AIDS

Ομιλίες





Ομιλία του Υπουργού Υγείας χθες στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για το HIV/AIDS
 Ομιλία του Υπουργού Υγείας χθες στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για το HIV/AIDS

Ο Υπουργός Υγείας κ. Χρίστος Πατσαλίδης προσφώνησε χθες την Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για το HIV/AIDS, η οποία πραγματοποιείται στην έδρα του ΟΗΕ από τις 10 μέχρι τις 11 Ιουνίου.

Η Συνάντηση, η οποία συγκέντρωσε πάνω από 80 αρχηγούς κρατών και Κυβερνήσεων, έχει ως σκοπό την ανασκόπηση της προόδου από την υιοθέτηση της Δεσμευτικής Διακήρυξης για το HIV/AIDS του 2001 και της Πολιτικής Διακήρυξης του 2006, η οποία ως γνωστό είχε θέσει ως στόχο την επίτευξη οικουμενικής πρόσβασης στην πρόληψη, θεραπεία, φροντίδα και υποστήριξη έως το 2010.

Ο κ. Πατσαλίδης στην ομιλία του, αφού τόνισε ότι από το 2001 έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στους τομείς της χρηματοδότησης και στην πρόληψη και θεραπεία, υποστήριξε ότι η ανθρωπότητα θα πρέπει τώρα να οικοδομήσει στην πρόοδο αυτή και να επιταχύνει το ρυθμό για πλήρη επίτευξη του στόχου της οικουμενικής πρόσβασης. Βρισκόμαστε, είπε, χρονικά σε ένα αποφασιστικό σημείο και σημείωσε ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του 6ου Αναπτυξιακού Στόχου της Χιλιετίας, που είναι σχετικός με το AIDS, θα έχει θετική επίδραση στους άλλους Αναπτυξιακούς Στόχους τους σχετικούς με την πείνα, τη σεξουαλική υγεία, την παιδική θνησιμότητα, τη μητρική υγεία, την ισότητα των φύλων και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο κ. Υπουργός ακολούθως είπε ότι, παρά την φανερή πρόοδο από το 2006 στην αναχαίτιση της διάδοσης του AIDS, η έκταση και η σοβαρότητα της επιδημίας παραμένουν ασύγκριτα μεγαλύτερες σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη μεταδοτική ασθένεια και ότι η επιδημία εξακολουθεί να επηρεάζει κατά άνισο τρόπο τις φτωχές χώρες, κάτι που δείχνει ότι οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην διάδοση του ιού. Επιπλέον, τόνισε, νέες εμφανιζόμενες προκλήσεις όπως η τρέχουσα παγκόσμια κρίση στα τρόφιμα και η κλιματική αλλαγή μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τις προσπάθειες της ανθρωπότητας εναντίον του ιού.

Ο κ. Πατσαλίδης στην συνέχεια ανέφερε: «Είναι φανερό ότι η ανθρωπότητα δεν θα μπορέσει να επιτύχει την οικουμενική πρόσβαση μέχρι το 2010 αν δεν επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας. Είναι ανάγκη να υπάρξει πραγματική ηγεσία ώστε να περάσουμε από τα λόγια στα έργα κατά τρόπο σταθερό, μακροχρόνιο όπου να συμμετέχουν όλοι. Στην προσπάθεια αυτή αναγνωρίζουμε τον ηγετικό ρόλο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και ιδιαίτερα του ειδικού οργανισμού UNAIDS». Τόνισε επίσης την ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών, καθώς επίσης και την αποτελεσματική αντιμετώπιση του στίγματος και των διακρίσεων. Σε αυτή την μάχη, σημείωσε, είναι αναγκαίο να υπάρξει μια πολυτομεακή προσέγγιση που θα συνενώνει όλους τους σχετικούς κυβερνητικούς και μη-κυβερνητικούς οργανισμούς, τον ιδιωτικό και ακαδημαϊκό τομέα, τους λειτουργούς υγείας, τα μέσα ενημέρωσης, τη Βουλή, κοινοτικές και θρησκευτικές οργανώσεις καθώς και τον οικονομικό και νομοθετικό τομέα.

Αναφερόμενος στην περίπτωση της Κύπρου, ο κ. Υπουργός τόνισε ότι η Κύπρος παρουσιάζει χαμηλά ποσοστά λοίμωξης από τον ιό του AIDS που υπολογίζονται σε λιγότερο από 0.1% στο γενικό πληθυσμό και ότι από το 1986 που πρωτοεμφανίστηκε το AIDS στην Κύπρο η Κυβέρνηση έθεσε το θέμα ως μια από τις ψηλότερες προτεραιότητές της. Έχουμε, είπε, ετοιμάσει σχέδια δράσης με χρονοδιαγράμματα, τα οποία συστηματικά αναθεωρούνται και προσαρμόζονται σύμφωνα με τις τεχνολογικές και άλλες εξελίξεις. Σημείωσε ότι η Κύπρος ως μέλος της ΕΕ καθορίζει την πολιτική της σύμφωνα με τις θέσεις της ΕΕ και σε στενή συνεργασία με αυτή και άλλους διεθνείς εταίρους. Ο κ. Υπουργός τόνισε τις προσπάθειες που καταβάλλονται στο τομέα της ενημέρωσης, ιδιαίτερα της νεολαίας, και υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο της Εθνικής Επιτροπής AIDS στην προώθηση της ενεργού συμμετοχής όλων των τμημάτων και ομάδων της κοινωνίας στην ενημέρωση του κοινού, ιδιαίτερα ανάμεσα στις ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς επίσης και στην εξάλειψη του στίγματος.

Όπως και σε άλλες χώρες έτσι και στην Ευρώπη και στην Κύπρο, είπε, η επιδημία του HIV/AIDS επηρεάζεται από τις συνεχείς εναλλαγές στο κοινωνικό προφίλ και από παράγοντες όπως η ανάμιξη και διακίνηση των πληθυσμών, η αύξηση στη διακίνηση και χρήση ναρκωτικών, οι επικίνδυνοι μέθοδοι σεξουαλικής πρακτικής, η εφήμερη ασφάλεια που δημιουργεί η αντιρετροϊκή θεραπεία σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες και η επιδείνωση των συνθηκών της δημόσιας υγείας σε διεθνές επίπεδο.

Εν όψει αυτών των προκλήσεων, τόνισε, η Κύπρος υιοθετεί πλήρως την έκκληση για ενίσχυση των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας για εξάλειψη των εμποδίων στη φροντίδα και πρόληψη και για να αναστραφεί η πορεία της πανδημίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Και κατέληξε: «Με πλήρη συνείδηση για τη σοβαρότητα της κατάστασης της πανδημίας του HIV/AIDS διεθνώς, αλλά και για τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί, υποσχόμαστε να συνεργαστούμε με όλα τα άλλα κράτη σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για την επίτευξη των στόχων της Δεσμευτικής Διακήρυξης του 2001, της Πολιτικής Διακήρυξης του 2006 και των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας».








Δράσεις για Αντιμετώπιση της Εξάπλωσης της Νόσου του Κορωνοϊού COVID-19

Σχέδιο Επιδότησης Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού Νοσηλευτηρίων

Σχέδιο Παροχής Κυβερνητικών Χορηγιών σε ιδιωτικά και Δημόσια Νοσηλευτήρια με σκοπό τη διαπίστευση

Covid-19 | Στατιστικά Δεδομένα Εμβολιασμού

Μάθε. Κρίνε. Πράξε.

Πληροφορίες για Κορωνοϊό Covid-19

ΟΚΥπΥ – Θέσεις εργασίας

COVID 19 και Διατροφή

Συμβούλιο Ασφάλειας Τροφίμων

Smoke free Cyprus

BREXIT

Επικοινωνία με Υπουργείο Υγείας (Εισηγήσεις/ Σχόλια/ Παράπονα)

Δωρεά Οργάνων και Ιστών

Ηλεκτρονικό Σύστημα Πληροφόρησης για την Εσωτερική Αγορά - IMI

Χρηματοδοτικά Προγράμματα

Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη από 1/8/2013

Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΩΝ

Κλινικές Κατευθυντήριες Οδηγίες

Ηλεκτρονική ανταλλαγή πληροφοριών για την κοινωνική ασφάλιση (EESSI)