Γενικό Χημείο του Κράτους - Κυπριακή Δημοκρατία Μετάβαση στο περιεχόμενο


ΣΚΟΠΟΣ

Το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Ρύπανσης Νερών (06) διεξάγει μετρήσεις οργανικών και ανόργανων ρύπων σε δείγματα νερού (πόσιμα, επιφανειακά, υπόγεια) με στόχο την Προστασία της Δημόσιας Υγείας και του Περιβάλλοντος.

ΠΕΔΙΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Η πολυπλοκότητα των περιβαλλοντικών προβλημάτων απαιτεί ολοκληρωμένη προσέγγιση στη διερεύνηση όχι μόνο της έκτασης και του είδους της ρύπανσης αλλά ταυτόχρονα των δυνητικών επιπτώσεων της στο οικοσύστημα. Γι΄ αυτό οι εργασίες των Εργαστηρίων Περιβαλλοντικής Χημείας συμπληρώνονται με τις Εργασίες του Εργαστηρίου Οικοτοξικολογίας. Τα τρία Εργαστήρια έχουν αυτόνομη δομή αλλά αλληλοσυμπληρούμενες δραστηριότητες συγκροτώντας τους πυλώνες της ολοκληρωμένης παρακολούθησης. Η ολοκληρωμένη προσέγγιση καλύπτει τον έλεγχο της ρύπανσης των επιφανειακών νερών και των ιζημάτων τους (φραγμάτων, ποταμών, λιμνών κ.λ.π.), του Δικτύου Υδατοπρομήθειας, καθώς και της διερεύνησης περιστατικών γεωργικής ή βιομηχανικής ρύπανσης τους. Επίσης εφαρμόζονται ολοκληρωμένα ερευνητικά προγράμματα διαπίστωσης τυχόν επιπτώσεων στον υδροφορέα από τη χρήση των επεξεργασμένων λυμάτων για σκοπούς άρδευσης και εμπλουτισμού. Ενδεικτικά αναφέρονται μελέτες στον υδροφορέα Ακρωτηρίου και Έζουσας.

Από το 1996 έχει μεθοδευτεί η ανάπτυξη της εμπειρογνωμοσύνης και της υποδομής των Εργαστηρίων ώστε σήμερα, με σχετική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού τους, να μπορούν να καλύψουν στην ολότητα του το φάσμα της χημικής και βιολογικής πτυχής των απαιτήσεων του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου των Νερών και ιδιαίτερα της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Νερά 2000/60/Ε.Ε.

Το εργαστήριο καταρτίζει ετήσια προγράμματα παρακολούθησης και ελέγχου συμμόρφωσης σε συνεργασία με τις άλλες Αρμόδιες Αρχές (π.χ. Υγειονομικούς Επιθεωρητές του Υπουργείου Υγείας και των Δήμων, του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης και του Τμήματος Αλιείας του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος. Τα προγράμματα σχεδιάζονται στην αρχή του κάθε έτους σε συνεργασία και με άλλα εργαστήρια του ΓΧΚ έτσι ώστε να ικανοποιούν τις απαιτήσεις των σχετικών Νόμων και Κανονισμών της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    • Πρόγραμμα ελέγχου πόσιμου νερού για εφαρμογή της Νομοθεσίας Ν.87(Ι)/2001 (εναρμονισμένη με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 98/83/ΕΚ που αφορά την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης). Στον συγκεκριμένο Νόμο καθορίζεται η συχνότητα και το είδος των αναλύσεων αναλόγως του ημερήσιου όγκου διανεμόμενου ή παραγόμενου νερού ανά ζώνη παροχής (310 ζώνες παροχής παγκύπρια).
    • Πρόγραμμα παρακολούθησης των επιφανειακών νερών σύμφωνα με το άρθρο 8 της Οδηγίας Πλαίσιο για τα νερά 2000/60/ΕΕ (νόμος Ν.13(Ι)/2004).
    • Πρόγραμμα παρακολούθησης της ποιότητας του νερού από τα Διυλιστήρια Επεξεργασίας Νερού και τα Συστήματα Αφαλάτωσης.
    • Πρόγραμμα Ελέγχου Νερού Υδατοφρακτών για συμμόρφωση προς την Οδηγία 2006/44/ΕΚ (Περί της Ποιότητας των Γλυκέων Υδάτων που χρήζουν προστασίας ή βελτίωσης για τη διατήρηση της ζωής των ιχθύων). Συγκεκριμένα ελέγχονται ο ψευδάργυρος και ο χαλκός.
    • Παρακολούθηση του εμπλουτισμού του υδροφορέα της ΄Εζουσας με ανακυκλωμένο νερό του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου.
    • Πρόγραμμα παρακολούθησης των υπόγειων νερών σύμφωνα με την οδηγία 2006/118/ΕΕ με συνεργασία με το ΤΑΥ και ΤΓΕ. Συγκεκριμένα ελέγχονται μέταλλα, φυτοφάρμακα και οργανικές πτητικές ουσίες.

Το φάσμα χημικών ουσιών ελέγχου καλύπτει σχεδόν όλη την λίστα των ουσιών προτεραιότητας (Οδηγία 39/2013/ΕΕ) που απορρέει από την Οδηγία Πλαίσιο για τα νερά (2000/60/ΕΕ).

Ελέγχονται 180 χημικές παράμετροι που περιλαμβάνουν:

    • Βαρέα μέταλλα (12)
    • Γεωργικοί Ρύποι όπως 39 Διαφόρων Ομάδων Φυτοφάρμακα και 14 Οργανοχλωριωμένα Φυτοφάρμακα
    • Βιομηχανικοί Ρύποι όπως Πολυκυκλικοί Αρωματικοί Υδρογονάνθρακες (15) (PAHs), Βασικοί και ουδέτεροι ρύποι (43) στους οποίους περιλαμβάνονται οι 7 φθαλικοί Εστέρες, 17 Πολυχλωριωμένα Διφαινύλια (PCB’s) και 50 πτητικές οργανικές ενώσεις.
    • Παραπροϊόντα χλωρίωσης όπως Τριαλογονομεθάνια (4 ΤΗΜs).

Το εργαστήριο διαθέτει την απαιτούμενη τεχνογνωσία καθώς και μηχανήματα προηγμένης τεχνολογίας για τον προσδιορισμό των οργανικών και ενόργανων ρυπαντών δηλ. Αέριοι Χρωματογράφοι (GC) με εκλεκτικούς ανιχνευτές (ECD, FID), Αέριοι χρωματογράφοι με Φασματογράφο Μάζας (GC-MS), Υγρό χρωματογράφο υψηλής απόδοσης (HPLC) με εκλεκτικούς ανιχνευτές (Fluorescence, PDA), UPLC/MS/MS καθώς και Φασματογράφο Εκπομπής με επαγωγικά συνεζευγμένο πλάσμα (ICP) και ICP/MS.

ΕΡΕΥΝΑ

Το εργαστήριο ανέπτυξε έντονη ερευνητική δραστηριότητα μέσα στα πλαίσια αντιμετώπισης της ρύπανσης των νερών.

Διαπιστευμένο σύμφωνα με το ISO/IEC 17025:2017. Οι διαπιστευμένες μέθοδοι του εργαστηρίου καθώς και τα πεδία εφαρμογής μπορούν να αναζητηθούν από την ιστοσελίδα του ΚΟΠΠ (Διαπιστευμένοι Φορείς., Εργαστήρια του Γενικού Χημείου του Κράτους της Κύπρου).




ΕργαστήριαCan be sorted ascending or descendingΠεδία ΔραστηριοτήτωνΔιαπίστευση
Σύστασης, Ποιότητας και Θρεπτικής Αξίας Τροφίμων (Εργ. 1)
Τελωνειακά κ.α. Δείγματα Τροφίμων (Εργ. 17)
Πρόσθετα και Ειδικές Αναλύσεις Τροφίμων (Εργ. 13)
Περιβαλλοντικής κ.α. Επιβάρυνσης Τροφίμων και Φυσικών Τοξινών (Εργ. 14)
Υπολειμμάτων Κτηνιατρικών Φαρμάκων (Εργ. 5)
Υπολειμμάτων Φυτοφαρμάκων και POPs (Εργ. 8)
Μικροβιολογικού Ελέγχου Τροφίμων (Εργ. 16)
Μοριακής Βιολογίας και Ανοσοβιολογίας Τροφίμων (Εργ. 21)
Πιστοποίησης Αυθεντικότητας - NMR (Εργ. 20)
Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος και Τροφίμων (Εργ. 9)
Γενικών Αναλύσεων Νερών (Εργ. 2)
Περιβαλλοντικής Ρύπανσης Νερών (Εργ. 6)
Περιβαλλοντική Χημεία και Έλεγχος Αποβλήτων (Εργ. 10)
Μικροβιολογικού Ελέγχου Νερών και Φαρμάκων (Εργ. 15)
Οικοτοξικολογίας (Εργ. 7)
Ελέγχου Βιομηχανοποιημένων Ειδών και Βιοπαρακολούθησης Ανθρώπων (Εργ. 11)
Ελέγχου Φαρμάκων (Εργ. 4)
Καλλυντικών και Συμπληρωμάτων Διατροφής (Εργ. 19)
Υλικά σε Επαφή με Τρόφιμα και Παιδικών Παιχνιδιών (Εργ. 12)
Δικανικής Χημείας και Τοξικολογίας (Εργ. 3)




*Επεξήγηση:

Τρόφιμα
Περιβάλλον
Φάρμακα
Καλλυντικά
Δικανική Χημεία
Βιομηχανικά Προϊόντα
Διαπιστευμένο


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα


Back To Top