Συμβούλιο Ασφάλεια Τροφίμων


Τα τελευταία χρόνια οι διάφορες διατροφικές κρίσεις (διοξίνες, νόσος των τρελών αγελάδων, Αφλατοξίνη στο γάλα κ.α.) που προέκυψαν ανέδειξαν τις ζωοτροφές ως ένα από τους σημαντικότερους παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την ποιότητα και την ασφάλεια των παραγόμενων ζωοτροφών. Ως το πρώτο στάδιο στη παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων, αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για την ασφάλεια του καταναλωτή ο οποίος καταναλώνει τα παραγόμενα προϊόντα όπως το γάλα και το κρέας.

Η Ε.Ε μέσω της θέσπισης και εφαρμογής Κοινοτικών Κανονισμών με βασικούς τους (ΕΚ) αριθ. 178/2002 για την ασφάλεια των τροφίμων και τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 183/2005 για την υγιεινή των ζωοτροφών, προσπαθεί να εφαρμόσει συστήματα παρακολούθησης και ελέγχου των διαφόρων υλικών που διακινούνται στη Κοινότητα, είτε αυτά παράγονται στην ίδια τη χώρα, διακινούνται από άλλα Κράτη Μέλη είτε εισάγονται από χώρες εκτός της Ε.Ε. Η προσπάθεια επικεντρώνεται στη πρόληψη παρά στην αντιμετώπιση, με την εφαρμογή των αρχών του HACCP στις επιχειρήσεις ζωοτροφών καθώς και την εφαρμογή συστημάτων ιχνηλασιμότητας των προϊόντων τα οποία διακινούνται στα εδάφη της Ε.Ε.. Άλλο βασικό μέλημα της Ε.Ε, είναι οι ζωοτροφές που εισάγονται στην Κοινότητα να πληρούν τις γενικές απαιτήσεις που καθορίζονται βάση του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 178/2002 οι οποίες πρέπει να είναι κατά ελάχιστον αυτές που εφαρμόζονται και ισχύουν για τα προϊόντα που παράγονται στη κοινότητα.

Η εφαρμογή συστήματος αυξημένων ελέγχων σε συγκεκριμένα προϊόντα από συγκεκριμένες χώρες αλλά και συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης μεταξύ των κρατών μελών σε περίπτωση εντοπισμού μη συμμορφούμενου προϊόντος, διασφαλίζει ότι δεν θα φτάσουν στον κτηνοτρόφο ακατάλληλα υλικά με οποιεσδήποτε συνέπειες μπορεί αυτά να έχουν στην υγεία των ζώων ή στη καταλληλόλητα των παραγόμενων προϊόντων.