Συμβούλιο Ασφάλεια Τροφίμων


Σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. οι βασικές αρχές σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία των καταναλωτών θεσπίζονται βάσει της σχετικής γενικής νομοθεσίας της Ε.Ε. και συμπληρώνονται από την εθνική τους νομοθεσία. Το βασικό πνεύμα της νομοθεσίας αυτής είναι η ολοκληρωμένη προσέγγιση της Ε.Ε. για την ασφάλεια των τροφίμων, η οποία αποσκοπεί: α) στην εξασφάλιση ενός υψηλού επιπέδου ασφάλειας των τροφίμων, β) στην υγεία και την ορθή μεταχείριση των ζώων, καθώς και της υγείας των φυτών στην Ε.Ε. μέσω της λήψης συνεκτικών μέτρων από το αγρόκτημα στο τραπέζι και γ) στην κατάλληλη επιτήρηση και συγχρόνως στην αποτελεσματική λειτουργία της εσωτερικής αγοράς.

Στις 28 Ιανουαρίου 2002, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο εξέδωσαν τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 178/2002 για τον καθορισμό των γενικών αρχών και απαιτήσεων της νομοθεσίας για τα τρόφιμα, για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων και τον καθορισμό διαδικασιών σε θέματα ασφαλείας των τροφίμων.

Χρήσιμες πληροφορίες για τα συστήματα ασφάλειας τροφίμων και τις Αρμόδιες Αρχές στα Κράτη Μέλη της Ε.Ε. παρέχονται στην τελευταία εκδοχή του EU Food Safety Almanac (2017) που εκδόθηκε από το Ινστιτούτο BfR της Γερμανίας.

Πληροφορίες για τον επίσημο έλεγχο που γίνεται στην Κύπρο και τις σχετικές επιθεωρήσεις από το Τμήμα Υγείας Επιθεώρησης Τροφίμων και Ανάλυσης της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας (Health and Food Audit Analysis)της DG SANTE υπάρχουν στο παρακάτω σύνδεσμο:
http://ec.europa.eu/food/audits-analysis/country_profiles/details.cfm?co_id=