Γενικό Χημείο του Κράτους - Κυπριακή Δημοκρατία Μετάβαση στο περιεχόμενο



    ΣΚΟΠΟΣ

    Σκοπός του εργαστηρίου είναι η άσκηση του απαραίτητου ελέγχου στην αντιμετώπιση της παράνομης εμπορίας και απάτης σύμφωνα με Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς οι οποίοι σχετίζονται με Τελωνειακό φόρο, Ταξινόμηση και Συνδυασμένη Ονοματολογία.

    ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

    Το Εργαστήριο συνεργάζεται με το Τμήμα Τελωνείων του Υπουργείου Οικονομικών μέσω ετήσιου πρωτοκόλλου Συνεργασίας Ελέγχου Τροφίμων κ.α. δειγμάτων και την Ομάδα Τελωνειακών Χημείων της ΕΕ (GCL). Ο έλεγχος των εισαγόμενων Τροφίμων αφορά σε μεγάλο ποσοστό στο προσδιορισμό του πρόσθετου κωδικού “Meursing” και στην ταξινόμηση τους με βάση τον κωδικό CN της Συνδυασμένης Ονοματολογίας. O έλεγχος εστιάζεται σε σοκολατοειδή, μπισκότα, Συμπληρώματα Διατροφής, χυμούς, παιδικές τροφές, ξηρούς καρπούς, κρέας κοτόπουλου, φύκια κλπ.

    Οι παράμετροι που εξετάζονται ως προς τον προσδιορισμό του κωδικού αυτού είναι: υγρασία, λίπος, βουτυρικό οξύ, λίπος γάλακτος, πρωτεΐνη, πρωτεΐνη γάλακτος, κακάο, καφεΐνη, θειοβρωμίνη, άμυλο, γλυκόζη, ζαχαρόζη/ιμβερτοποιημένο ζάχαρο/ισογλυκόζη. Άλλοι παράμετροι που εξετάζονται είναι: η ενεργότητα ενζύμων δηλ. παρουσία (πολυφαινολοξιδάσης και υπεροξιδάσης) στους ξηρούς καρπούς, άλας, brix, μέταλλα κλπ. Οι παράμετροι αυτοί προσδιορίζονται χρησιμοποιώντας τεχνικές υψηλής τεχνολογικής ευαισθησίας όπως GC, ΗPLC, ΑAS, ICP-OES, IRMS, Κjeldahl, Soxhlet κλπ. Οι Κανονισμοί οι οποίοι διέπουν την λειτουργία του Εργαστηρίου είναι κυρίως οι: ΕΚ 927/2012, 900/2008, 904/2008, 2091/2005 και 642/2010.

    Δια μέσου της Ομάδας των Τελωνειακών Χημείων (GCL) το Εργ.17 συμμετέχει ενεργά στα καθοδηγητικά πεδία Δράσεων του, στοχεύοντας στην Προστασία των χρηματοοικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, στη διευκόλυνση του εμπορίου, στην ενδυνάμωση της ασφάλειας και στην προστασία των Ευρωπαίων πολιτών και εμπόρων.

    Τα πεδία Δράσεων της (GCL) Ομάδας της οποίας το Εργ.17 είναι ενεργό μέλος είναι:

    α) Δράση 1: Η Δράση αυτή περιλαμβάνει την δημιουργία μητρώου Κοινών αναλυτικών μεθόδων, το ονομαζόμενο (ILIADe) για ομοιόμορφα αποτελέσματα. Το Εργ. 17 συμμετέχει ενεργά σε Διεργαστηριακούς ελέγχους του GCL προς το σκοπό αυτό, χρησιμοποιώντας μεθόδους του μητρώου αυτού.

    β) Δράση 2: Η Δράση αυτή περιλαμβάνει την θεμελίωση Συγκριτικών μεθόδων και επικυρώσεις μεθόδων με συνεργασία ερευνητικών κέντρων όπως το (JRC) Joint Research Centre μέσα από Διεργαστηριακούς Ελέγχους.

    γ) Δράση 3: Η Δράση αυτή περιλαμβάνει την δημιουργία Κοινού Συστήματος Ποιότητας και Πολιτικής για όλα τα Ευρωπαϊκά Τελωνειακά Χημεία ούτως ώστε τα προϊόντα να διακινούνται ελεύθερα εντός της ΕΕ χωρίς επιπλέον εξετάσεις μεταξύ των κρατών μελών. Ήδη εκδόθηκε Οδηγός Δειγματοληψίας (SAMACTA) και Οδηγός προσδιορισμού της αβεβαιότητας η οποία θα είναι κοινή για τις εργαστηριακές εξετάσεις.

    δ) Δράση 4: Η Δράση αυτή περιλαμβάνει την Στρατηγική, Επικοινωνία και Εκδηλώσεις της Ομάδας (GCL)

    Η δράση αυτή φορά στην επιστημονική και τεχνική επικοινωνία και στις ανταλλαγές μεταξύ, αλλά και για τα Τελωνειακά Χημεία. Περιλαμβάνει: Οργάνωση ή συμμετοχή σε Ομάδες Εργασίας, Σεμινάρια, Συνέδρια και Εκπαιδεύσεις. Σ΄ αυτή την Δράση, χειρίζονται τη στρατηγική και τις μελλοντικές τάσεις και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα Τελωνειακά Χημεία. Το Εργαστήριο 17 συμμετέχει σε Ομάδες Εργασίας και εκπαιδεύσεις όπως στις Ομάδες Meursing, Φρούτων και Λαχανικών και Ξηρών Καρπών.

    ε) Δράση 5: Η Δράση αυτή περιλαμβάνει την Επιστημονική Εμπειρογνωμοσύνη (Customs Force)

    Στη Δράση αυτή η δημιουργία της Δύναμης (Customs Force) ενδυναμώνει τον ρόλο των Τελωνειακών Χημείων με εμπειρογνωμοσύνη στις: 1) Κοινή Αγροτική Πολιτική, 2) Ταξινόμηση Προϊόντων, 3) Προστασία Προστατευόμενων ειδών και 4) διάφορων άλλων ελέγχων. Η Τελωνειακή Δύναμη (Customs Force) ενισχύει και καθοδηγεί τα εργαστήρια είτε διαδικτυακά είτε εκτός εργαστήριου.

    στ) Δράση 6: Η Δράση αυτή περιλαμβάνει το Ευρωπαϊκό Μητρώο Χημικών Ουσιών (ECICS)

    To μητρώο αυτό παρέχει όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για γρήγορο, ασφαλές και επαρκή έλεγχο χειρισμού και κατάταξης των χημικών ουσιών, διαδικτυακά και με ελεγχόμενη πρόσβαση.

    Το μητρώο αυτό περιλαμβάνει:

    1. Πρόδρομες ναρκωτικές ουσίες
    2. Χημικά όπλα
    3. Επικίνδυνες για την Υγεία ή το Περιβάλλον Χημικές Ουσίες και
    4. To REACH (EE Regulation of Registration Evaluation, Authorization Restriction of Chemical Substances)

    H Ομάδα Εργασίας της Δράσης αυτής είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία “Βάσης Δεδομένων” των χημικών ουσιών για διευκόλυνση και ομοιόμορφη κατάταξη. Το Εργαστήριο έχει πρόσβαση στο Μητρώο και ενημερώνεται συνεχώς για τα δρώμενα.

    ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

    Το Εργαστήριο συμμετέχει σε Διεργαστηριακούς ελέγχους είτε ανάπτυξης μεθοδολογίας είτε βελτίωσης μεθοδολογίας των Κανονισμών οι οποίοι διέπουν την εξέταση των Τελωνειακών δειγμάτων. Η Ομάδα των Τελωνειακών Χημείων (GCL) μέσω της Δράσης 2 συνεργάζεται με ερευνητικά κέντρα όπως το JRC για επικυρώσεις νέων μεθόδων.

    ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

    Η Προϊστάμενη του Εργαστηρίου συμμετέχει στις Ομάδες Εργασίας του (GCL) και στην Πηδαλιούχο Ομάδα (CLSG) των Τελωνειακών Χημείων. Η πηδαλιούχος ομάδα καταρτίζεται από τον εκπρόσωπο κάθε Κράτους Μέλους και ορίζει και καθοδηγεί το ετήσιο πρόγραμμα Δράσεων των Τελωνειακών Χημείων.

    Διαπιστευμένο σύμφωνα με το ISO/IEC 17025:2017.Οι διαπιστευμένες μέθοδοι του εργαστηρίου καθώς και τα πεδία εφαρμογής μπορούν να αναζητηθούν από την ιστοσελίδα του ΚΟΠΠ (Διαπιστευμένοι Φορείς, Εργαστήρια του Γενικού Χημείου του Κράτους της Κύπρου).




ΕργαστήριαCan be sorted ascending or descendingΠεδία ΔραστηριοτήτωνΔιαπίστευση
Σύστασης, Ποιότητας και Θρεπτικής Αξίας Τροφίμων (Εργ. 1)
Τελωνειακά κ.α. Δείγματα Τροφίμων (Εργ. 17)
Πρόσθετα και Ειδικές Αναλύσεις Τροφίμων (Εργ. 13)
Περιβαλλοντικής κ.α. Επιβάρυνσης Τροφίμων και Φυσικών Τοξινών (Εργ. 14)
Υπολειμμάτων Κτηνιατρικών Φαρμάκων (Εργ. 5)
Υπολειμμάτων Φυτοφαρμάκων και POPs (Εργ. 8)
Μικροβιολογικού Ελέγχου Τροφίμων (Εργ. 16)
Μοριακής Βιολογίας και Ανοσοβιολογίας Τροφίμων (Εργ. 21)
Πιστοποίησης Αυθεντικότητας - NMR (Εργ. 20)
Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος και Τροφίμων (Εργ. 9)
Γενικών Αναλύσεων Νερών (Εργ. 2)
Περιβαλλοντικής Ρύπανσης Νερών (Εργ. 6)
Περιβαλλοντική Χημεία και Έλεγχος Αποβλήτων (Εργ. 10)
Μικροβιολογικού Ελέγχου Νερών και Φαρμάκων (Εργ. 15)
Οικοτοξικολογίας (Εργ. 7)
Ελέγχου Βιομηχανοποιημένων Ειδών και Βιοπαρακολούθησης Ανθρώπων (Εργ. 11)
Ελέγχου Φαρμάκων (Εργ. 4)
Καλλυντικών και Συμπληρωμάτων Διατροφής (Εργ. 19)
Υλικά σε Επαφή με Τρόφιμα και Παιδικών Παιχνιδιών (Εργ. 12)
Δικανικής Χημείας και Τοξικολογίας (Εργ. 3)




*Επεξήγηση:

Τρόφιμα
Περιβάλλον
Φάρμακα
Καλλυντικά
Δικανική Χημεία
Βιομηχανικά Προϊόντα
Διαπιστευμένο


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα


Back To Top