Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Υγείας
Αρχείο Ομιλιών > Εισαγωγική ομιλία του Υπουργού Υγείας δρος Χρίστου Πατσαλίδη σε συνέντευξη Τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer

Ομιλίες





Εισαγωγική ομιλία του Υπουργού Υγείας δρος Χρίστου Πατσαλίδη σε συνέντευξη Τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer
 Εισαγωγική ομιλία του Υπουργού Υγείας δρος Χρίστου Πατσαλίδη σε συνέντευξη Τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer

Είναι με μεγάλη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer στις 21 Σεπτεμβρίου, η οποία σκοπό έχει να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό σε θέματα που σχετίζονται με αυτή την ασθένεια. Η νόσος Alzheimer είναι μια προοδευτική νευροεκφυλιστική νόσος άγνωστης αιτιολογίας που οδηγεί στην καταστροφή των νευρώνων, ιδίως εκείνων που συμμετέχουν στις ανώτερες λειτουργίες του εγκεφαλικού φλοιού, όπως η μνήμη και η μάθηση. Λόγω αυτής της διαδικασίας η νοητική λειτουργία επιδεινώνεται όπως και η συμπεριφορά και η ικανότητα εκτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων.

Η νόσος λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις στις μέρες μας. Ο αριθμός αυτών που πάσχουν από διάφορες μορφές άνοιας ανέρχεται παγκόσμια στα 30 εκατομμύρια και μέχρι τα μέσα του αιώνα αναμένεται να ανέλθει στα 100 εκατομμύρια. Στην Κύπρο υπολογίζεται ότι 5% των ατόμων ηλικίας 65 χρόνων και πάνω έχουν άνοια τύπου Alzheimer, πράγμα που σημαίνει ότι 5.000 ηλικιωμένοι συνάνθρωποί μας έχουν συμπτωματολογία της νόσου σε κάποιο μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Η αύξηση του ορίου επιβίωσης του πληθυσμού τα επόμενα χρόνια θα κάνει τις επιπτώσεις της νόσου ακόμα πιο έντονες.


Η θεαματική αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης της νόσου αναμένεται να προκαλέσει έντονη πίεση στα συστήματα υγείας, καθώς το κόστος της περίθαλψης των ανοϊκών ασθενών υπερβαίνει το κόστος ασθενειών όπως οι καρδιοπάθειες, ο καρκίνος και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Έρευνες στην Αμερική έχουν δείξει ότι το ετήσιο κόστος κατά άτομο ανέρχεται στις 174.000 δολάρια. Αυτό το κόστος αφορά, πέραν της ιατρικής φροντίδας και της νοσοκομειακής νοσηλείας, κόστος για κατ’ οίκον νοσηλεία, κόστος από απώλεια μισθών και πρόωρη θνησιμότητα. Στο κόστος αυτό δεν μπορεί να περιληφθεί το κόστος από τη χαμηλή ποιότητα στη ζωή τους.


Πρέπει να τονιστεί ότι πέραν των ατόμων με την πάθηση, αυτοί που επηρεάζονται εξίσου σημαντικά είναι οι στενοί τους συγγενείς, παιδιά και σύζυγοι, που επηρεάζονται τόσο συναισθηματικά όσο και υλικά και οικονομικά. Οι περισσότεροι βρίσκονται σε άσχημη φυσική και ψυχολογική κατάσταση. Ο ασθενής απαιτεί 24ωρη εγρήγορση και φροντίδα λόγω αδυναμίας πραγματοποίησης βασικών καθημερινών δραστηριοτήτων και η εκδήλωση ψυχωτικών και καταθλιπτικών συμπτωμάτων φορτίζει την οικογένεια συναισθηματικά. Υποφέρουν από κοινωνική απομόνωση, καθώς το περιβάλλον τους δεν γνωρίζει τίποτα για τη νόσο και φροντίζουν να προστατέψουν τον ασθενή από αυτό που οι ίδιοι θεωρούν ως «γελοιοποίηση».


Η πολιτεία έχει με κατανόηση εγκύψει στα προβλήματα που δημιουργούνται από την αύξηση των περιστατικών της νόσου. Η ακολουθούμενη στρατηγική βασίζεται στη βασική προσέγγιση που απαιτεί ο Κύπριος πολίτης να έχει σήμερα μια περίθαλψη αντίστοιχη του βιοτικού και κοινωνικοπολιτιστικού επιπέδου του, που να συγκρίνεται ικανοποιητικά με την προσφερόμενη ανάλογη στήριξη στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αυτή η στήριξη να βρίσκεται σε αρμονία με την όλη προσφορά και υπηρεσίες που το σύστημα υγείας της Κύπρου προσφέρει.


Η δωρεάν διάθεση των φαρμάκων για τη θεραπεία της νόσου Alzheimer προς όλους τους ασθενείς για τους οποίους ο ιατρός θεώρησε ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο είναι μια γενναιόδωρη προσέγγιση και απόδειξη του ενδιαφέροντος της πολιτείας. Η κάλυψη γίνεται τόσο για ασθενείς του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα που παρακολουθούνται από ψυχίατρους, νευρολόγους ή γεροντολόγους. Θα πρέπει να τονιστεί το γεγονός ότι η δωρεάν κάλυψη, η οποία ξεκίνησε το 2002, στοιχίζει ετήσια περίπου 700.000 ευρώ και με αυτή έχουν μέχρι στιγμής εξυπηρετηθεί 1.100 άτομα. Με τη μέθοδο της συμπληρωμής, η οποία έχει συμπληρώσει 12 μήνες εφαρμογής, εξυπηρετούνται αυτή τη στιγμή 345 ασθενείς και υπάρχει μια ετήσια δαπάνη 110.000 ευρώ. Η εφαρμογή του όλου προγράμματος ακολουθεί συγκεκριμένα πρωτόκολλα και διαδικασίες που στόχο έχουν να διασφαλίσουν την αποτελεσματικότητά του.


Η χορήγηση των καταλλήλων φαρμάκων είναι ιατρική πράξη και ο ειδικός ιατρός είναι σε θέση να γνωρίζει το αναμενόμενο όφελος από τέτοια παρέμβαση. Πρέπει όμως να ληφθεί υπόψη ότι η φαρμακευτική αγωγή συμπληρώνει την όλη προσπάθεια αντιμετώπισης του ασθενή με νόσο Alzheimer και δεν υποκαθιστά τις άλλες προσεγγίσεις, π.χ. υποβοήθηση του ασθενή στις καθημερινές του δραστηριότητες, προσφορά σε αυτόν ενός φιλικού και με κατανόηση περιβάλλοντος, κατάλληλη αντιμετώπιση των άλλων παθήσεων από τις οποίες πάσχει κ.ά.


Η πολυθεματική επιτροπή που έχει συσταθεί από το Υπουργείο Υγείας για τη νόσο Alzheimer βοηθά στη δημιουργία του κατάλληλου θεραπευτικού περιβάλλοντος για τους ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο και την κινητοποίηση υπηρεσιών και κοινωνικών ομάδων που μπορούν να βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια. Η πρωτοβουλία περικλείει ένα σύνολο δραστηριοτήτων και στοχεύσεις προβλημάτων, με τη συνεργασία κυβερνητικών Τμημάτων κοινωνικής μέριμνας και ιατρικών και παραϊατρικών Υπηρεσιών και την κινητοποίηση επηρεαζόμενων κοινωνικών δομών και εθελοντικών ομάδων.


Το φετινό σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Alzheimer « Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» μας καλεί όλους σε εγρήγορση. Επικεντρώνεται σε αυτούς που φροντίζουν τα άτομα με τη νόσο Alzheimer, τονίζει τη συμβολή τους στην κοινωνία και τους προσφέρει την αναγνώριση που τους αξίζει. Η πολυθεματική επιτροπή για τη νόσο Alzheimer συντονίζει τις φετινές δραστηριότητες που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν το στήσιμο περιπτέρων για ενημέρωση του κοινού το Σάββατο, 20 Σεπτεμβρίου, από τις 10.00 π.μ. μέχρι τις 2.00 μ.μ. Ακόμα, τη διοργάνωση στις 2 Οκτωβρίου του δεύτερου εκπαιδευτικού σεμιναρίου για τη νόσο Alzheimer για 100 περίπου Λειτουργούς Υγείας, με ομιλητές διαπρεπείς επιστήμονες από το εξωτερικό και την Κύπρο.


Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονιστεί η σημασία του ρόλου των μη κυβερνητικών ομάδων στήριξης των ατόμων με νόσο Alzheimer και των συγγενών τους, όπως είναι ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Υποστήριξης Ασθενών με νόσο Alzheimer και οι επαρχιακές του ομάδες, οι οποίες με τις νοσηλευτικές και κοινοτικές υπηρεσίες και άλλους εμπλεκόμενους φορείς συνεργάζονται στενά με την ιατρική κοινότητα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.


Πιστεύω ότι τα τελευταία χρόνια οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας έχουν πάρει σοβαρές πρωτοβουλίες και, σε συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς, έχουν παράξει σημαντικό έργο. Σίγουρα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της προσφοράς προς τους ασθενείς με τη νόσο Alzheimer και προς τους συγγενείς τους και η οργάνωση της σημερινής συνέντευξης Τύπου θέλει να επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον αυτό της πολιτείας.








Δράσεις για Αντιμετώπιση της Εξάπλωσης της Νόσου του Κορωνοϊού COVID-19

Σχέδιο Επιδότησης Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού Νοσηλευτηρίων

Σχέδιο Παροχής Κυβερνητικών Χορηγιών σε ιδιωτικά και Δημόσια Νοσηλευτήρια με σκοπό τη διαπίστευση

Covid-19 | Στατιστικά Δεδομένα Εμβολιασμού

Μάθε. Κρίνε. Πράξε.

Πληροφορίες για Κορωνοϊό Covid-19

ΟΚΥπΥ – Θέσεις εργασίας

COVID 19 και Διατροφή

Συμβούλιο Ασφάλειας Τροφίμων

Smoke free Cyprus

BREXIT

Επικοινωνία με Υπουργείο Υγείας (Εισηγήσεις/ Σχόλια/ Παράπονα)

Δωρεά Οργάνων και Ιστών

Ηλεκτρονικό Σύστημα Πληροφόρησης για την Εσωτερική Αγορά - IMI

Χρηματοδοτικά Προγράμματα

Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη από 1/8/2013

Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΩΝ

Κλινικές Κατευθυντήριες Οδηγίες

Ηλεκτρονική ανταλλαγή πληροφοριών για την κοινωνική ασφάλιση (EESSI)