Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Υγείας
Αρχείο Ομιλιών > Εφαρμογή της Κυβερνητικής Πολιτικής για την πρόληψη της χρήσης και διάδοσης των Ναρκωτικών Ουσιών.

Ομιλίες





Εφαρμογή της Κυβερνητικής Πολιτικής για την πρόληψη της χρήσης και διάδοσης των Ναρκωτικών Ουσιών.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ
ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ

Η μάστιγα των ναρκωτικών ουσιών αποτελεί οδυνηρή πραγματικότητα στη σύγχρονη κυπριακή κοινωνία, προβληματίζει και αποτελεί απειλή για κάθε οικογένεια στην Κύπρο. Η παρούσα Κυβέρνηση, δεσμεύτηκε να καταρτίσει, ως στόχο προτεραιότητας, εθνική στρατηγική ενάντια στην εξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες, θέμα το οποίο κατατάσσει μεταξύ των προτεραιοτήτων της. Η μέχρι σήμερα απουσία Εθνικής Στρατηγικής και Σχεδίου Δράσης δημιούργησε σοβαρά ελλείμματα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της χρήσης και διάδοσης των ναρκωτικών ουσιών.

Σκοπός της σημερινής διάσκεψης, είναι η παρουσίαση του έργου που επιτελέστηκε από το Μάρτη του 2003 μέχρι σήμερα στον τομέα της πρόληψης από το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου και τα εμπλεκόμενα Υπουργεία.

A. ΑΝΤΙΝΑΡΚΩΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ (ΑΣΚ) - ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ- Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) Κύπρου

Α1. Το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου (Α.Σ.Κ.) είναι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, το αρμόδιο Σώμα για το συντονισμό των δραστηριοτήτων ενάντια στα Ναρκωτικά. Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του:

α) Αναλαμβάνει το σχεδιασμό της Εθνικής Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης για τα Ναρκωτικά και άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες.

β) Προωθεί τη σωστή πληροφόρηση, ενημέρωση και διαφώτιση της κοινωνίας κατά τρόπο ενιαίο και επιστημονικά υπεύθυνο για το πρόβλημα των ναρκωτικών.

γ) Ενθαρρύνει, συντονίζει και αξιολογεί τα σχετικά προγράμματα που εφαρμόζει ο κρατικός και ο ιδιωτικό τομέας.

δ) Ενεργεί ως σύνδεσμος μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και οργανισμών του εξωτερικού σε θέματα που αφορούν τα ναρκωτικά.

ε) Προωθεί νομοθετικά και άλλα μέτρα εναρμονισμένα με τις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Στρατηγικές.

Πρόεδρος είναι ο εκάστοτε Υπουργός Υγείας ή εκπρόσωπος του και αντιπρόεδρος ο Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου ή εκπρόσωπος του. Στα πλαίσια του ίδιου Νόμου λειτουργεί Διυπουργική Επιτροπή και Εθνική Επιτροπή υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Επιστημονική υποστήριξη στο ΑΣΚ παρέχεται από τρείς μόνιμες και μια ad Hoc Επιτροπή, τις Επιτροπές Πρωτογενούς, Δευτερογενούς και Τριτογενούς πρόληψης και την Επιτροπή Νομοθεσίας.

Παρόλες τις αντιξοότητες (σύνθεσης του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου, λειτουργικά και προβλήματα στελέχωσης της Γραμματείας, καθυστέρηση στην έγκριση του Προϋπολογισμού του από τη Βουλή κ.λ.π.), το Α.Σ.Κ. έχει αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα μέσα στο 2003 που επικεντρώνεται στα ακόλουθα:

(ι) ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου ολοκλήρωσε τον Ιούνιο του 2003 το Προσχέδιο της Εθνικής Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης για τα Ναρκωτικά (2004 – 2008). Η Στρατηγική αυτή, θα είναι και η πρώτη Εθνική Στρατηγική για τα Ναρκωτικά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Βασικοί άξονες της, είναι:

α) Η μείωση της Ζήτησης

β) Η μείωση της Προσφοράς και

γ) Η παροχή προγραμμάτων απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης των χρηστών.

Βασικοί Στόχοι της Στρατηγικής είναι:

· Η διασφάλιση δράσεων βασισμένων σε επιστημονική γνώση, εμπειρία και πολιτικές αποφάσεις.
· Ο συντονισμός του κυβερνητικού και του μη κυβερνητικού τομέα.
· Η ευθυγράμμιση της και του Σχεδίου Δράσης για τα Ναρκωτικά με την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή.

H Στρατηγική στηρίζεται στις εξής βασικές αρχές:

· Η χρήση ουσιών εξάρτησης αποτελεί θέμα δημόσιας υγείας
· Απαιτείται διεθνής συνεργασία και σφαιρική, πολυεπίπεδη προσέγγιση, που καλύπτει όλες οι πτυχές της μείωσης της ζήτησης και της προσφοράς.
· Απαιτείται προώθηση ευρέος φάσματος υπηρεσιών πρόληψης και θεραπείας

Το Προσχέδιο της Εθνικής Στρατηγικής για τα Ναρκωτικά έχει αναθεωρηθεί με την συνεργασία προενταξιακού και άλλων συμβούλων από την ΕΕ. Η διαδικασία άρχισε τον περασμένο Οκτώβριο στα πλαίσια του προγράμματος Διδυμοποίησης με την Ισπανία και την Ελλάδα. Το αναθεωρημένο προσχέδιο της Στρατηγικής θα τεθεί σύντομα προς έγκριση, ενώπιον της Εθνικής Επιτροπής για τα Ναρκωτικά, και ακολούθως ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Το Σχέδιο Δράσης για τα Ναρκωτικά, τυγχάνει επεξεργασίας από τον Προενταξιακό Σύμβουλο και ομάδα εμπειρογνωμόνων, θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2004 και θα περιλαμβάνει δράσεις για όλα τα επίπεδα πρόληψης.

Α2 ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ (ΕΚΤΕΠΝ) Κύπρου

Το ΕΚΤΕΠΝ Κύπρου, θα αποτελεί το μόνο επίσημο σώμα για την εξακρίβωση της πραγματικής έκτασης του προβλήματος των ναρκωτικών στην Κύπρο. Θα έχει την ευθύνη για τη συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση στοιχείων που αφορούν τη χρήση ουσιών εξάρτησης, με στόχο τη διαμόρφωση σωστής πολιτικής στον τομέα αυτό.

Ιδρύθηκε από το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου, στο οποίο και υπάγεται διοικητικά και στελεχώθηκε πρόσφατα με το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό, για την εκπαίδευση του οποίου βρίσκονται στην Κύπρο ξένοι εμπειρογνώμονες.

Το Κέντρο θα αποτελεί το Εθνικό Εστιακό Σημείο της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης των Ναρκωτικών και της Τοξικομανίας, στη Λισσαβώνα.

Α3 ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥΣ

Oi τρεις Επιστημονικές Επιτροπές Πρωτογενούς, Δευτερογενούς και Τριτογενούς Πρόληψης, έχουν επεξεργαστεί και ολοκληρώσει τον καθορισμό αρχών και προδιαγραφών βάσει των οποίων θα αξιολογούνται και θα εγκρίνονται όλες οι ενέργειες και τα προγράμματα στον τομέα των ναρκωτικών, όπως αυτό προνοείται από τον «Περί Προλήψεως της Χρήσης και Διάδοσης Ναρκωτικών και Άλλων Εξαρτησιογόνων Ουσιών» Νόμο, (Νόμος 128(1)2000 και Νόμος 142(Ι)/2002), Τα κριτήρια αυτά, έχουν κατατεθεί στη Νομική Υπηρεσία προς νομοτεχνική επεξεργασία, για να τεθούν στη συνέχεια ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων προς έγκριση.

Α4 ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΣΚ

Η παρούσα Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας το σημαντικό και πολυδιάστατο ρόλο που έχει να διαδραματίσει το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο, αποφάσισε να προωθήσει αλλαγές στην υφιστάμενη νομοθεσία, με σκοπό να καταστήσει το ΑΣΚ πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό. Για το σκοπό αυτό, η Εθνική Επιτροπή υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έχει υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις που εστιάζονται στα ακόλουθα:

· Μείωση του αριθμού των μελών του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου από 14 σε 9
· Τα μέλη του ΑΣΚ, θα διορίζονται με βάση το επιστημονικό/ γνωσιολογικό τους υπόβαθρο, την επιστημονική κατάρτιση και εμπειρία τους και την ενεργό τους εμπλοκή στα θέματα πρόληψης της χρήσης Ναρκωτικών σε όλα τα επίπεδα, καθιστώντας έτσι το ΑΣΚ καθαρά επιστημονικό σώμα.
· Τα μέλη θα διορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο και από κατάλογο ατόμων ο οποίος θα καταρτίζεται από συναρμόδια Υπουργεία και από κατάλογο που εισηγούνται μη κυβερνητικές οργανώσεις που αναπτύσσουν δραστηριότητα στον τομέα των ναρκωτικών, τον οποίο θα υποβάλλει το Παγκύπριο Συμβούλιο Ευημερίας

Με αυτόν τον τρόπο το ΑΣΚ θα καταστεί επιστημονικό Συμβούλιο με ενισχυμένη την παρουσία κοινωνικών φορέων.

Β. ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ / ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ / ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗ

Η πολιτική της Κυβέρνησης για πρόληψη της χρήσης ναρκωτικών ουσιών, καλύπτει τα τρία επίπεδα πρόληψης, που είναι τα εξής:

· Το Πρωτογενές επίπεδο που αφορά την πρόληψη στο γενικό πληθυσμό
· Το Δευτερογενές επίπεδο που αφορά την πρόληψη στις ομάδες ψηλού κινδύνου
· Το Τριτογενές επίπεδο που αφορά τη θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη

Για υλοποίηση της Κυβερνητικής πολιτικής:

· Ενισχύθηκαν οι υφιστάμενες δομές και ο συντονισμός της δράσης του κρατικού και ιδιωτικού/εθελοντικού τομέα, που επιτυγχάνεται με τη λειτουργία του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου.

· Δημιουργήθηκαν δύο νέα Κέντρα (δομές) και είναι υπό δημιουργία τρίτο κέντρο ώστε να καλυφθούν σοβαρά ελλείμματα στην ικανοποίηση αναγκών θεραπείας, αποκατάστασης και πρόληψης της χρήσης.



Το έργο που επιτελέστηκε το 2003 μέχρι και σήμερα στο Τομέα της ΠΡΟΛΗΨΗς περιλαμβάνει τα ακόλουθα:




Β1. ΝΕΕΣ ΔΟΜΕΣ

Το Υπουργείο Υγείας δημιούργησε δύο νέα Κέντρα: Κέντρο Σωματικής Αποτοξίνωσης και Κέντρο Θεραπείας, Απεξάρτησης και Κοινωνικής Επανένταξης. Επιπρόσθετα προγραμματίζει σύντομα και τη λειτουργία τρίτου Κέντρου τη Θεραπευτική Κοινότητα Ανηλίκων. Τα κέντρα αυτά, εντάσσονται στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας.

Επιπρόσθετα, ενισχύονται τα υφιστάμενα Κέντρα Πρόληψης και Συμβουλευτικοί Σταθμοί, που υπάγονται, ή, στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, ή λειτουργούν σε συνεργασία τους με τον Ιδιωτικό Τομέα.

α) Κέντρο Σωματικής Αποτοξίνωσης για ενήλικες εξαρτημένους από παράνομες ουσίες "ΑΝΩΣΗ"

Το Κέντρο προσφέρει προγράμματα σωματικής αποτοξίνωσης και ανάπτυξης κινήτρων για απεξάρτηση διάρκειας 15 -22 ημερών. Το Κέντρο λειτουργεί σε ειδικά διαρρυθμισμένο χώρο δυναμικότητας 12-15 κλινών, στο παλαιό Νοσοκομείο Λεμεσού και καλύπτει τις ανάγκες σε παγκύπρια κλίμακα. Η λειτουργία του άρχισε την πρώτη εβδομάδα του Φλεβάρη και στελεχώνετε από διεπαγγελματική ομάδα.

β) Κέντρο Ψυχολογικής Απεξάρτησης και Κοινωνικής Επανένταξης Ενηλίκων. "ΠΥΞΙΔΑ"

Ο ρόλος του Κέντρου είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Προσφέρει προγράμματα απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης και δέχεται άτομα που έχουν ολοκληρώσει το στάδιο της σωματικής αποτοξίνωσης. Το θεραπευτικό πρόγραμμα και η κοινωνική επανένταξη θα διαρκεί από 12-24 μήνες.

Οι στόχοι της Κοινωνικής Επανένταξης που είναι το τελευταίο στάδιο του θεραπευτικού προγράμματος είναι:

· Ολοκλήρωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και ένταξης στην αγορά εργασίας (εξεύρεση εργοδότη).

· Αποκατάσταση ή δημιουργία νέων σχέσεων με το οικογενειακό, επαγγελματικό και κοινωνικό περιβάλλον.

· Οργάνωση μιας ζωής αυτόνομης, με δημιουργική δραστηριότητα και υπευθυνότητα .

· Εκμάθηση δεξιοτήτων για Πρόληψη της Υποτροπής.

Επιπρόσθετα προωθείται η παροχή κινήτρων προς τους εργοδότες για εργοδότηση απεξαρτημένων ατόμων.

Η λειτουργία του Κέντρου άρχισε, σε ειδικά διαρρυθμισμένο κτίριο χωρητικότητας 12 κλινών, που έχει ενοικιαστεί και διαμορφωθεί κατάλληλα στην Πάνω Δευτερά .


γ) Θεραπευτική Κοινότητα Ανηλίκων.

Η Θεραπευτική Κοινότητα ανηλίκων θα καλύψει με βάση το Νόμο περί περίθαλψης τοξικομανών του 1992 ένα κενό των υπηρεσιών που οφείλει να παρέχει το κράτος και θα συνιστά την πρώτη θεραπευτική κοινότητα για ανήλικους χρήστες.

Στόχος των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας είναι η λειτουργία της Κοινότητας εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2004. Για το πλαίσιο, το χώρο και τη φιλοσοφία των προγραμμάτων, ανταλλάσσονται απόψεις μεταξύ των προενταξιακών Συμβούλων και Εμπειρογνωμόνων του ΚΕΘΕΑ Ελλάδας..

Η διάρκεια των προγραμμάτων θα κυμαίνεται από 6 μήνες μέχρι δύο χρόνια.

ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ / ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ / ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Τα τρία νέα θεραπευτικά κέντρα, στελεχώνονται από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων και η αποτελεσματικότητα τους θα αξιολογείται από Εμπειρογνώμονες του Εξωτερικού. Για τη λειτουργία τους:

· Προσλήφθηκε εξειδικευμένο προσωπικό.

· Έγινε εκπαίδευση έμπειρου και νέου προσωπικού στην Κύπρο και στο εξωτερικό, για έναρξη της λειτουργίας των Κέντρων σε ορθή επιστημονική βάση. Η εκπαίδευση του προσωπικού με συνέπεια και συνέχεια, από εκπαιδευτές Κύπριους αλλά και του Εξωτερικού, αποτελεί βασική μας προτεραιότητα.

· Έχει επιτευχθεί συμφωνία με εμπειρογνώμονες του Εξωτερικού για συστηματική αξιολόγηση των Προγραμμάτων των Κέντρων.


ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΝΕΩΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ

· Θα ικανοποιήσουν την επιτακτική ανάγκη των εξαρτημένων, των οικογενειών τους και της κοινωνίας γενικότερα για προσφορά νέων προγραμμάτων σωματικής αποτοξίνωσης, ψυχολογικής απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης.

· Είναι πλήρως εναρμονισμένα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

· Προσφέρουν υπηρεσίες χωριστά σε ενήλικες και ανήλικους και χωριστά σε εξαρτημένους από νόμιμες(αλκοόλ) και παράνομες ουσίες.


Β2 ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΔΟΜΩΝ

α) Θεραπευτική Μονάδα Εξαρτημένων Ατόμων ΘΕΜΕΑ
Είναι χωρητικότητας 10 κλινών, λειτουργεί στο χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και τους τελευταίους μήνες, έχει αναβαθμιστεί (Εξοπλισμός, διαμόρφωση χώρων, ενίσχυση στελέχωσης και εκπαίδευση προσωπικού). Με τη λειτουργία των νέων δομών, η ΘΕΜΕΑ επικεντρώνεται σε προγράμματα μόνο για εξαρτημένους σε νόμιμες ουσίες και το Αλκοόλ.

β) Κέντρο Πρόληψης ΠΕΡΣΕΑΣ
Τον τελευταίο χρόνο κατέστη ένα πρότυπο κέντρο, με σημαντική ενίσχυση του Επιστημονικού Προσωπικού (Ψυχολόγους, Κοινωνιολόγους κ.α.) σε ένα ελκυστικό για τους νεαρούς κτίριο μέσα στην κοινότητα.Είναι η μοναδική υπηρεσία που απευθύνεται ειδικά στους εφήβους και στις οικογένειες τους. Στόχος του Κέντρου είναι η πρόληψη της χρήσης Ναρκωτικών σε ευάλωτες περιπτώσεις, με προγράμματα που απευθύνονται και προς τους εφήβους αλλά και στο σχολείο και στις οικογένειες. Απευθύνεται επίσης σε όσε περιπτώσεις εφήβων άρχισαν την χρήση με έγκαιρες θεραπευτικές παρεμβάσεις, ώστε η χρήση να σταματήσει πριν αυτοί εξαρτηθούν. Λειτουργεί σε πλαίσιο ανοικτής θεραπευτική Κοινότητας εμπλέκοντας τόσο το σχολείο όσο και οι γονείς τους.

Προσφέρει επίσης σημαντικά εκπαιδευτικά προγράμματα για επαγγελματική κατάρτιση Κοινωνικών Λειτουργών, Συμβούλων, Καθηγητών και άλλων επαγγελματιών.


γ) Συμβουλευτικό Κέντρο ΤΟΞΟΤΗΣ
Τους τελευταίους μήνες ενισχύθηκε με πρόσθετο και εξειδικευμένο προσωπικό. Λειτουργεί σε συνεργασία των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, του Υπουργείου Υγείας, με το Αντιναρκωτικό Σύνδεσμο Λευκωσίας και της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εργασίας. Στόχος του είναι η ενημέρωση, πληροφόρηση, ανάπτυξη κινήτρων και συμβουλευτική υποστήριξη σε εξαρτημένα άτομα για την ένταξη τους σε προγράμματα Απεξάρτησης. Προσφέρει θεραπευτικά προγράμματα επί εξωτερικής βάσης, αλλά και παραπέμπει κινητοποιημένα άτομα σε άλλα πιο εξειδικευμένα προγράμματα.

Οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας θα λειτουργήσουν σταδιακά μέχρι το τέλος του 2004 Προγράμματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Πρόληψης στα Κέντρα Πρόληψης/ Συμβουλευτικούς Σταθμούς που λειτουργούν στη Λεμεσό (‘Προμηθέας‘) και Λάρνακα.

Γ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΑΠΟ ΑΛΛΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
Προγράμματα πρόληψης εφαρμόζονται επίσης από όλα τα Υπουργεία που εκπροσωπούνται στο ΑΣΚ δηλαδή Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και Άμυνας καθώς και τον Οργανισμό Νεολαίας και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Είναι γνωστό ότι προγράμματα εφαρμόζονται και από μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς / Φορείς. Οι εκπρόσωποι των Υπουργείων και του Οργανισμού Νεολαίας είναι στη διάθεση σας για να δώσουν λεπτομέρειες σχετικά με τα προγράμματα που εφαρμόζουν με σκοπό την πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών.

Με βάση τα όσα έχουν αναπτυχθεί πιο πάνω είναι προφανές ότι έχει δημιουργηθεί το απαραίτητο δίκτυο Υπηρεσιών που ανταποκρίνεται στις ανάγκες για πρόληψη, θεραπεία και κοινωνική επανένταξη.

Ο αγώνας ενάντια στις εξαρτήσεις είναι οπωσδήποτε μακρύς και δύσκολος, γι΄ αυτό και η δέσμευση και συστράτευση της πολιτείας και της κοινωνίας ολόκληρης είναι απόλυτα αναγκαία.








Δράσεις για Αντιμετώπιση της Εξάπλωσης της Νόσου του Κορωνοϊού COVID-19

Σχέδιο Επιδότησης Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού Νοσηλευτηρίων

Σχέδιο Παροχής Κυβερνητικών Χορηγιών σε ιδιωτικά και Δημόσια Νοσηλευτήρια με σκοπό τη διαπίστευση

Covid-19 | Στατιστικά Δεδομένα Εμβολιασμού

Μάθε. Κρίνε. Πράξε.

Πληροφορίες για Κορωνοϊό Covid-19

ΟΚΥπΥ – Θέσεις εργασίας

COVID 19 και Διατροφή

Συμβούλιο Ασφάλειας Τροφίμων

Smoke free Cyprus

BREXIT

Επικοινωνία με Υπουργείο Υγείας (Εισηγήσεις/ Σχόλια/ Παράπονα)

Δωρεά Οργάνων και Ιστών

Ηλεκτρονικό Σύστημα Πληροφόρησης για την Εσωτερική Αγορά - IMI

Χρηματοδοτικά Προγράμματα

Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη από 1/8/2013

Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΩΝ

Κλινικές Κατευθυντήριες Οδηγίες

Ηλεκτρονική ανταλλαγή πληροφοριών για την κοινωνική ασφάλιση (EESSI)