Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Υγείας
Αρχείο Ομιλιών > Συνέδριο του ΚΕΒΕ

Ομιλίες





Συνέδριο του ΚΕΒΕ

Χαιρετισμός Υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Γαβριηλίδη
στο Συνέδριο του ΚΕΒΕ
« Δυνατότητες και προοπτικές ανάπτυξης του
Ιατρικού Τουρισμού στην Κύπρο»
Ξενοδοχείο Hilton Park,
Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2005, ώρα 13.20

Mε ιδιαίτερη χαρά απευθύνω χαιρετισμό στο συνέδριο, που διοργανώνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κύπρου με θέμα «Δυνατότητες και Προοπτικές Ανάπτυξης του Ιατρικού Τουρισμού στην Κύπρο».

Η τουριστική βιομηχανία στις χώρες της Ευρώπης εξακολουθεί να αναπτύσσεται με αλματώδη βήματα, τόσο σε εθνικό, όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Ευρώπη παραμένει ο κυριότερος τουριστικός προορισμός στον κόσμο, γεγονός που ως τομέας της εθνικής οικονομίας συμβάλλει, θετικά με τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας σ΄ αυτή καθώς και στην απασχόληση. Λόγω της ιδιαίτερης σημασίας του τομέα, απαιτείται η συνεχής επανεκτίμηση του ρόλου του, η αναθεώρηση και η συνεχής αναβάθμιση του ανάλογα με τις εκάστοτε επικρατούσες συνθήκες, τις διαφοροποιημένες ανάγκες των τουριστών, για να μπορεί να ανταποκρίνεται στις αυξημένες προσδοκίες κάθε εθνικής οντότητας αλλά και των απασχολούμενων στον τομέα ξεχωριστά.

Στο σημερινό στάδιο ανάπτυξης της τουριστικής βιομηχανίας, παρατηρείται μία ευρύτερη τάση για την παροχή, πλέον εξειδικευμένων τουριστικών υπηρεσιών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού για ικανοποίηση των αναγκών των πελατών, όπως η δημιουργία, μεγάλων σε έκταση και αριθμό κλινών ξενοδοχείων, τα οποία, μεταξύ άλλων παρέχουν ολοκληρωμένα πακέτα για τη φιλοξενία διάφορων εκδηλώσεων, όπως συνέδρια, ημερίδες, εκθέσεις, εκδρομές και μια σειρά άλλων παραδοσιακών δραστηριοτήτων.
Μέσα από το νέο πλέγμα των σύγχρονων απαιτήσεων και προκλήσεων στις συνεχώς αναδιαμορφούμενες ανάγκες, ο τουρισμός στην Κύπρο καλείται να μελετήσει και να δημιουργήσει νέες, ψηλής ποιότητας υποδομές, που θα μπορούν να συγκρίνονται και να ανταγωνίζονται εκείνες άλλων χωρών. Επιβάλλεται, να ξεφύγουμε από το κλασσικό πρότυπο προώθησης της Κύπρου ως εποχιακό προορισμό ήλιου και θάλασσας και να επικεντρωθούμε στην προβολή δραστηριοτήτων, καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, με άλλες εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Στους τουρίστες χρειάζεται να προσφέρουμε κάθε ευκαιρία για να επωφεληθούν από το πλούσιο φυσικό μας περιβάλλον, αλλά και από άλλες υπηρεσίες που μπορεί να αναπτύξουμε και να προσφέρουμε, όπως είναι μεταξύ άλλων και ο Ιατρικός Τουρισμός.

Να αναφέρουμε στο σημείο αυτό, άλλωστε είναι γνωστό ότι, ο Ιατρικός Τουρισμός δεν είναι κάτι καινούργιο. Φαίνεται ότι έχει μια προϊστορία χιλιάδων χρόνων, άν και είχε άλλη μορφή έκφρασης, αφού στην αρχαία Ελλάδα, οι προσκυνητές και ασθενείς από όλη τη Μεσόγειο επισκέπτονταν το Ιερό του θεραπευτή Θεού Ασκληπιού στην Επίδαυρο. Στη Μ. Βρετανία της Ρωμαϊκής εποχής, οι ασθενείς ταξιδιώτες ή οι ταξιδιώτες ασθενείς, έπαιρναν νερό από Ιερό Βωμό στο Bath, πρακτική που ακολουθήθηκε για 2000 χρόνια, ενώ από το 18ο αιώνα, οι εύποροι Γερμανοί αναζητούσαν τη θεραπεία τους στα ιαματικά νερά του Νείλου.

Η παγκοσμιοποίηση του 21ου αιώνα και η εύκολη και φθηνή μεταφορά ή μετακίνηση πληθυσμών επιτρέπουν σήμερα τη χρησιμοποίηση του Ιατρικού τουρισμού, και στα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα πέραν των εύπορων πολιτών.

Πολλές είναι οι χώρες με ψηλό βιοτικό και ιατρικό επίπεδο, αλλά και χώρες με σαφώς χαμηλότερα επίπεδα, που έχουν ήδη αναπτύξει τον Ιατρικό Τουρισμό, παρέχοντας στους τουρίστες την ευκαιρία να γνωρίσουν την κουλτούρα και τη φυσική ομορφιά της χώρας τους και ταυτόχρονα να επωφεληθούν από ένα ψηλό σύστημα προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας.

Στη χώρα μας οι υπηρεσίες υγείας είναι ψηλού επιπέδου και τα επίπεδα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που παρέχονται συγκρίνονται ευνοϊκά σε αρκετές περιπτώσεις με αυτά άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Έχουμε γι΄ αυτό το λόγο τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε και να προσελκύσουμε τον κάθε τουρίστα που θέλει να περιλάβει στο «πακέτο» των διακοπών του, την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη για κάποιο πρόβλημα υγείας που τον απασχολεί ή να επισκεφθεί τον τόπο μας, αποκλειστικά και μόνο για να χρησιμοποιήσει συγκεκριμένες υπηρεσίες υγείας.

Ο τομέας της υγείας στην Κύπρο, στο σύνολό του, δημόσιος και ιδιωτικός, διαθέτει αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό, εξοπλισμό και υποδομή, τα οποία, μαζί με μια μεθοδευμένη ενδυνάμωση και μια προσεγμένη αναβάθμιση θα είναι σε θέση να προσελκύουν και να εξυπηρετούν ασθενείς, όχι μόνο από τη γειτονικές χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά και από τον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο. Αναφέρω μερικά, ενδεικτικά, παραδείγματα τέτοιων τομέων που προσφέρονται για περαιτέρω ανάπτυξη και εξυπηρέτηση των στόχων του ιατρικού τουρισμού.

  • Διενέργεια καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων με ψηλά ποσοστά επιτυχίας στις εγχειρήσεις, θετικά συγκρινόμενα με αυτά των άλλων αναπτυγμένων χωρών και με προοπτική επέκτασης και σε άλλους τομείς, όπως μεταμόσχευση καρδιάς, νοουμένου βέβαιά ότι θα καταστεί δυνατή η εξεύρεση δοτών.
  • Διενέργεια Μεταμοσχεύσεων Νεφρών, όπου με την κατάλληλη ενίσχυση θα είναι σε θέση, η υφιστάμενη υποδομή να προχωρήσει στις μεταμοσχεύσεις ήπατος, παγκρέατος και άλλων οργάνων.
  • Εξυπηρέτηση ασθενών με νεφρική ανεπάρκεια στα κέντρα αιμοκάθαρσης.
  • Προσφορά ογκολογικών Υπηρεσιών.
  • Ενίσχυση της ερευνητικής και εκπαιδευτικής υποδομής υφισταμένων κέντρων, που ήδη εδραιώθηκαν σαν κέντρα αναφοράς, στον τομέα που δραστηριοποιούνται, στον ευρύτερο χώρο της περιοχής.

Πέραν των πιο πάνω ενδεικτικών παραδειγμάτων για αναβάθμιση υφιστάμενων ιατρικών υπηρεσιών, η Κύπρος, με τις μοναδικές κλιματολογικές της συνθήκες και το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον προσφέρεται για τη δημιουργία νέου τύπου κέντρων υγείας, όπως κέντρα αξιοποίησης των ιαματικών πηγών όπου υπάρχουν, κέντρα θεραπείας άσθματος και άλλων αναπνευστικών παθήσεων καθώς και πολλών άλλων τομέων.

Αγαπητοί Σύνεδροι
Είναι φανερό ότι διαθέτουμε ψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας που προσφέρονται για την ανάπτυξη του Ιατρικού Τουρισμού στην Κύπρο, που με την περαιτέρω ορθολογική αναβάθμιση τους μέσα στα πλαίσια συλλογικής προσπάθειας να επιτευχθούν οι στόχοι μιας τέτοιας πολιτικής προσέγγισης.

Η ιδέα για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού είναι μια εξειδικευμένη δραστηριότητα που η επιτυχής εφαρμογή της σίγουρα θα βοηθήσει τόσο τον τουρισμό όσο και τους επαγγελματίες υγείας. Η ιδέα έχει παλαιότερα ξανασυζητηθεί σε περιορισμένη έκταση. Τώρα η προσπάθεια του ΚΕΒΕ και των ενδιαφερομένων δια μέσου του παρόντος Συνεδρίου παίρνει οργανωμένη και συλλογική μορφή γι΄ αυτό και εύχομαι σύντομα να υπάρξουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Εκείνο το οποίο χρειάζεται είναι η περαιτέρω διεύρυνση των γνώσεων μας, η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών, η ετοιμασία σχετικής μελέτης, η συντονισμένη και συστηματική συνεργασία, όλων των εμπλεκόμενων φορέων και οι ορθές και αντικειμενικές επιλογές στο ξεκίνημα. Είμαι σίγουρος ότι οι συμμετέχοντες στο Συνέδριο έχουν ευρεία γνώση του αντικειμένου αλλά θα πρέπει να προσδιοριστούν οι πρακτικές μορφές υλοποίησης τους μέσα στα σύγχρονα δεδομένα , ενός χώρου που βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων με όλα τα συνεπαγόμενα πλεονεκτήματα.

Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζω, με ιδιαίτερη ικανοποίηση το σημερινό συνέδριο και προσβλέπω με ενδιαφέρον στα πορίσματα και στις εισηγήσεις σας.

Συγχαίρω θερμά το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο για τη διοργάνωση του σημερινού συνεδρίου. Καλωσορίζω τους διαπρεπείς Ελλαδίτες καθηγητές που είναι σήμερα μαζί μας, για να ανταλλάξουν σχετικές με το θέμα απόψεις και εμπειρίες με τους Κύπριους ειδικούς και ενδιαφερόμενους.

Ευχαριστώ όλους τους Σύνεδρους για τη συμμετοχή τους στη σημερινή διοργάνωση.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στο Συνέδριό σας.








Δράσεις για Αντιμετώπιση της Εξάπλωσης της Νόσου του Κορωνοϊού COVID-19

Σχέδιο Επιδότησης Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού Νοσηλευτηρίων

Σχέδιο Παροχής Κυβερνητικών Χορηγιών σε ιδιωτικά και Δημόσια Νοσηλευτήρια με σκοπό τη διαπίστευση

Covid-19 | Στατιστικά Δεδομένα Εμβολιασμού

Μάθε. Κρίνε. Πράξε.

Πληροφορίες για Κορωνοϊό Covid-19

ΟΚΥπΥ – Θέσεις εργασίας

COVID 19 και Διατροφή

Συμβούλιο Ασφάλειας Τροφίμων

Smoke free Cyprus

BREXIT

Επικοινωνία με Υπουργείο Υγείας (Εισηγήσεις/ Σχόλια/ Παράπονα)

Δωρεά Οργάνων και Ιστών

Ηλεκτρονικό Σύστημα Πληροφόρησης για την Εσωτερική Αγορά - IMI

Χρηματοδοτικά Προγράμματα

Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη από 1/8/2013

Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΩΝ

Κλινικές Κατευθυντήριες Οδηγίες

Ηλεκτρονική ανταλλαγή πληροφοριών για την κοινωνική ασφάλιση (EESSI)