Συμβούλιο Ασφάλεια Τροφίμων

    • Οι αρμοδιότητες του ΣΑΤ περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
    · Ανάπτυξη πολιτικής για την ασφάλεια των τροφίμων.
    · Συλλογή αποτελεσμάτων / δεδομένων της εφαρμογής των Εθνικών Σχεδίων Ελέγχου για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές από τις Αρμόδιες Αρχές.
    · Υποβολή εισηγήσεων για ενίσχυση των προγραμμάτων ελέγχου των τροφίμων και των ζωοτροφών που εφαρμόζονται από τις Αρμόδιες Αρχές.
    · Σφαιρική εκτίμηση του συστήματος ασφάλειας των τροφίμων στην Κύπρο.
    · Επιστημονική υποστήριξη των εμπλεκόμενων Υπουργείων αναφορικά με θέματα της αρμοδιότητάς τους.
    · Ετοιμασία ετήσιας έκθεσης προς το Υπουργείο Υγείας και δημοσιοποίησή της.
    · Συλλογή και αξιολόγηση δεδομένων που συσχετίζονται με την παρουσία κινδύνων στα τρόφιμα και ζωοτροφές, που προκύπτουν από τα εφαρμοσμένα προγράμματα ελέγχων (περιλαμβανομένων των ερευνητικών) και από σχετικές μελέτες και τη συλλογή στοιχείων κατανάλωσης τροφίμων για σκοπούς εκτίμησης κινδύνου ή και πρόσληψης θρεπτικών συστατικών.
    · Σύσταση επιστημονικών επιτροπών / ομάδων για την εξέταση συγκεκριμένων θεμάτων σχετικών με την ασφάλεια των τροφίμων.
    · Προώθηση οργάνωσης συνεδρίων ή εργαστηρίων ως ένα μέρος της συμβουλευτικής διαδικασίας, για την προαγωγή της ασφάλειας των τροφίμων.
    · Συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων.