Συμβούλιο Ασφάλεια Τροφίμων


Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Τμήματος Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας έχουν σαν αποστολή τη λήψη όλων εκείνων των μέτρων στο τομέα των τροφίμων και της περιβαλλοντικής υγιεινής, με σκοπό την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες είναι η Αρμόδια Αρχή για την εφαρμογή και τον έλεγχο ολόκληρης της Εθνικής και Κοινοτικής νομοθεσίας για τα τρόφιμα μη ζωικής προέλευσης, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης κινδύνου. Επίσης είναι η Αρμόδια Αρχή για τον έλεγχο των τροφίμων ζωικής προέλευσης στο στάδιο της λιανικής πώλησης. Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια αναπτύσσουν, σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες Αρχές, μια ενιαία και ολοκληρωμένη πολιτική για τη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις νέες νομοθεσίες όσο και τη συνεχή ανάπτυξη της βιομηχανίας τροφίμων.

Όσον αφορά την περιβαλλοντική υγιεινή, έχουν την αρμοδιότητα παρακολούθησης και ελέγχου της ποιότητας του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης, καταπολέμησης εντόμων ιατρικής σπουδαιότητας, επιθεώρηση /έλεγχος δημοσίων και ιδιωτικών χώρων, υγειονομική διαφώτιση, έλεγχος δημόσιων κολυμβητικών δεξαμενών και των θαλάσσιων περιοχών λουομένων, έλεγχος της παρασκευής και διάθεσης απορρυπαντικών, διερεύνηση παραπόνων για οχληρίες, έλεγχος του καπνίσματος και των καπνικών προϊόντων και εφαρμογή της σχετικής με το κάπνισμα νομοθεσίας.

Περαιτέρω εμπλέκονται, μαζί με άλλες Υπηρεσίες, στην πρόληψη και διερεύνηση κρουσμάτων μολυσματικών ασθενειών συμπεριλαμβανομένων και τροφικών δηλητηριάσεων. Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, διενεργούνται επιδημιολογικές έρευνες για εντοπισμό της πηγής μόλυνσης για αποφυγή εκδήλωσης νέων κρουσμάτων.