Υγειονομική Υπηρεσία
 

LOGO

Συμπληρώματα διατροφής




Με σκοπό την εναρμόνιση με την Οδηγία 2002/46/ΕΚ δημοσιεύτηκαν στις 30/4/2004 οι περί Συμπληρωμάτων Διατροφής Κανονισμοί του 2004.

Αρμόδια Aρχή για την εφαρμογή της Νομοθεσίας είναι οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας οι οποίες εξουσιοδοτούν την εφαρμογή της Νομοθεσίας στις Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με τη Νομοθεσία "συμπληρώματα διατροφής "ορίζονται τα τρόφιμα με σκοπό τη συμπλήρωση της συνήθους δίαιτας, τα οποία αποτελούν συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών συστατικών ή άλλων ουσιών με θρεπτικές ή φυσιολογικές επιδράσεις, μεμονωμένων ή σε συνδυασμό, και τα οποία διατίθενται στο εμπόριο σε δοσιμετρικές μορφές, ήτοι μορφές όπως, κάψουλες, παστίλιες, δισκία, χάπια και άλλες παρόμοιες μορφές, καθώς και φακελάκια σκόνης, φύσιγγες υγρού προϊόντος, φιαλίδια με σταγονόμετρο, και άλλες παρόμοιες μορφές υγρών και κόνεων που προορίζονται να ληφθούν σε προμετρημένες μικρές μοναδιαίες ποσότητες·

Βασικές πρόνοιες των Κανονισμών.

Διαδικασία γνωστοποίησης κυκλοφορίας συμπληρωμάτων διατροφής.

Συμπληρώματα διατροφής τα οποία κυκλοφορούν νόμιμα σε άλλο Κράτος ή Κράτη Μέλη (ΚΜ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να κυκλοφορούν στην Κυπριακή Δημοκρατία κατόπιν γνωστοποίησης του υπεύθυνου κυκλοφορίας στο Διευθυντή Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας.

Το έντυπο γνωστοποίησης συνοδεύεται με αποδεικτικό στοιχείο κυκλοφορίας του προϊόντος σε άλλο Ευρωπαϊκό Κράτος Μέλος (απόδειξη γνωστοποίησης από Αρμόδια Αρχή άλλου ΚΜ), καθώς και δείγματος σήμανσης του προϊόντος, και στα ελληνικά. Βασική προϋπόθεση για κατάθεση γνωστοποίησης είναι εάν το προϊόν περιέχει βιταμίνες ή/και ιχνοστοιχεία, αυτά θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στα παραρτήματα της εν λόγω Νομοθεσίας.

Διαδικασία αίτησης για εξασφάλιση άδειας κυκλοφορία.

Τα συμπληρώματα διατροφής τα οποία δεν κυκλοφορούν σε Κράτος Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή/και περιέχουν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία πέραν αυτών που ορίζονται στα παραρτήματα των εν λόγω Κανονισμών, υπόκεινται στη διαδικασία αίτησης για εξασφάλιση πενταετούς άδειας κυκλοφορίας, με τη δυνατότητα ανανέωσης, στο Διευθυντή Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας.

Το σχετικό έντυπο αίτησης θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει εκτός από τα στοιχεία του εισαγωγέα ή της εταιρείας που εμπορεύεται το προϊόν την ονομασίας του προϊόντος και υπόδειγμα της σήμανσης του, τη ποιοτική και ποσοτική σύνθεση, αναλυτικά στοιχεία του προϊόντος, τους μεθόδους ελέγχου, τις προδιαγραφές πρώτων υλών, τυχόν φύλλο οδηγιών και ενημερωτικά φυλλάδια και διαφημιστικά κείμενα του προϊόντος, δύο δείγματα, πιστοποιητικό νόμιμης κυκλοφορίας στη χώρα παραγωγής ή σε κράτος μέλος, άδεια παραγωγής ή συσκευασίας για τα παραγόμενα εγχωρίως ή σε τρίτες χώρες προϊόντα, και τέλος 50 ευρώ για κάθε μορφή και περιεκτικότητα που αφορά έγκριση, ανανέωση ή τροποποίηση της απόφασης έγκρισης.

Η εξέταση των αιτήσεων γίνεται από Επιτροπή την οποία ορίζει ο Διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών και αποτελείται από Λειτουργούς των Ιατρικών Υπηρεσιών, των Υγειονομικών Υπηρεσιών και των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών.

Η Επιτροπή εξετάζει τα επιστημονικά δεδομένα που συνοδεύουν τις αιτήσεις των Σ.Δ. και με βάση διεθνείς επιστημονικές μελέτες και βιβλιογραφία εισηγείται στην Αρμόδια Αρχή την χορήγηση ή όχι πενταετούς άδειας εμπορίας των Σ.Δ.

Χώροι πώλησης των συμπληρωμάτων διατροφής ορίζονται εκτός από τα φαρμακεία, εξειδικευμένα καταστήματα πώλησης συμπληρωμάτων διατροφής τα οποία είναι εγγεγραμμένο στο μητρώο του Δ.Ι.Υ. και Υ.Δ.Υ.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες της εν λόγω νομοθεσίας τα καταστήματα πώλησης Συμπληρωμάτων διατροφής διευθύνονται από καταρτισμένο προσωπικό το οποίο μπορεί να είναι : διαιτολόγος ή επιστήμονας τροφίμων, εγγεγραμμένος ιατρός, φαρμακοποιός ή άλλο πρόσωπο το οποίο θα ικανοποιήσει το Διευθυντή είτε με προφορική συνέντευξη ή γραπτή εξέταση ότι είναι καταρτισμένος σε σχέση με τα συμπληρώματα διατροφής ή την υγιεινή διατροφή.

Η σήμανση των συμπληρωμάτων διατροφής πρέπει να πληροί τις πρόνοιες των Κανονισμών για τα συμπληρώματα διατροφής (κανονισμός αρ.12) καθώς επίσης και τις πρόνοιες του Κανονισμού 1169/2011 (Σήμανση τροφίμων).

Αναφορικά με την παρουσίαση και διαφήμιση του προϊόντος (κανονισμός 13) δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στους Κανονισμούς ούτως ώστε να αποφεύγεται η παραπλάνηση του αγοραστή.
Η πιο σημαντική απαγόρευση σε αυτόν τον Κανονισμό είναι η αναγραφή ισχυρισμών ή ενδείξεων στη σήμανση, τη διαφήμιση ή την παρουσίαση των συμπληρωμάτων διατροφής, που υπονοούν άμεσα ή έμμεσα την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου ούτε να αναφέρουν τέτοιες ιδιότητες.

Η Υγειονομική Υπηρεσία εξετάζει περιοδικά και τα συμπληρώματα διατροφής που διακινούνται μέσω ταχυδρομείου για προσωπική χρήση. Σκοπός των ελέγχων αυτών είναι, κυρίως, η παρεμπόδιση εισαγωγής Σ.Δ. τα οποία περιέχουν αναβολικές στεροειδείς ουσίες.

Από το 2004 μέχρι σήμερα εφαρμόζεται πρόγραμμα δειγματοληψίας σκευασμάτων ΣΔ με βάση πρωτόκολλο μεταξύ των Υγειονομικών Υπηρεσιών και του Κρατικού Χημείου.

Με βάση τη συμφωνία οι Υγειονομικές Υπηρεσίες λαμβάνουν δείγματα από την αγορά και τα ταχυδρομεία, τα οποία αποστέλλονται στο Γενικό Χημείο του Κράτους με σκοπό την ανίχνευση σε αυτά μη επιτρεπόμενων φαρμακευτικών/διεγερτικών ουσιών καθώς και αναβολικών ουσιών.

Σε περιπτώσεις θετικών αποτελεσμάτων, στις εν λόγω ουσίες, οι Υγειονομικές Υπηρεσίες λαμβάνουν τα δέοντα μέτρα τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν ανάκληση και δέσμευση προϊόντων, καταστροφή τους και ενημέρωσή των καταναλωτών.
Στους παραβάτες της νομοθεσίας ενδέχεται να επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο ή να γίνει ποινική υπόθεση για δικαστήριο. Στις πλείστες των περιπτώσεων οι Υγειονομικές Υπηρεσίες γνωστοποιούν τα αποτελέσματα στα άλλα Κράτη Μέλη μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης RASFF της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Last Modified:
10/01/2018 10:27:22 AM
 
Back To Top