Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Υγείας
Αρχείο Ομιλιών > Ομιλία της Υπουργού Υγείας στο συνέδριο του Συνδέσμου Φαμακευτικών Εταιρειών Κύπρου Στο Ξενοδοχείο Χίλτον. Σαββατο 15 Νοεμβρίου 2003 ώρα 9:30πμ

Ομιλίες





Ομιλία της Υπουργού Υγείας στο συνέδριο του Συνδέσμου Φαμακευτικών Εταιρειών Κύπρου Στο Ξενοδοχείο Χίλτον. Σαββατο 15 Νοεμβρίου 2003 ώρα 9:30πμ

Ομιλία της Υπουργού Υγείας στο συνέδριο του
Συνδέσμου Φαμακευτικών Εταιρειών Κύπρου
Στο Ξενοδοχείο Χίλτον. Σαββατο 15 Νοεμβρίου 2003 ώρα 9:30πμ

Κε Πρόεδρε του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών Ελλάδας
Κε Πρόεδρε του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου,
Κε Πρόεδρε του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών Κύπρου
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Αγαπητοί σύνεδροι,
Κυρίες και κύριοι,

Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω το Συνέδριο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών Κύπρου θέμα του οποίου είναι «το Φάρμακο στη Δημόσια Υγεία», ένα θέμα πάντα επίκαιρο που ενδιαφέρει και απασχολεί όλους όσοι εμπλέκονται στη διαμόρφωση της πολιτικής υγείας, αλλά και στην παροχή φροντίδας υγείας.
Η συμβολή των φαρμάκων στη Δημόσια Υγεία είναι αδιαμφισβήτητη. Η ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων συμβάλλει στη νέα δυνατότητα δραστικής αντιμετώπισης ασθενειών που πρίν ήταν μοιραίες για τους πάσχοντες. Νέα εμβόλια, αντιβιοτικά, βιοτεχνολογικά προϊόντα, γονιδιακές θεραπείες είναι μόνο ορισμένα παραδείγματα της σύγχρονης φαρμακευτικής επιστήμης. Αυτές οι ασθένειες σήμερα θεραπεύονται ή τα συμπτώματα τους αντιμετωπίζονται τόσο αποτελεσματικά ώστε οι ασθενείς να μπορούν να ζουν μια φυσιολογική, καλής ποιότητας ζωή, με σημαντική αύξηση του προσδόκιμου επιβίωση τους.

Όμως οι ραγδαίες εξελίξεις στη φαρμακευτική, προϋποθέτουν και υποχρεώσεις για όλους όσοι σχετίζονται με την παραγωγή και διάθεση των φαρμάκων.
Τα κράτη έχουν αυξημένες υποχρεώσεις για διαμόρφωση στρατηγικής και παροχή κινήτρων ώστε να εξασφαλίζεται ότι η ανάπτυξη στον τομέα των φαρμάκων γίνεται μέσα σε καθορισμένα πλαίσια και προς το συμφέρον των ασθενών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται τροποποίηση της κοινοτικής νομοθεσίας, ακριβώς για να μπορέσει να ανταποκριθεί σ' αυτήν την ανάγκη.
Η Κύπρος έχει υιοθετήσει, πρώτη ανάμεσα στις υπό ένταξη χώρες, με εθνική νομοθεσία το κοινοτικό κεκτημένο που αφορά τα φάρμακα από το Μάιο του 2001 και έχει κάνει σημαντικές επενδύσεις σε προσωπικό και υποδομή. Οι προσπάθειες που γίνονται είναι τεράστιες και το προσωπικό μας εργάζεται με ζήλο για την εφαρμογή αυτής της νομοθεσίας, με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα. Συνεργαζόμαστε με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων της Ελλάδας σε θέματα φαρμακορρύθμισης και προσδοκούμε σε στενότερους δεσμούς και συνέχιση της συνεργασίας, με στόχο την ομαλή προσαρμογή μας στο νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον.
Το Υπουργείο Υγείας γνωρίζει τόσο τις προσπάθειες που κάνουν οι Φαρμακευτικές Εταιρείες για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα όσο και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, θα πρέπει, όμως, όλοι να αντιληφθούμε ότι η πορεία που ακολουθούμε είναι μονόδρομος, οι κανόνες είναι πλέον

Ευρωπαϊκοί και δεν εξαρτάται από την Κύπρο να τους αλλάξει. Σε ορισμένες, περιπτώσεις μπορούμε να επιχειρηματολογήσουμε και να εισαγάγουμε διατάξεις για απάμβλυνση των προβλημάτων, όπως η αναμενόμενη τροποποίηση της νομοθεσίας μας, για να επιτραπεί η έκδοση αδειών κυκλοφορίας για φάρμακα ευρωπαϊκής προέλευσης, με περιορισμένα στοιχεία, για λόγους δημόσιας υγείας.
Παρατηρούμε δυστυχώς, ότι οι νέες θεραπείες και τα καινοτόμα φάρμακα έχουν τιμές που πολλές φορές είναι απαγορευτικές για τους ασθενείς και που θέτουν σε δοκιμασία τους φορείς παροχής τους, όπως συστήματα υγείας και κυβερνήσεις. Στην Κύπρο το φαινόμενο αυτό είναι έντονο, λόγω του μικρού μας μεγέθους αφενός και του μεγάλου βαθμού κοινωνικοποίησης της φροντίδας υγείας, αφετέρου. Το Κυπριακό κράτος προσφέρει στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και επομένως αυξήσεις των τιμών των φαρμάκων επηρεάζουν άμεσα τους προϋπολογισμούς μας.
Ευθύνη όλων μας είναι η εξασφάλιση ασφαλών και αποτελεσματικών φαρμάκων, σε τιμές που να μην είναι απαγορευτικές για κανένα ασθενή. Ο στόχος αυτός είναι κοινός, αλλά ο ρόλος των μερών είναι διαφορετικός. ΓΓ αυτό θα πρέπει να συνεργαστούμε για επίτευξη των στόχων μας, όπως εξάλλου επιβάλλει και το νέο περιβάλλον, στο οποίο θα ανήκουμε από την 1η Μάιου του 2004.
Αγαπητοί σύνεδροι,

Η Δημόσια Υγεία είναι, άμεσα εξαρτώμενη μεταξύ άλλων και από τα φάρμακα. Στην αλυσίδα που αρχίζει από την ανακάλυψη των φαρμάκων και τελειώνει με την ορθή χρήση τους από τους ασθενείς, είστε ο συνδετικός κρίκος. Γι’ αυτό η συνεχής επιμόρφωση και ενημέρωση σας για το Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι πρέπει να είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες σας. Συνέδρια όπως το σημερινό συμβάλλουν τα μέγιστα προς αυτή την κατεύθυνση.
Έχω εμπιστοσύνη στις φαρμακευτικές εταιρείες του τόπου και είμαι σίγουρη ότι, όχι μόνο θα μπορέσετε ν' ανταποκριθείτε στις νέες απαιτήσεις, αλλά και θα αποτελέσετε πρότυπο για τους ευρωπαίους συναδέλφους σας.

Καλωσορίζω τους συνέδρους και ομιλητές από την Ελλάδα και τους εύχομαι ευχάριστη παραμονή στο νησί μας.

Με αυτές τις σκέψεις, κηρύσσω την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου και σας εύχομαι κάθε επιτυχία.








Δράσεις για Αντιμετώπιση της Εξάπλωσης της Νόσου του Κορωνοϊού COVID-19

Σχέδιο Επιδότησης Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού Νοσηλευτηρίων

Σχέδιο Παροχής Κυβερνητικών Χορηγιών σε ιδιωτικά και Δημόσια Νοσηλευτήρια με σκοπό τη διαπίστευση

Covid-19 | Στατιστικά Δεδομένα Εμβολιασμού

Μάθε. Κρίνε. Πράξε.

Πληροφορίες για Κορωνοϊό Covid-19

ΟΚΥπΥ – Θέσεις εργασίας

COVID 19 και Διατροφή

Συμβούλιο Ασφάλειας Τροφίμων

Smoke free Cyprus

BREXIT

Επικοινωνία με Υπουργείο Υγείας (Εισηγήσεις/ Σχόλια/ Παράπονα)

Δωρεά Οργάνων και Ιστών

Ηλεκτρονικό Σύστημα Πληροφόρησης για την Εσωτερική Αγορά - IMI

Χρηματοδοτικά Προγράμματα

Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη από 1/8/2013

Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΩΝ

Κλινικές Κατευθυντήριες Οδηγίες

Ηλεκτρονική ανταλλαγή πληροφοριών για την κοινωνική ασφάλιση (EESSI)