Συμβούλιο Ασφάλεια Τροφίμων


Το ΣΑΤ ενεργώντας μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της Κύπρου στον τομέα της ασφάλειας των τροφίμων και των ζωοτροφών, εφαρμόζει πολιτική με βάση τους πιο κάτω άξονες:

1. Την επίτευξη επιπέδων ασφάλειας τροφίμων στο ψηλότερο δυνατό βαθμό μέσω πολλαπλών και πολυεπίπεδων δράσεων, που αποτελεί την αιχμή της πολιτικής

    2. Τον έλεγχο της ασφάλειας των τροφίμων ο οποίος θα βασίζεται στην περιεκτική και ολοκληρωμένη προσέγγιση ελέγχου ολόκληρης της τροφικής αλυσίδας στη βάση της αρχής «από το αγρόκτημα στο τραπέζι» (“from farm-to-table”).
      3. Τον σαφή καθορισμό των ευθυνών όλων των εμπλεκομένων στην παραγωγή των τροφίμων, όπου πλέον την πρωταρχική ευθύνη έχουν οι παραγωγοί ζωοτροφών, οι γεωργοί (ορθή γεωργική πρακτική) και οι χειριστές-παραγωγοί τροφίμων.
        4. Την παρακολούθηση της επιβολής της Ενωσιακής και Εθνικής νομοθεσίας, ευθύνη που εμπίπτει στις Αρμόδιες Αρχές μέσω της εφαρμογής συντονισμένων εθνικών προγραμμάτων τα οποία εκπονούνται κάθε χρόνο από τις εν λόγω Υπηρεσίες και κοινοποιούνται στο ΣΑΤ.
          5. Τα εθνικά προγράμματα ελέγχου, στα οποία καθορίζονται και οι προτεραιότητες, εκπονούνται λαμβάνοντας υπόψη: (α) τη συχνότητα κατανάλωσης του τροφίμου με έμφαση στις υψηλού κινδύνου ομάδες, (β) το μέγεθος του κινδύνου ενός παράγοντα που παρουσιάζεται στο τρόφιμο (γ) τα ευρήματα των προηγούμενων ελέγχων, (δ) τις ετήσιες εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα προγράμματα του ελέγχου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και (ε) την πληροφόρηση που παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω των διαφόρων Συστημάτων Ανταλλαγής Πληροφοριών (RASFF, AAC, TRACES).

          6. Τη συνεργασία και την αλληλοενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και παραγόντων που έχουν αρμοδιότητα σε όλη την αλυσίδα παραγωγής τροφίμων.
            7. Την εφαρμογή με διαφανή τρόπο των διαδικασιών που έχουν στόχο την αύξηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, αφενός, στον ασκούμενο κρατικό έλεγχο και, αφετέρου, στην ασφάλεια των τροφίμων.
              8. Την υποβολή εισηγήσεων στους εμπλεκόμενους με την ασφάλεια των τροφίμων κρατικούς φορείς αναφορικά με την ενημέρωση/ επικοινωνία, για παράδειγμα: (α) την έκδοση ενημερωτικών εντύπων και (β) την οργάνωση σεμιναρίων που απευθύνονται προς τους υπεύθυνους επιχειρήσεων τροφίμων και ζωοτροφών καθώς και τους καταναλωτές.
                9. Την κοινοποίηση όλων των αποφάσεων του ΣΑΤ που αφορούν τον καταναλωτή, μέσω του Διαδικτύου, για την άμεση και την ακριβή ενημέρωσή του.
                  10. Την παροχή δυνατότητας στο ΣΑΤ να εκφέρει και να υποβάλει εισηγήσεις σε μια Αρμόδια Αρχή, μετά από υποβολή στο ΣΑΤ, εκ μέρους της εν λόγω Αρμόδιας Αρχής, ενός αιτήματος για υποβοήθηση στη διαχείριση ενός συγκεκριμένου περιστατικού,
                    11. Την υποβολή εισηγήσεων στις Αρμόδιες Αρχές για:
                        i. τη νομοθετική ρύθμιση οποιουδήποτε θέματος κρίνεται απαραίτητη, νοουμένου ότι αυτή δεν έρχεται σε αντίθεση με το Κεκτημένο.
                          ii. την αντιμετώπιση νέων ή αναδυόμενων κινδύνων που υπεισέρχονται στην ασφάλεια των τροφίμων ή για νέες εξελίξεις στον τομέα της αλυσίδας των τροφίμων.
                          12. Τη διατήρηση της επαφής με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) και όπου κρίνεται αναγκαίο με τις αντίστοιχες Εθνικές Αρχές Ασφάλειας των Τροφίμων των κρατών μελών της ΕΕ.
                            13. Την υιοθέτηση μηχανισμών για την αντιμετώπιση κρίσεων στη βάση των σχετικών κατευθυντήριων οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
                              Για εφαρμογή της πιο πάνω πολιτικής, το ΣΑΤ δύναται να συγκροτεί ad hoc Επιστημονικές Επιτροπές περιλαμβανομένης και Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου.