Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Υγείας
Αρχείο Ομιλιών > Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας δρος Πέτρου Πετρίδη στην 5η Εσπερίδα Εντατικής Θεραπείας, στη Λευκωσία 18/04/2013

Ομιλίες





Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας δρος Πέτρου Πετρίδη στην 5η Εσπερίδα Εντατικής Θεραπείας, στη Λευκωσία 18/04/2013


Νιώθω ιδιαίτερη χαρά που μου δίνεται σήμερα η ευκαιρία να απευθύνω χαιρετισμό στην 5η Εσπερίδα Εντατικής Θεραπείας. 

Αδιαμφισβήτητα, η σημαντικότητα της Εσπερίδας, η οποία διοργανώνεται από την Κυπριακή Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας, είναι μεγάλη. Η Εσπερίδα έχει εδραιωθεί ως ένα από τα κύρια επιστημονικά δρώμενα στη χώρα μας, με απώτερο πάντα σκοπό τη συνεχή ενημέρωση και εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας στον χώρο της εντατικής θεραπείας.


Οι βαρέως πάσχοντες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αντιμετωπίζουν μια μεγάλη ομάδα παθήσεων, μεταξύ των οποίων και το Σηπτικό Σύνδρομο, το οποίο έχει επιλεγεί ως η κύρια θεματολογία της σημερινής Εσπερίδας. Ανάλογα με τη βαρύτητα των κλινικών εκδηλώσεων, αυτό διακρίνεται στη σήψη, βαριά σήψη και σηπτική καταπληξία, με αποτέλεσμα η θεραπεία του να είναι πολύπλοκη, δύσκολη και πάρα πολύ δαπανηρή. 


Παρόλη την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης, κυρίως στον τομέα των εμβολίων, των αντιβιοτικών και της εντατικής θεραπείας, η συχνότητα του Σηπτικού Συνδρόμου, σύμφωνα με στατιστικά δεδομένα τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς, αγγίζει τα όρια επιδημίας με όλα τα συνεπακόλουθα αρνητικά αποτελέσματα. Αποτελεί τη 12η συχνότερη αιτία θανάτου, με μια θνησιμότητα που αγγίζει το 12-30% στο σύνολο των ασθενών και στο 35-50% σε ασθενείς με Σηπτική Καταπληξία. 


Σύμφωνα με ανακοινώσεις που έγιναν κατά το 31ο Διεθνές Συμπόσιο Επείγουσας Ιατρικής στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο του 2011, από τον Οργανισμό Global Sepsis Alliance, «κάθε περίπου δυο δευτερόλεπτα πεθαίνει ένας άνθρωπος εξαιτίας του Σηπτικού Συνδρόμου».


Το γεγονός αυτό αποτελεί το έναυσμα για σοβαρούς προβληματισμούς των επαγγελματιών υγείας που εργάζονται στον χώρο αυτό, όσον αφορά στην ανάπτυξη μηχανισμών ποιοτικής διαχείρισης των περιστατικών αυτών σε καθημερινή βάση. Η ανάπτυξη των μηχανισμών αυτών καθώς και η ταχεία και παράλληλα ορθολογιστική αντιμετώπιση των σηπτικών ασθενών, αποτελούν τα εργαλεία που σώζουν πραγματικά ζωές και μειώνουν αισθητά τα συνολικά κόστη της θεραπευτικής αντιμετώπισης. 


Επιπρόσθετα, η ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ διαφόρων ειδικοτήτων, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να δουλέψει άμεσα και αποτελεσματικά η αλυσίδα αυτή. 


Δυστυχώς, τα νέα οικονομικά δεδομένα και η περισυλλογή που βιώνει ο τόπος μας καθώς και οι περικοπές που αναμένονται να γίνουν σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς της οικονομίας, δεν πρόκειται να παρακάμψουν τον τομέα της υγείας. 


Ο ρόλος του Υπουργείου Υγείας αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολος την περίοδο αυτή, καθότι ο στρατηγικός σχεδιασμός του δεν πρέπει να περιλαμβάνει μόνο το άμεσο μέλλον αλλά και το μακροπρόθεσμο, τη στιγμή που οι απαιτήσεις στις υπηρεσίες υγείας είναι πολλές και οι πόροι πολύ περιορισμένοι. 


Οφείλω να ομολογήσω ότι οι περικοπές στον τομέα της υγείας είναι μαχαίρι δίκοπο. Από τη μια, τα κόστη θα πρέπει να περιορίζονται και, από την άλλη, θα πρέπει να αποφεύγεται στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό η δημιουργία άλλων σοβαρών προβλημάτων. Παράλληλα, ο μακροχρόνιος Σχεδιασμός Πολιτικών Υγείας αναδεικνύει την ανάγκη άμεσης επένδυσης σε αρκετούς τομείς, στοχεύοντας με αυτό τον τρόπο στα θετικά αποτελέσματα που θα έχει στο γενικότερο επίπεδο υγείας των πολιτών καθώς και στον περιορισμό των δαπανών του κράτους για την υγεία. 


Ως εκ τούτου, το Υπουργείο Υγείας καλείται σήμερα, περισσότερο από άλλοτε, να διαχειριστεί σωστά, προγραμματισμένα και μελετημένα τους πόρους του, ούτως ώστε να μεγιστοποιήσει τα οφέλη, με γνώμονα πάντα την ποιοτική παροχή υπηρεσιών υγείας προς τον Κύπριο πολίτη. 


Οφείλω πραγματικά να συγχαρώ τους διοργανωτές, τους επαγγελματίες υγείας από όλους τους χώρους τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι θα μοιραστούν σήμερα τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τους προβληματισμούς τους γύρω από την αντιμετώπιση των ασθενών που πάσχουν από Σηπτικό Σύνδρομο. 


Πέραν των επιστημονικών ενημερώσεων, η Εσπερίδα αυτή αποτελεί ένα μέσο αλληλογνωριμίας, ανάπτυξης φιλίας και συνεργασίας μεταξύ επαγγελματιών υγείας διαφόρων ειδικοτήτων, που προέρχονται τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που αποτελεί σημαντική παράμετρο σε κάθε σύστημα υγείας


Τελειώνοντας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι τόσο εγώ προσωπικά όσο και οι Υπηρεσίες του Υπουργείου γενικότερα, βρισκόμαστε δίπλα σας και στηρίζουμε με κάθε τρόπο τις προσπάθειες σας, στα πλαίσια πάντα των δυνατοτήτων μας.


Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες σας.








Δράσεις για Αντιμετώπιση της Εξάπλωσης της Νόσου του Κορωνοϊού COVID-19

Σχέδιο Επιδότησης Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού Νοσηλευτηρίων

Σχέδιο Παροχής Κυβερνητικών Χορηγιών σε ιδιωτικά και Δημόσια Νοσηλευτήρια με σκοπό τη διαπίστευση

Covid-19 | Στατιστικά Δεδομένα Εμβολιασμού

Μάθε. Κρίνε. Πράξε.

Πληροφορίες για Κορωνοϊό Covid-19

ΟΚΥπΥ – Θέσεις εργασίας

COVID 19 και Διατροφή

Συμβούλιο Ασφάλειας Τροφίμων

Smoke free Cyprus

BREXIT

Επικοινωνία με Υπουργείο Υγείας (Εισηγήσεις/ Σχόλια/ Παράπονα)

Δωρεά Οργάνων και Ιστών

Ηλεκτρονικό Σύστημα Πληροφόρησης για την Εσωτερική Αγορά - IMI

Χρηματοδοτικά Προγράμματα

Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη από 1/8/2013

Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΩΝ

Κλινικές Κατευθυντήριες Οδηγίες

Ηλεκτρονική ανταλλαγή πληροφοριών για την κοινωνική ασφάλιση (EESSI)