Γενικό Χημείο του Κράτους - Κυπριακή Δημοκρατία Μετάβαση στο περιεχόμενο


ΣΚΟΠΟΣ

Είναι ο επίσημος έλεγχος και η παρακολούθηση προϊόντων ζωικής προέλευσης όσον αφορά την παρουσία υπολειμμάτων κτηνιατρικών φαρμάκων, με στόχο την καταλυτική συμβολή στην ολοκληρωμένη προσέγγιση της αξιολόγησης της ασφάλειας των τροφίμων από το ΓΧΚ. Απώτερος σκοπός είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων ζωϊκών προϊόντων προωθώντας έτσι το δίκαιο ανταγωνισμό και την καλή παραγωγική πρακτική. Το πεδίο εφαρμογής του ελέγχου καλύπτει πρωτογενή προιόντα όπως κρέας, γάλα, αυγά, μέλι και ψάρια καθώς και βιολογικά υγρά ζώων όπως ούρα και αίμα.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

(α) Προγράμματα ελέγχου και παρακολούθησης

Το εργαστήριο σε συνεργασία με την αρμόδια αρχή, Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, συμμετέχει ενεργά στο σχεδιασμό και εφαρμογή Εθνικού Προγράμματος ελέγχου και παρακολούθησης υπολειμμάτων Κτηνιατρικών Φαρμάκων. Ο έλεγχος καλύπτει μεγάλο εύρος φαρμάκων συμπεριλαμβανομένων Ορμονών, Θυρεοστατικών, β-αγωνιστών, Ζερανολών, Νιτροφουρανίων, Νιτροϊμιδαζολίων, Χλωραμφενικόλης, Αντιβιοτικών (Σουλφοναμίδια, Τετρακυκλίνες, Κινολόνες, Αμινογλυκοζίτες, β-Λακτάμες) Ανθελμιντικών, Ηρεμιστικών, Γεσταγόνων, Μη Στεροειδών Αντιφλεγμονωδών Φαρμάκων, Κορτικοστεροειδών και Κοκκιδιοστατικών.

(β) Ρόλος του ως Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς (ΝRL)

Το εργαστήριο είναι το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τα υπολείμματα Κτηνιατρικών Φαρμάκων (Κανονισμός 717/2011/ΕΚ) και στα πλαίσια του ρόλου αυτού (Κανονισμός 882/2004/ΕΚ)

· Συνεργάζεται με τα Ευρωπαϊκά Εργαστήρια Αναφοράς (ΕURL) στον τομέα της αρμοδιότητας τους
· Διασφαλίζει την κοινοποίηση πληροφοριών που παρέχουν τα ΕURLs στην Αρμόδια Αρχή
· Παρέχει επιστημονική και τεχνική συνδρομή στην αρμόδια αρχή για την εφαρμογή των συντονισμένων σχεδίων ελέγχου
· Συμμετέχει στις συγκριτικές δοκιμές και στα προγράμματα βασικής και προχωρημένης κατάρτισης που οργανώνονται από τα ΕURLs
γ) Η Ανώτερη Χημικός του Τομέα έχει ορισθεί μέλος του Συμβουλίου Κτηνιατρικών Φαρμακευτικών Προϊόντων για την εφαρμογή του Νόμου του 2006 «Περί Κτηνιατρικών Φαρμακευτικών Προϊόντων (Έλεγχος Ποιότητας, Εγγραφή, Κυκλοφορία, Παρασκευή, Χορήγηση και Χρήση)».

ΕΡΕΥΝΑ

α) Αναπτύσσονται ερευνητικά προγράμματα για τη διερεύνηση πιθανών επιτόπιων προβλήματων βάσει πληροφοριών από την ΕΕ μέσω του κοινοτικού Συστήματος Ταχείας Ενημέρωσης για τα Τρόφιμα, RASFF

(β) Συμμετέχει σε προγράμματα, χρηματοδοτούμενα από διάφορους φορείς ή μεταπτυχιακές εργασίες φοιτητών από πανεπιστήμια της Κύπρου είτε του εξωτερικού. Στα πλαίσια αυτά υλοποιήθηκαν τα πιο κάτω:

i. Ανάλυση Νιτροφουρανίων σε συνεργασία με το Τμήμα Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με χρηματοδότηση από το Ιδρυμα Προώθησης Έρευνας.
ii. Ερευνητικό πρόγραμμα για Υπολείμματα Τετρακυκλινών σε μέλι, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Υγείας.
iii. Ανάπτυξη και επικύρωση μεθόδου για τον προσδιορισμό Μεταβολιτών της Καρβαδοξίνης και Ολακουϊδοξίνης σε κρέας χοιρινό με την τεχνική LC-MS/MS, στα πλαίσια μεταπτυχιακής εργασίας που εκπονήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Huddersfield του Ηνωμένου Βασιλείου.
iv. Ανάπτυξη και επικύρωση πολυυπολειμματικής μεθόδου για τον προσδιορισμό Μη Στεροειδών Αντιφλεγμονωδών Φαρμάκων σε ζωικά τρόφιμα με την τεχνική Υγρής Χρωματογραφίας συζευγμένης με διπλό Φασματόμετρο Μάζας, στα πλαίσια μεταπτυχιακής εργασίας που εκπονήθηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

i. Συνεργασία με όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
· Το εργαστήριο συμμετέχει στα ετήσια εργαστήρια (workshops) που οργανώνονται από τα πιο κάτω Ευρωπαϊκά Εργαστήρια Αναφοράς (EURLs):
- RIKILT - Εθνικό Ινστιτούτο Ασφάλειας Τροφίμων, Wageningen, Ολλανδία (Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Αναφοράς για ουσίες με αναβολική δράση)

- ΑNSES - Ινστιτούτο για την Ασφάλεια Τροφίμων, Fougeres, Γαλλία (Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Αναφοράς για Αντιβιοτικά, Απαγορευμένες Ουσίες και Καρβαδοξίνη)

- BVL - Ομοσπονδιακό Γραφείο για την προστασία του καταναλωτή, Βερολίνο, Γερμανία (Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Αναφοράς για Κοκκιδιοστατικά, β-Αγωνιστές, Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα, Ανθελμιντικά και Νιτροϊμιδαζόλια)

· Το εργαστήριο συμμετέχει στην Ομάδα Εργασίας Eμπειρογνωμώνων των Υπολειμμάτων Κτηνιατρικών Φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
ii. Συνεργασία με το Τμήμα Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διαπιστευμένο σύμφωνα με το ISO/IEC 17025:2017. Οι διαπιστευμένες μέθοδοι του εργαστηρίου καθώς και τα πεδία εφαρμογής μπορούν να αναζητηθούν από την ιστοσελίδα του ΚΟΠΠ (Διαπιστευμένοι Φορείς., Εργαστήρια του Γενικού Χημείου του Κράτους της Κύπρου).



Κατεβάστε το αρχείο Acrobat Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τα υπολείμματα Κτηνιατρικών Φαρμάκων.pdf



ΕργαστήριαCan be sorted ascending or descendingΠεδία ΔραστηριοτήτωνΔιαπίστευση
Σύστασης, Ποιότητας και Θρεπτικής Αξίας Τροφίμων (Εργ. 1)
Τελωνειακά κ.α. Δείγματα Τροφίμων (Εργ. 17)
Πρόσθετα και Ειδικές Αναλύσεις Τροφίμων (Εργ. 13)
Περιβαλλοντικής κ.α. Επιβάρυνσης Τροφίμων και Φυσικών Τοξινών (Εργ. 14)
Υπολειμμάτων Κτηνιατρικών Φαρμάκων (Εργ. 5)
Υπολειμμάτων Φυτοφαρμάκων και POPs (Εργ. 8)
Μικροβιολογικού Ελέγχου Τροφίμων (Εργ. 16)
Μοριακής Βιολογίας και Ανοσοβιολογίας Τροφίμων (Εργ. 21)
Πιστοποίησης Αυθεντικότητας - NMR (Εργ. 20)
Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος και Τροφίμων (Εργ. 9)
Γενικών Αναλύσεων Νερών (Εργ. 2)
Περιβαλλοντικής Ρύπανσης Νερών (Εργ. 6)
Περιβαλλοντική Χημεία και Έλεγχος Αποβλήτων (Εργ. 10)
Μικροβιολογικού Ελέγχου Νερών και Φαρμάκων (Εργ. 15)
Οικοτοξικολογίας (Εργ. 7)
Ελέγχου Βιομηχανοποιημένων Ειδών και Βιοπαρακολούθησης Ανθρώπων (Εργ. 11)
Ελέγχου Φαρμάκων (Εργ. 4)
Καλλυντικών και Συμπληρωμάτων Διατροφής (Εργ. 19)
Υλικά σε Επαφή με Τρόφιμα και Παιδικών Παιχνιδιών (Εργ. 12)
Δικανικής Χημείας και Τοξικολογίας (Εργ. 3)




*Επεξήγηση:

Τρόφιμα
Περιβάλλον
Φάρμακα
Καλλυντικά
Δικανική Χημεία
Βιομηχανικά Προϊόντα
Διαπιστευμένο


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα


Back To Top